ACTUALITATE 15 iunie 2009

Preşedintele Traian Băsescu: „România intră în recesiune, iar optimismul BNR nu are acoperire“

de Covasna Media | 609 vizualizări
„România intră în recesiune“, a avertizat preşedintele Traian Băsescu, la începutul şedinţei extraordinare de ieri de la sediul Guvernului. Şeful statului a decla rat că optimismul BNR nu are acoperire, câtă vreme va exista o scădere a PIB şi în trimestrul II, ceea ce înseamnă intrarea în recesiune a României. În aceste condiţii, Executivul trebuie să asigure, totuşi, plata salariilor.

„România intră în recesiune“, a avertizat preşedintele Traian Băsescu, la începutul şedinţei extraordinare de ieri de la sediul Guvernului. Şeful statului a decla rat că optimismul BNR nu are acoperire, câtă vreme va exista o scădere a PIB şi în trimestrul II, ceea ce înseamnă intrarea în recesiune a României. În aceste condiţii, Executivul trebuie să asigure, totuşi, plata salariilor.

„Optimismul manifestat de BNR după aprilie nu are acoperire în evoluţiile viitoare economice, motiv pentru care vom avea o scădere de produs intern brut în trimestrul II, ceea ce înseamnă intrare în recesiune după toate normele“, a avertizat Traian Băsescu. „Abia în trimestrul III sau IV poate reuşim să stăpânim deprecierea economiei“, a completat preşedintele.

Cât despre Banca Naţională a României, şeful statului a avertizat că aceasta trebuie să fie predictibilă, ceea ce înseamnă că „va trebi să angajeze discuţii cu băncile comerciale cu privire la reducerea rezervei BNR, la reducerea banilor băncilor comerciale care se află în rezerva Băncii Naţionale“.

Totodată, Traian Băsescu a atras atenţia asupra faptului că, în momentul de faţă, în rezerva BNR se află aproape 12 miliarde de euro, nu 20 cum s-a afirmat, plus echivalentul a 6 miliarde de euro în lei, care, însă, nu sunt banii Băncii Naţionale, ci ai băncilor comerciale.

Şeful statului a mai precizat că, dacă vrem să intrăm în zona euro până în 2014, BNR trebuie să rămână cu o rezervă de numai 2%. Aşadar, aceşti bani trebuie să fie eliberaţi oricum. „BNR trebuie să elibereze, treptat, banii care nu sunt ai băncii“, a spus preşedintele.

Preşedintele a mai arătat că în aceste condiţii este nevoie ca Guvernul să asigure plata salariilor.

În ceea ce priveşte programul „Prima Casă“, plecând de la premisa că sistemul bancar românesc are un excedent foarte mare de resurse financiare în momentul de faţă şi, în acelaşi timp, are dobânzi foarte mari, Traian Băsescu a sugerat ca în cadrul şedinţei de ieri de la Guvern să se stabilească o dobândă la euro în jurul valorii de 5%. „Sper ca aceste două măsuri, programul "Prima Casă" şi restructurarea datoriei Ministerului de Finanţe prin adunarea de pe piaţa bancară a cca. 1 miliard de lei, vor stimula coborârea dobânzilor“, a concluzionat Băsescu.

Băsescu a cerut miniştrilor să nu depăşească fondul de salarii mizând pe alegerile prezidenţiale

Preşedintele Traian Băsescu ia avertizat pe miniştri, la şedinţa de Guvern, că riscă să nu aibă de unde plăti salariile dacă mizează că, în timpul campaniei electorale prezidenţiale, vor putea apela la banii din împrumutul de la FMI, fiind nevoie de o rectificare negativă în august-septembrie.

În acest context, Băsescu a făcut un apel la miniştri să nu mizeze pe accesarea banilor din împrumutul de la FMI şi UE pentru acoperirea plăţii salariilor pentru că banii împrumutaţi sunt pentru investiţii.

Dimpotrivă, şeful statului le-a spus miniştrilor că, după cum merge declinul economiei, s-ar putea ca, în lunile august-septembrie, Guvernul să facă o nouă rectificare negativă a bugetului.

