Primăria municipiului Sfântu Gheorghe aşteaptă nominalizări pentru titlul Pro Urbe
Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a anunţat, luni, că aşteaptă nominalizări pentru premiul Pro Urbe, cea mai înaltă distincţie instituită de Consiliul Local, în scopul recompensării morale a persoanelor care au contribuit la creşterea bunăstării comunităţii locale sau a prestigiului localităţii.
Potrivit regulamentului, pot fi distinşi cu titlul Pro Urbe cetăţenii născuţi sau domiciliaţi în municipiu, care au împlinit vârsta de 70 de ani şi care „au contribuit în mod esenţial la ridicarea prestigiului municipiului Sfântu Gheorghe în diferite arii de activitate, fără a aştepta recompense materiale şi aplauze”, care au contribuit în mod deosebit la dezvoltarea localităţii sau care au dobândit o „recunoaştere notorie” a activităţii lor pe plan local, judeţean, naţional sau internaţional, contribuind la promovarea imaginii municipiului Sfântu Gheorghe, se arată într-o postare pe pagina de internet a Primăriei.
Termenul limită pentru depunerea nominalizărilor este 14 martie a.c la sediul Primăriei Sfântu Gheorghe şi 15 martie inclusiv, pentru propunerile trimise pe email.
Diploma şi medalia Pro Urbe se decernează anual în luna aprilie, cu prilejul sărbătoririi patronului spiritual al municipiului Sfântu Gheorghe.
De la instituirea acestui premiu în anul 1997 şi până în prezent, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a acordat peste 80 de premii Pro Urbe, dar în urmă cu patru ani, la propunerea primarului Antal Arpad, forul local a decis să reducă numărul laureaţilor de la patru la unu pentru a nu se crea o „inflaţie” de premianţi.
După schimbarea regulamentului, Consiliul Local a mai făcut doar două excepţii de la regulă, în anul 2016, când a conferit titlul Pro Urbe tenorului Szilagy Zsolt, fost dirijor al corului „Vox Humana” şi fostului primar Albert Almos, post mortem, care s-a aflat în fruntea comunităţii din Sfântu Gheorghe timp de 16 ani, iar ulterior a fost ales senator UDMR în Parlamentul României.
În 2018, titlul a fost acordat poetului şi publicistului Farkas Árpád şi preotului ortodox Ioan Cucu, acesta din urmă fiind premiat la propunerea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, după ce consilierii români au arătat că niciun român din Sfântu Gheorghe nu a mai obţinut această distincţie din anul 2014.
Reprezentanţii comunităţii româneşti au protestat în repetate rânduri împotriva schimbării regulamentului, pe considerentul că votul majoritar al reprezentanţilor UDMR din forul aleşilor locali ar reduce, ba chiar ar elimina şansele cetăţenilor de naţionalitate română din municipiu de a obţine acest titlu onorific.