ACTUALITATE 29 iunie 2023

Preşedintele CJ Harghita anunţă că Primăria Dărmăneşti a înlăturat crucile ridicate în 2019 în Cimitirul Eroilor Valea Uzului

de Agerpres | 1082 vizualizări

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a anunţat, joi, că Primăria Dărmăneşti a pus în aplicare sentinţa definitivă a Curţii de Apel Bacău şi a înlăturat crucile ridicate acolo pentru eroii români, dar şi monumentul amplasat în incintă.

„Aş dori să fac un anunţ important. Astăzi sunt la Bruxelles şi am aflat de la colegii mei că astăzi dimineaţă, Primăria Dărmăneşti a pus în aplicare, a executat sentinţa irevocabilă şi definitivă a Curţii de Apel Bacău pentru lucrarea executată ilegal pe terenul comunei Sânmartin, trebuia să mute de acolo ce lucrare a realizat", a declarat Borboly Csaba, într-o înregistrare postată pe pagina de Facebook.

El a explicat că terenul aparţine comunei Sânmartin, lucru confirmat de mai multe instanţe de judecată şi, conform legislaţiei în vigoare, nu se puteau efectua lucrări acolo de către o altă unitate administrativ-teritorială.

„Eu cred că, dacă trăim într-un stat de drept, toate deciziile instanţei trebuie să fie puse în aplicare", a spus Borboly.

Preşedintele CJ Harghita a mai afirmat că toţi eroii care au murit acolo merită să fie cinstiţi cum se cuvine şi ar trebui ca Valea Uzului să nu mai fie folosită politic sau de către extremişti.

„În ultimii patru ani au fost foarte multe circuri, foarte multe probleme, de multe ori Valea Uzului a fost folosită politic, a fost folosită de extremişti şi trebuie să spunem 'stop!'. Pentru că eu cred că toţi martirii care au murit acolo, indiferent sub ce steag au luptat, merită respect, merită linişte şi merită toată onoarea care este posibilă. Momentan, acest lucru nu este posibil, pentru că şi de o parte şi de altă parte se întâmplă evenimente nedorite", a arătat Borboly.

Acesta a vorbit şi de demersurile întreprinse de Consiliul Judeţean Harghita, pentru creionarea unui dialog cu comuna Sânmartin, oraşul Dărmăneşti şi Consiliul Judeţean Bacău, fiind purtate inclusiv discuţii cu Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor şi Ministerul Apărării, scopul fiind ca toţi eroii care au căzut la datorie, indiferent sub ce steag au luptat, să aibă un loc unde să fie comemoraţi cum se cuvine.

„Scopul nostru este acela ca toţi eroii care au murit în Valea Uzului, indiferent sub ce steag au luptat, merită să fie cinstiţi, merită să aibă un loc unde să se depună coroane, să se aprindă o lumânare, să se ţină o slujbă, indiferent de religie, ortodoxă, catolică, reformată, unitariană. De aceea, noi, în aceste luni, am încercat să pregătim un compromis şi chiar ieri am avut ultima discuţie cu un reprezentant al comunei Sânmartin şi vom veni, am avut şi discuţiile la Ministerul Apărării Naţionale, cu soluţie prin care chiar comuna Sânmartin să fie de acord, să fie loc pentru cinstirea tuturor eroilor care au căzut acolo. Dacă este înmormântat acolo unul, doi, cinci, cinci sute, cinci mii, indiferent, dacă este chiar şi unul, atunci merită să fie cinstit", a mai arătat Borboly.

El a făcut un apel la calm, punctând că crede în istoria comună a bunei vecinătăţi şi că speră ca, în colaborare cu judeţul Bacău, să dezvolte sustenabil zona Valea Uzului, pentru locuitorii ambelor judeţe.

Tribunalul Bacău a anulat, printr-o hotărâre pronunţată în 2022, autorizaţia de construire a 50 de cruci ridicate pentru eroii români în cimitirul Valea Uzului şi a unui monument pentru soldaţii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, emisă de Primăria Dărmăneşti, şi a dispus desfiinţarea lucrărilor, decizie care a rămas definitivă prin respingerea recursului de către Curtea de Apel Bacău, în data de 10 februarie.

Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului, cel mai mare din Harghita, adăposteşte, potrivit MApN, rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial - unguri, germani, ruşi, austrieci, italieni, români şi sârbi.

În ultimii ani, Consiliul Local Sânmartin a împrejmuit zona şi a amplasat câteva sute de cruci în memoria soldaţilor maghiari căzuţi în luptele care au avut loc în zonă.

Cimitirul a intrat în atenţia publică în anul 2019, când autorităţile din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au ridicat în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, însă autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR au afirmat că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene, iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.

De asemenea, liderii maghiari au susţinut că soldaţii români nu sunt înmormântaţi acolo, ci în alt loc şi că merită să fie cinstiţi acolo unde îşi dorm somnul de veci.

În zonă au avut loc, atunci, mai multe incidente: crucile amplasate în memoria eroilor români şi monumentul din incintă au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar mai mulţi activişti români au susţinut că au fost agresaţi de extremişti maghiari. Starea de tensiune a culminat în data de 6 iunie 2019, când membrii mai multor organizaţii româneşti, dar şi localnici din judeţul Bacău sau din alte zone ale ţării au venit în număr mare la cimitir, pentru a participa la o manifestare comemorativă, cu ocazia Zilei Eroilor, iar mai mulţi membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, alături de liderii lor politici, au format un lanţ viu la intrarea în cimitir.

Întrucât românilor nu li s-a permis accesul în zonă, câţiva dintre aceştia au forţat şi au rupt poarta închisă cu lacăt, au avut loc îmbrânceli cu jandarmii, dar şi cu jurnaliştii şi câţiva membri ai comunităţii maghiare, iar după ce maghiarii s-au retras, manifestarea de comemorare s-a desfăşurat în interiorul cimitirului.

În urma acelor incidente, premierul de atunci, Viorica Dăncilă, a anunţat că cimitirul ar putea fi preluat în administrare de Ministerul Apărării Naţionale, propunere respinsă de liderii maghiari, iar experţi din partea României şi Ungariei au avut mai multe întâlniri, pentru a găsi o soluţie de rezolvare a problemei, fiind subliniată, de ambele părţi, importanţa dialogului bilateral pe această temă.

Din 2019, în fiecare an, de Ziua Eroilor sau cu ocazia Zilei Armatei, reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din ţară organizează la Valea Uzului manifestări de comemorare a eroilor români. De asemenea, şi reprezentanţi ai comunităţii maghiare organizează, cu alte ocazii, evenimente de cinstire a soldaţilor maghiari. 

 

 

Declarații făcute în martie, la Sfântu Gheorghe, de reprezentanții asociației românești „Calea Neamului”, pe același subiect: 

 

 

Sursa foto: Török Csaba via Facebook/Tamás Sándor 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.