Băsescu a avertizat că, pentru acei miniştri care speră că, pe fondul alegerilor prezidenţiale, vor putea da salarii „de unde au, de unde nu au“, există riscul major să nu aibă de unde plăti salariile în octombrie.

„Deci, trebuie să vă gândiţi la ce aveţi“, a concluzionat preşedintele, precizând că „împrumutul nu este pentru salarii, ci pentru investiţii“. „Dacă luăm banii din împrumut, riscăm să intrăm întrun derapaj economic şi social“, a mai spus Băsescu.

Sporuri pentru militari

Traian Băsescu şi-a exprimat dorinţa ca Ministerul de Finanţe să analizeze şi posibilitatea ca, începând din luna iulie, militarii să primească sporurile cuvenite.

„Am rugămintea ca Ministerul de Finanţe să analizeze posibilitatea ca, din iulie, măcar militarilor cu contract şi subofiţerilor să li se dea acele sporuri care au fost amânate la plată“, a spus Traian Băsescu.

Mai mult, şeful statului a avertizat: „Cu cât întârziaţi mai mult, cu atât se strânge o sumă mai mare“.

În final, Traian Băsescu a spus că militarii reprezintă „singura structură care nu poate face grevă, nu poate spune nimic. Este structura tăcută care trebuie să tacă şi să înghită, dar nu avem dreptul să nu gândim omeneşte“.

Traian Băsescu a criticat mai mulţi miniştri

Traian Băsescu a atras atenţia ministrului Educaţiei asupra situaţiei dezastruoase a învăţământului şi a cerut adaptarea programei şcolare la realităţile economice. De criticile şefului statului nu au scăpat nici miniştrii Vasile Blaga, Dan Nica, Gheorghe Pogea şi Cristian Diaconescu.

„Să facem aşa încât să nu ratăm încă un an fără reformă în Educaţie pentru că situaţia Educaţiei în România este una dramatică din punct de vedere al calităţii“, a avertizat Traian Băsescu, exprimându-şi, totodată, dorinţa de a se reveni la „o programă adecvată, neîncărcată şi pe cât posibil adaptată economiei româneşti“.

Spunând că „despre păpădie şi salată copiii pot citi şi pe Google“, şeful statului s-a arătat îngrijorat că nu mai există şcoli care să pregătească mecanici şi tinichigii auto, meserii care ar avea un deficit de forţă de muncă în România. „Să facem ce ne trebuie. Noi facem filozofi“, a spus şeful statului.

Băsescu a sfătuit Ministerul Educaţiei să ţină cont de sugestiile Comisiei prezidenţiale pentru învăţământ în elaborarea unor noi legi privind învăţământul şi a atras atenţia că o reformă în acest domeniu trebuie să fie făcută cât mai repede posibil.

De asemenea, preşedintele Băsescu a cerut Ecaterinei Andronescu să nu scoată Educaţia fizică din programa şcolară.

Clasa politică a reacţionat prompt

Clasa politică, dar şi economiştii au reacţionat promt la discursul pe care preşedintele l-a avut în faţa Guvernului, despre intrarea României în recesiune. Mai mult, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a întărit faptul că, foarte curând, România va intra în recesiune.

„În momentul de faţă, din punct de vedere tehnic, România este în prag de recesiune. În trimestrul I am avut recesiune limpede, în trimestrul II nu avem date, dar prognozele arată încă un trimestru de scădere. Minus cu minus dă recesiune oficială“, a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a reacţionat dur. Traian Băsescu „a venit să pună la colţ guvernatorul României, ceea ce nu e în regulă. Acum o lună spunea altceva. Azi ne spune că intrăm în receisune. Nu trebuia să ne spună acum în şedinţa de Guvern cu toată presa în direct“, a spus Vanghelie. Preşedintele SedLex, Vasile Marica, îl contrazice pe şeful statului. „Suntem în recesiune de două luni, după o criză economică vine imediat recesiune puternică“.

realitatea.net

Foto: realitatea.net

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.