ACTUALITATE 20 aprilie 2022

VIDEO Prețurile la apă și canalizare se majorează cu peste 40% în 19 UAT-uri din județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1626 vizualizări

Noile tarife intră în vigoare de la 1 mai, anunță Operatorul Regional Gospodărie Comunală 

Prețurile la apă și canalizare vor crește cu 42%, de la 8,03 lei pe metrul cub (apă și canalizare), la 11,34 de lei, începând cu 1 mai, anunță Operatorul Regional Gospodărie Comunală, care administrează serviciul în patru orașe și 15 comune din județul Covasna. Majorarea este inevitabilă, a spus directorul Kozsokár Attila, în primul rând din cauza creșterii uriașe a prețurilor la energie electrică. 

Potrivit noii scheme de tarifare, un metru cub de apă va costa 6,66 lei, un metru cub de apă uzată este 4,68 lei, iar prețul total, apă + canalizare este de 11,34 lei (cu TVA).

Este puțin peste ce am anticipat noi inițial. Am sperat să putem aproba tarifele începând din aprilie. De obicei, modificările de tarife necesită proceduri destul de birocratice, necesită timp și din cauza faptului că nu am reușit să obținem aprobările și să aplicăm tarifele din aprilie, din cauza inflației, a crescut cu 18-20 de bani pentru un metru cub, dar tot e în plus. Noi am calculat aceste tarife pe baza ultimelor date statistice comunicate de Institutul Național de Statistică”, a spus Kozsokár Attila. 

Marți, într-o conferință de presă, directorul Gospodărie Comunală SA a punctat că faţă de costul plătit anterior pentru energie, care se ridica la circa 500 de lei, acum societatea plăteşte circa 1.500 de lei per megawatt/oră.

Pe lângă tendința de majorare dictată de creșterea prețurilor, noul plan de tarifare conține și o cotă de dezvoltare, de 35 de bani pe metru cub. Banii strânși astfel vor fi direcționați spre noi investiții în infrastructură (rețelele de apă şi canalizare, staţii de tratare, staţii de epurare şi de pompare). Se preconizează că va fi vorba de aproximativ 3,3 milioane de lei. 

Deoarece suntem printre cei mai mici operatori din țară, ca să putem asigura o anumită eficienţă sigur că trebuie să acoperim aceste costuri. În cazul unui operator mai mic aceste costuri de operare sunt proporţional mai mari faţă de operatorii mari, deoarece avem mai puțini clienți de deservit, iar costurile le distribuim către mai puțini oameni. Deservim în total 4 orașe și 15 comune, adică aproximativ jumătate din județ, iar pe măsură ce crește numărul localităţilor racordate, scad costurile”, a declarat Kozsokár Attila.

Dacă până acum, prețurile la apă și canalizare operate de Gospodărie Comunală plasau Covasna în rândul județelor cu cele mai mici tarife din țară (locul 38 din 43 de operatori), după majorare, o perioadă, va trece în partea de sus a clasamentului. Directorul operatorului regional spune că va fi așa pentru că nu peste tot în țară au fost actualizate prețurile până acum, dar când se va întâmpla acest lucru, județul Covasna se va situa, cel mai probabil, la jumătatea listei. 

Tot în cadrul conferinței de presă s-a vorbit și despre faptul că operatorul regional nu poate oferi subvenții cetățenilor care nu își permit să plătească factura la apă și canalizare, pentru că nu ar permite legea. Totuși, sunt posibilități de a achita restanțele în maximum 12 rate. Datoriile acumulate de clienți până acum însumează aproximativ 7 milioane de lei. În peste 100 de cazuri, dosarele datornicilor au ajuns la executori, a mai spus directorul. 

Operatorul Regional Gospodărie Comunală SA este firma prestatoare a serviciului public de alimentare cu apă şi canalizare în patru orașe (Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului și Covasna) și 15 comune din județul Covasna. Planul este ca în perioada următoare alte cinci sau șase unități administrativ-teritoriale să predea rețele de apă și canalizare în administrarea firmei cu sediul central la Sfântu Gheorghe.  

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.