ACTUALITATE 10 august 2009

Primăria Sfântu Gheorghe, acuzată că pune beţe-n roate fermei de la Câmpu Frumos

de Covasna Media | 1159 vizualizări
Proprietarul fermei de vaci Halav Love de la Câmpu Frumos, Shuki Cohen, admite că ferma are probleme din punct de vedere al respectării reglementărilor pe probleme de mediu, inclusiv scurgerea unei părţi din dejecţiile fermei în gospodăriile oamenilor din Sântionlunca. Cu toate acestea, Shuki Cohen spune că o parte din vină pentru situaţia neplăcută aparţine şi municipalităţii şi anunţă că, indiferent de interesele acesteia sau ale primarului Antal Arpad

Proprietarul fermei de vaci Halav Love de la Câmpu Frumos, Shuki Cohen, admite că ferma are probleme din punct de vedere al respectării reglementărilor pe probleme de mediu, inclusiv scurgerea unei părţi din dejecţiile fermei în gospodăriile oamenilor din Sântionlunca. Cu toate acestea, Shuki Cohen spune că o parte din vină pentru situaţia neplăcută aparţine şi municipalităţii şi anunţă că, indiferent de interesele acesteia sau ale primarului Antal Arpad asupra terenului pe care se află ferma, contractul de concesiune nu va fi anulat sau modificat, investitorul intenţionând să-şi recupereze investiţia, prin producţie.

„Această fermă a fost construită în anii ’60, iar acum totul e în colaps. Toată această fermă ar trebui dărâmată şi reconstruită, începând cu infrastructură - apă, canalizare, evacuarea dejecţiilor şi sfârşind cu adăpostul animalelor, pentru că acestea trebuie să primească cele mai bune condiţii pentru a putea da randament”, declară Shuki Cohen.

Neînţelegeri pe problemele de mediu

Acesta spune că şi-a dorit modernizarea fermei de la achiziţionarea acesteia prin contract de concesiune de la Primăria Sfântu Gheorghe, acuzând totodată fosta administraţie locală că i-a pus piedici în câştigarea contractului de concesiune.

„Am câştigat licitaţia, în stadiul negocierilor directe, pe drept, legal, iar acesta este un contract ce va ţine 25 de ani, plus încă 12 şi jumătate, aşa este o opţiune în contract (...). În contract au fost impuse condiţii de mediu, am fost de acord cu ele, însă am atras atenţia că termenele nu sunt corecte. Două măsuri trebuiau finalizate pe 30 iunie 2008 - sistem de evacuare pentru platforma de silozi şi realizarea a două foraje de monitorizare a bazei de dejecţii“, explică Shiki Cohen, adăugând că aceste prevederi au fost impuse în condiţiile în care contractul de concesiune a fost încheiat pe 22 aprilie 2008. Potrivit acestuia, chiar dacă s-a dorit respectarea prevederilor de mediu, nu s-a reuşit obţinerea certificatului de urbanism şi nici a autorizaţiei de construcţie necesare. Cohen a precizat că cei care s-au împotrivit au fost chiar cei de la Agenţia de Protecţie a Mediului (APM), cu toate că impuseseră în bilanţul de mediu respectiva reabilitare.

„Până am reuşit să obţinem OK-ul de la APM, a durat... nu am aşteptat şi am făcut construcţiile fără autorizaţii. Nu le am nici în prezent, pentru că primarul de Sfântu Gheorghe, domnul Antal Arpad, vrea anularea, în Consiliul local, a contractului de concesiune - ceea ce nu se poate, iar când am solicitat autorizaţii, mi-a răspuns că nu mai există obiectul acestora. Cred că e împotriva interesului public, care ar fi fost rezolvarea problemelor de mediu”, consideră Shuki Cohen, arătând că şi-ar dori ca primarul să fie deschis dialogului şi nu proceselor în diversele instanţe.

Shuki Cohen spune că va depune săptămânal, la Primărie, cereri pentru autorizaţii de construcţie, arătând că lipsa acestora ţine în loc reabilitarea şi modernizarea fermei. Potrivit lui Cohen, în prezent există două procese între Halav Love şi Primăria Sfântu Gheorghe, primul intentat de către firmă, pentru obţinerea autorizaţiilor, al doilea de către administraţia locală, pentru evacuarea fermei, pe motiv de neîndeplinire a condiţiilor de mediu.

„Am fost la domnul primar Antal, în biroul său, cu avocaţii mei, pentru conciliere, dar el a spus sus şi tare că mă va scoate de aici, pentru că are nevoie de acest teren, pentru investitori. Cu toate acestea, domnul primar nu poate crede că el este deasupra legii, dacă am contract de concesiune, pentru că există Comisia Europeană şi Tribunalul drepturilor omului. Eu am venit aici pentru a investi, pentru a munci. Ce am făcut aici am făcut prin puterile mele, nu am fost împins de grupuri de interese, nu datorez nimic nimănui, nu m-a făcut nimeni nici parlamentar, nici primar. Sunt un simplu fermier, căruia îi place ce face şi ştie ce face, având una dintre primele cinci ferme din România”, a mai spus Cohen.

Referindu-se la dejecţiile ce ajung la Sântionlunca, Shuki Cohen spune că nu îşi doreşte afectarea negativă a acestora, drept pentru care a luat toate măsurile pentru ca dejecţiile să nu se mai scurgă în gospodăriile oamenilor. Potrivit lui Cohen, în prezent dejecţiile respective nu mai ajung la Sântionlunca, căile de acces în acest sens fiind blocate pe 6 august a.c.

Halav Love are în prezent 1.500 de bovine şi oferă locuri de muncă pentru 60 de oameni, plus altor 20 de zilieri. Ferma se aprovizionează din zona Covasnei cu furaje ale căror valoare ajunge la peste 2, 5 milioane de lei anual, livrând lapte de peste 5 milioane de lei, către Bucureşti.

Dispută pe teren

Primăria Sfântu Gheorghe a achiziţionat în urmă cu aproape doi ani terenul şi activele fostului IAS, cumpărat în 1990 de către omul de afaceri covăsnean Erdely Ede şi transformat în SC Zoocomp SA. Municipalitatea a cumpărat terenurile prin licitaţie, cu 5.550.000 lei. Trei sferturi din suprafaţa de la Câmpu Frumos reprezintă terenuri agricole, iar pe restul există diverse construcţii, inclusiv ferme pentru creşterea animalelor. În 2008, Consiliul Local a concesionat cele 15 hectare de teren ale fermei, lăsând libere de obligaţie restul de 14 hectare. Odată cu schimbarea conducerii administraţiei locale, în iunie 2008, s-a luat în calcul rezilierea contractului de concesiune, Antal Arpad arătând că din cauza terenului aflat în concesiune nu poate da drumul în mod complet planului Parcului Industrial prevăzut la Câmpu Frumos.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Gigi, 10 august 2009
Treaba e facuta, nu mai poti schimba. Pentru parc industrial trebuie gasita o alta locatie.
Ariel, 10 august 2009
Investitorul ar trebui sa se judece si cu exprimarul, respectiv cu APM-ul, in cazul in care tine la dreptatea lui. Plus ca dansul a incalcat legea atunci cand a construit fara autorizatie. Din punct citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.