Preotul Tănase de la Valea Plopului în conferinţă la Întorsura Buzăului
Aproximativ 200 de oameni de toate vârstele din zona Buzaielor, au luat parte, sâmbătă, 28 noiembrie, la conferinţa organizată de Asociaţia pentru Mediu şi Comunitate din Întorsura Buzăului, al cărei invitat special a fost Preotul Nicolae Tănase, parohul în Valea Plopului, devenit cunoscut în ţară pentru că a construit un adăpost pentru copiii abandonaţi sau orfani, mame tinere în situaţii limită şi pentru cei săraci sau fără casă. Evenimentul a avut loc la sala de festivităţi a Liceului Teoretic „Mircea Eliade”.
„Omenirea simte marea nevoie de cunoaştere a viitorului. Însă Dumnezeu ne-a dat două mari daruri: uitarea şi necunoaşterea viitorului. Ne-a dat uitarea ca să nu „explodăm” de atâta cunoaştere, ca să putem trece peste necazuri, dar şi ca să ne mai dorim bucurii. Dumnezeu ne-a mai dat şi necunoaşterea viitorului ca să nu ne sinucidem. Sunt persoane care dacă şi-ar cunoaşte viitorul, nu şi-ar mai dori să trăiască”, le-a spus părintele Tănase celor prezenţi la eveniment, printre multe altele.
Scopul evenimentului a fost „deschiderea populației din zona noastră, îndeosebi a tinerilor, către societatea civilă, educarea pentru iubirea semenilor noștri, pentru voluntariat, prin schimb de experiență și activități practice. Activitatea de o viață a preotului Tănase în cadrul Asociației Pro Vita este una exemplară și am socotit că avem multe de învățat de la dumnealui în ce privește dăruirea de sine. Este mare diferență între a vorbi despre iubire și a o practica”, a spus Daniela Băncilă, organizatorul evenimentului.
„Evenimentul de astăzi a fost doar o parte a unei activități mai ample. Înaintea acestei conferințe ne-am deplasat de două ori – o dată în iulie, apoi în 25 noiembrie – cu grupuri de voluntari, în special elevi de liceu, la Valea Plopului, la sediul Asociației Pro Vita și a centrului de copii create de preotul Nicolae Tănase. Ajutoarele strânse (alimente, jucării, cărți, îmbrăcăminte etc.) și oferite acolo, dar mai ales discuțiile purtate cu Părintele și activitățile în comun cu copiii de acolo au fost prilej de mare bucurie pentru toată lumea. Am fost foarte impresionată de cât de rapid s-a realizat legătura afectivă între copiii noștri de liceu și copilașii din centru”, a mai adăugat Daniela Băncilă.
Dialog cu publicul prezent la eveniment
„Așa cum mă așteptam, întâlnirea a devenit cu adevărat captivantă din momentul în care, din public, au început să se adreseze întrebări. Tinerii, dar nu numai ei, au venit cu probleme concrete, cu care se confruntă zilnic. Nu s-au discutat chestiuni teoretice, desprinse de realitate, ci despre ceea ce ne frământă în realitatea noastră cotidiană. Și asta a trezit interesul tuturor celor prezenți. Cu atât mai mult cu cât răspunsurile, uneori surprinzătoare, au fost clare, concise, sincere, date pe tonul cel mai serios, dar totodată, pe alocuri, amuzant”, a spus Daniela Băncilă.
Printre întrebările adresate preotului s-au regăsit şi: unde se află sufletul?, dacă Dumnezeu a creat binele, atunci de ce pedepseşte?, de ce femeile care sunt în perioada menstruală nu au voie să intre în Biserică?, ce este aceea o soacră rea?, cum ne dăm seama că suntem îndrăgostiţi?, sau care este rostul preoţilor: îmbogăţire sau curăţirea sufletului?
Evenimentul, cuprins în Anul Internaţional al luminii
Evenimentul a fost organizat de Asociația pentru Mediu și Comunitate din Întorsura Buzăului, în cadrul proiectului Anul internațional al luminii, proiect susținut financiar de Consiliul Județean Covasna.
„Din noiembrie anul trecut, am avut în vedere ca, dacă ne reușesc acum, aceste conferințe să fie continuate și în anii următori. După prima conferință – cea susținută pe 24 octombrie de domnul profesor universitar Cornel Constantin Ciomâzgă – am avut semnale cât se poate de încurajatoare. Se pare că oamenii noștri chiar și-au dorit asemenea evenimente. Am dori să avem conferențiari și din alte domenii. Medicina, de pildă, cred că ar fi de mare folos. În ce privește însușirea voluntariatului, se petrece, iarăși, ceva foarte îmbucurător: tot mai multă lume ne întreabă dacă mai colectăm diverse bunuri pentru a le duce copiilor aflați în centrul de la Valea Plopului sau în alte locuri; tot mai mulți elevi se înscriu pe liste pentru a merge în vizită sau într-o ședere mai îndelungată, spre a face voluntariat acolo într-una din vacanțele viitoare. Dar deocamdată, pregătim de Moș Nicolae, continuarea acțiunii de voluntariat Lumină în sufletele copiilor defavorizați”, a mai precizat organizatorul evenimentului, Daniela Băncilă.
(Iulia Drăghici)