ACTUALITATE 19 aprilie 2018

Prietenii necuvântători, în pericol! S-au întors căpușele!

de Covasna Media | 1375 vizualizări

În ultima săptămână, peste 100 de proprietari și-au dus animalele de companie la Spitalul Veterinar K2 din cauza mușcăturilor de căpușă

Prevenția în cazul căpușelor începe încă din sezonul rece, chiar din luna februarie, spun specialiștii veterinari covăsneni, care avertizează că numărul animalelor care dobândesc diverse boli din cauza mușcăturii acestor paraziți este într-o creștere continuă, de la an la an. Doar în ultimele zile, peste 100 de proprietari s-au prezentat la medicii de la Spitalul Veterinar K2 din Sfântu Gheorghe cu prietenii lor necuvântători din cauza căpușelor.

Odată cu venirea primăverii își fac simțită prezența și temutele căpușe, pentru că devin active la temperaturi de peste 10 grade Celsius. Acestea pot infesta atât omul, cât și animalele, fie ele, câini, pisici, oi etc., hrănindu-se cu sânge. În stare liberă ele trăiesc în natură, fără să se hrănească ani de zile. În timpul în care acești paraziți se hrănesc cu sângele animalului, sărăcesc organismul de vitamine și minerale, astfel că prevenția regulată trebuie luată foarte în serios, potrivit specialiștilor.

Este nevoie în primul rând de prevenție. Există o sumedenie de produse. De exemplu, sunt produsele sub formă de pipetă care se aplică pe piele, sub formă de zgardă antiparazitară. Unele au efect timp de 6 luni, altele timp de 8 luni de zile. Zgarda este mai degrabă recomandată pentru câini, iar pentru pisici sunt recomandate produsele sub formă de pipetă. Anul trecut au apărut și tablete ce au o protecție fie de 5 săptămâni, fie de 3 luni. Trebuie să avem în vedere o prevenție încă de la data de 1 februarie, iar produsul trebuie ales corespunzător în funcție de vârsta animalului, în funcție de specie”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, medicul veterinar Kondor Attila, care a subliniat că în aceste cazuri costurile tratamentului de prevenție depind de alegerea proprietarului.

„Costurile depind de produsul pe care îl alege proprietarul, sunt produse scumpe care au efect pe termen îndelungat și sunt produse care sunt mai ieftine, dar cu o eficacitate îndoielnică” , ne-a spus dr. Kondor Attila.

Potrivit medicului covăsnean, „numărul animalelor mușcate de căpușe este în creștere de la an la an. Am avut zile în care am diagnosticat 10 cazuri...Iar numărul animalelor care au și contactat Babesioza este într-o creștere semnificativă”.

Peste 100 de cazuri în ultima săptămână

Tot medicul veterinar de la Spitalul K2 a mai menționat faptul că în ultima săptămână s-au prezentat la cabinet peste 100 de persoane cu animalul de companie pentru îndepărtarea căpușelor, și de asemenea, pentru un tratament de prevenire a apariției acestora.

Câinele meu a avut o căpușă când era mic. Nici măcar nu am recunoscut-o. Era tare la atingere ca un neg. De-aia m-am și dus la veterinar să îl consulte. A stat cam o săptămână cu căpușa care creștea alarmant. Am aflat atunci de la medic că sezonul rece nu garantează faptul că în iarbă nu sunt căpușe și că e musai să luăm măsuri pentru a evita îmbolnăvirea animalelor cu tot felul de viruși pe care îi transmit acești paraziți. La noi a fost un caz fericit, că nu i-au fost transmise alte boli, dar putea să iasă totul mai rău de atât. De atunci nu îl mai las să iasă fără protecție. Cel mai frecvent, cei care vor să își protejeze animalul folosesc zgarda specială care îndepărtează insectele. Eu am optat însă pentru o pastilă pe care o înghite câinele și care are efect câteva luni. Este foarte eficientă și nu dă reacții adverse. Personal, mă temeam foarte tare de căpușe și de aceea am optat pentru o variantă de protecție care s-a dovedit a fi foarte sigură”, ne-a declarat o covăsneancă, proprietara unui bulldog francez pe nume Max.

Tratamentul de prevenție este luat în serios și de responsabilii din cadrul asociațiilor pentru protecția animalelor din județ, care au în grijă câinii fără stăpân.

„Noi nu am avut astfel de probleme până acum. Se găsesc la cabinete veterinare și în farmacii picături combinate pentru purici și căpușe pe care le folosim și noi. Pe lângă acestea, sunt și zgărzi care au același efect. Durata acestora depinde de produs și producător începând de la 6 săptămâni până la 6 luni. Este foarte recomandată folosirea acestor substanțe pentru că știm cu toții cât de periculoase sunt căpușele atât pentru animăluțe, cât și pentru om”, ne-a declarat și reprezentanta Asociației de câini fără stăpân – AMY, din Sfântu Gheorghe, Kinga Pora.

