ACTUALITATE 11 iulie 2017

Prima vizită oficială a președintelui Klaus Iohannis în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2427 vizualizări

Șeful statului este interesat să afle mai multe despre clusterele și incubatoarele de afaceri din Regiunea Centru

Președintele României, Klaus Iohannis va participa marți, 18 iulie, la o vizită oficială în județele Covasna și Harghita. La Sfântu Gheorghe, șeful statului va avea o întâlnire cu reprezentanții clusterelor, asociațiilor profesionale și incubatoarelor din Regiunea Centru, organizată de Consiliul Județean Covasna, dar și o întrevedere privată cu reprezentanții administrației publice locale din Covasna și Harghita.

„Este prima vizită a președintelui Iohannis în județ. Noi i-am mai lansat invitații și ne bucură faptul că privirea domnului președinte se îndreaptă spre Ținutul Secuiesc, de unde în 2014 a primit proporțional cele mai multe voturi. (...) O să fie două întâlniri în județ, iar una este cu clusterele. Domnul președinte face mai multe întâlniri în diferite județe, dar de data aceasta este un pic mai interesant pentru că sunt vizate cele două județe, Harghita și Covasna. Din Harghita, unde o să ne întâlnim într-o formulă mai largă noi cei din administrația publică locală, o să venim în Sfântu Gheorghe, iar aici președintele Iohannis va avea o întrevedere într-un cerc mai restrâns și după aceea cu reprezentanții clusterelor județe sau regionale, într-un cadru mai larg, de vreo 40 – 50 de persoane”, a declarat pentru Observatorul de Covasna președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, care a mai precizat că ideea întâlnirii cu reprezentații clusterelor a venit din partea Președinției.

Vicepreședintele Asociației Clusterelor din România, Vajda Lajos, ne-a declarat la rândul său că la eveniment „sunt invitați toți reprezentanții clusterelor care sunt activi din Regiunea Centru. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean, (...) iar noi ne pregătim să facem o prezentare a clusterelor în care o să vorbim despre importanța acestora, despre clusterele bazate pe potențialul regiunii, efectul lor în dezvoltarea regională, implicare lor în strategia de specializare inteligentă sau participarea la proiecte internaționale”, a explicat acesta.

Potrivit declarațiilor făcute de purtătorul de cuvânt al Președintelui României, Mădălina Dobrovolschi, marți, într-o conferință de presă, la întâlnirea din județul Covasna „se va discuta despre măsurile care ar putea fi luate pentru încurajarea întreprinderilor mici și mijlocii din zonă, dar și modul în care acestea ar putea să aducă o contribuție importantă la dezvoltarea economică a județelor Harghita și Covasna”.

În județul Covasna își au sediul 8 clustere regionale, cu membrii activi din toată regiunea centru, iar activitatea acestora este foarte apreciată chiar și la nivel internațional.

„Și Consiliul Județean este membru în câteva clustere. Acestea au efecte economice pozitive asupra populației. De pildă, dacă vorbim numai despre Green Energy, acesta a inițiat și dezvoltat o sursă de energie alternativă regenerabilă în județul Covasna”, a spus și Tamás Sándor.

Scopul vizitei în Covasna și Harghita - identificarea realităților zonei

Vizita președintelui Klaus Iohannis va debuta marți dimineață în Harghita, unde va participa la o dezbatere organizată de Consiliile Județene Covasna și Harghita, care va avea în vedere problemele cu care se confruntă cei din administrația locală din aceste două județe.

„Au trecut mulți ani de când un șef de stat nu a mai fost în vizită oficială în cele două județe din centrul țării, iar scopul acestei vizite îl reprezintă cunoașterea problemelor locale, identificarea realităților zonei, dar și a elementelor care țin de viitoarea dezvoltare regională. (...) Președintele va participa la o dezbatere cu autoritățile locale, o dezbatere care avea loc la Consiliul Județean Harghita, în Miercurea Ciuc. Va fi o dezbatere la care vor participa peste 300 de aleși locali, dar și reprezentanți ai instituțiilor județene. Această dezbatere poartă numele „Coerență și transparență – exemple de bune practici la nivelul județelor Harghita și Covasna”. Se va concentra pe identificarea problemelor cu care se confruntă cei din administrația locală din județele Harghita și Covasna, dar și identificarea domeniilor cu potențial de dezvoltare în această zonă și a modului în care sunt puse în practică măsurile de ordin administrativ în această zonă.

Cele două județe, e bine de subliniat, au un potențial extraordinar de dezvoltare, dar trebuie identificate condițiile care vor face posibile această dezvoltare. Din nou, vreau să vă dau câteva detalii despre temele care vor fi abordate în cadrul acestei dezbateri – infrastructură, activități economice și forță de muncă la nivel local, capacitatea de colaborare prin intermediul clusterelor și al asociațiilor de dezvoltare intercomunitare, turismul și, așa cum am precizat deja, potențialul de dezvoltare din această zonă. Aș mai preciza un lucru. Acest eveniment, această dezbatere este organizată de Consiliul Județean Harghita în colaborare cu Consiliul Județean Covasna”, a declarat marți, într-o conferință de presă purtătorul de cuvânt al Președintelui României, Mădălina Dobrovolschi.

Președintele va mai vizita Complexul Monahal Șumuleu Ciuc, căminul „Sfântul Ștefan” din Miercurea Ciuc, fabrica Perla Harghitei din Sâncrăieni, iar apoi va porni, după-amiaza, către Sfântu Gheorghe.

După întâlnirile din Sfântu Gheorghe, seara, Klaus Iohannis „va lua parte la un moment cu totul special, care va avea loc la Mausoleul de la Mărăști, în județul Vrancea, la exact 100 de ani la bătălie, una dintre cele mai mari desfășurate pe teritoriul României în Primului Război Mondial. Iată, Președintele ia parte la un ceremonial militar, dar, de asemenea, aduce omagii ostașilor români care și-au pierdut viața în timpul Primului Război Mondial”, a mai declarat reprezentanta președinției în conferința de presă de marți.

Înainte de a veni în județele Harghita și Covasna, președintele României va avea sâmbătă, pe 15 iulie, o vizită oficială și la poligonul Cincu din județul Brașov, unde va participa la exercițiul multinațional militar întrunit cu trupe în teren și trageri de luptă Saber Guardian 17.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 12 iulie 2017
"o întrevedere PRIVATA cu reprezentanții administrației publice locale din Covasna și Harghita."???!! Ap, zice Dl Tamas: "aici președintele Iohannis va avea o întrevedere într-un cerc mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.