ACTUALITATE 9 martie 2022

Prima barză din județ a sosit la Bicfalău!

de Diana Pantelimon | 1040 vizualizări

Prima barză din județ a ajuns anul acesta, pe 7 martie, în cuibul ei din satul Bicfalău, comuna Ozun. Vremea mai rece din această perioadă nu ar trebui să creeze probleme acestor tipuri de păsări, spune președintele Asociației Rara Avis, Kelemen László.

De cinci ani încoace, aceeași pasăre ajunge prima în județul nostru, chiar în același cuib.

„Tocmai am primit vestea! Prima barză a sosit în secuime. Ca și în anii precedenți, în Bicfalău“, a anunțat președintele Asociației Rara Avis, Kelemen László, pe pagina sa de Facebook. 

Contactat telefonic, Kelemen László ne-a declarat că au venit mai multe berze, însă doar în trecere, și că „barza din stol care se așază pe un cuib este considerată prima venită.“

„Asociația noastră are în fiecare sat câte un membru care ne oferă informații, nu numai despre berze, dar și despre alte păsări. Avem și la Bicfalău pe cineva care începe să fie atent la venirea berzelor la început de martie, iar prima barză a sosit anul acesta ieri, 7 martie“, ne-a mai spus Kelemen László.

Deși suntem în luna martie, temperaturile sunt negative. Întrebat dacă, în perioada aceasta, berzele sunt ajutate sau protejate în vreun fel de către asociație, Kelemen László ne-a spus că vremea mai severă nu creează neapărat probleme acestor tipuri de păsări. 

„Berzele sunt rezistente la frig, ele nu vin direct din Africa, ci parcurg un drum de aproximativ 2 luni până ajung aici. Se mai întâlnesc cu vreme urâtă pe traseu și astfel ele se adaptează până ajung acasă. Noi le monitorizăm în permanență. Au fost cazuri când a trebuit să intervenim cu hrană, dar acum deocamdată nu este nevoie. Ne dorim și noi să vină primăvara cât mai repede”, a mai declarat acesta.

În anul 2021, prima barză din județul Covasna și-a făcut apariția pe 8 martie. 

Rara Avis a câștigat anul trecut finanțare pentru un proiect, prin Asociația Bethlen Gábor, care își propune să ajute păsările cu mâncare și îngrijiri medicale, dacă este cazul.

Asociația a inițiat și un recensământ al cuiburilor de berze, iar, potrivit datelor lor, în județul Covasna avem anul acesta peste 300 de cuiburi permanente la care revin berzele an de an.

Foto: József Ferencz/ Facebook László Kelemen

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.