Nu căpușa în sine este periculoasă, ci bolile pe care le transmite

Căpușele sunt periculoase mai ales, spune medicul veterinar, pentru că prin mușcături pot transmite numeroase boli ce amenință sănătatea animalelor.

„Căpușa este un parazit extern și nu stă pe animal mai mult de 2 zile, după care aceasta cade...Nu căpușa în sine este periculoasă, ci periculoase sunt bolile pe care aceasta le poate transmite. Un exemplu ar putea fi Anaplasmoza. Sunt o grămadă de boli care sunt periculoase pentru orice animal. Dacă parazitul a luat contact cu animalul acesta trebuie îndepărtat, trebuie făcută o prevenție, plus un vaccin contra bolii Lyme și făcute niște analize pentru a vedea dacă a contactat deja boala sau nu, iar dacă a contactat boala se face un tratament specific pentru boala respectivă”, a mai adăugat Kondor Attila.

În cazul câinilor, cele mai frecvente boli cauzate de căpușe sunt Babesioza, Anaplasmoza și Borelioza sau Boala Lyme.

Metodele tradiționale, contestate vehement de medicii veterinari

Mulți dintre proprietarii animalelor recurg deseori la metode tradiționale pentru îndepărtarea căpușelor. Acestea constau în aplicarea unor substanțe precum acetonă, lac de unghii,  alcool  pe parazit.  Sfatul medicului veterinar, însă este acela de a renunța definitiv la practicarea acestor metode.

„Este total greșit și total contraindicat să se folosească astfel de metode. Dacă parazitul este pe animal și dai cu o substanță care irită, pentru că acestea sunt substanțe iritante, crește riscul injectării de fluide salivare și implicit de infecție. Decât să dai cu fel și fel de substanțe, mai bine nu dai cu nimic. Din punct de vedere medical este total greșit”, ne-a mai spus medicul Kondor Attila.

Instituțiile publice nu au atribuții în activități de prevenție

Ceea ce este util de menționat este că prevenția trebuie asigurată de proprietarii animalelor, mai ales că la nivelul instituțiilor statului abilitate în domeniul protecției animalelor nu există astfel de măsuri. Reprezentanții instituțiilor deconcentrate de la nivelul județului Covasna, printre care Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) sau Direcția Agricolă spun că nu dețin atribuții în activități de prevenție când vine vorba despre eliminarea căpușelor.

„Nu avem așa pentru că nu avem nici posibilitate și nici nu e atribuția noastră să o facem. În cazul în care sunt cazuri semnalate la animale, eventual putem să punem diagnosticul. (...) Aceste căpușe, marea majoritate a lor trăiesc prin tufișuri. Animalele, când merg la pășune nu prea au posibilitatea să ocolească aceste tufișuri. În perioada caldă a anului, le recomandăm proprietarilor să aplice periodic pe animale niște produse care resping aceste căpușe”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, directorul executiv al DSVSA Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor.

„Noi nu avem nicio atribuție în acest sens. (...) Din câte știu, DSV are ceva atribuții în momentul în care este ceva alertă mai ales la paraziții sau bolile de carantină. (...) După știința mea, prevenție nu se face, doar la nivelul proprietarilor de animale. După părerea mea personală, nu trebuie făcut mare caz, până nu ajungem la un nivel de alertă. Pot fi cazuri excepționale în diferite zone când un dăunător sau un parazit, ceva, ajunge la un nivel îngrijorător, atunci da, trebuie, intervenit, dar până atunci nu are niciun rost”, ne-a spus și directorul Direcției Agricole a județului Covasna, Könczei Csaba.

De subliniat încă o dată este că nu doar animalele, ci și oamenii sunt expuși atacului căpușelor purtătoare de boli periculoase. Doar în ultima săptămână, la Urgențele Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe s-au prezentat 10 oameni cu astfel de înțepături.

Fără îndoială, atât în cazul animalelor de companie, a căror viață depinde, de cele mai multe ori, de interesul stăpânilor săi, cât și în cel al oamenilor, și în ceea ce privește atacurile căpușelor, prevenția este cel mai sigur și bun tratament. De asemenea, fiecare plimbare în parc sau în orice alt loc din natură ar trebui să se încheie cu un control temeinic în blănița prietenilor necuvântători pentru a depista cât mai repede posibilii paraziți.

Iulia Drăghici, Geanina Lupșa

Sursă foto: Mădălina Santa, Instagram/ jambo_the_gsd

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.