ACTUALITATE 22 februarie 2019

Premiul Pro Urbe naște noi dispute în Consiliul Local

de Daniela Luca | 1175 vizualizări

„Asta înseamnă că suntem ca și câinii aceia care primesc ce cade de pe masă”, a spus, în plen, un consilier local

După apariția în presă a anunțului conform căruia conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe așteaptă nominalizări pentru premiul „Pro Urbe”, reacția consilierilor partidelor românești  nu a întârziat să apară. În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local din 21 februarie, un consilier PSD a solicitat ca și anul acesta unul dintre reprezentanții comunității românești să poată beneficia de această distincție.

Nu este primul an când titlul „Pro Urbe” naște scântei în cadrul Consiliului Local. Pentru că anul trecut, în mod excepțional, au fost conferite două premii „Pro Urbe”, unei personalități de naționalitate română și uneia de naționalitate maghiară, reprezentanții partidelor românești solicită ca și anul acesta să se meargă pe acest principiu.

În raport cu procentul etnic al populației, anul acesta va fi acordat doar un singur premiu, iar acest lucru a stârnit reacția consilierului local Rodica Pârvan, pentru că șansele românilor de a obține premiul „Pro Urbe” sunt mai mici în condițiile în care aproape 75% dintre locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe sunt maghiari. Ea propune să se acorde câte un premiu anual pentru fiecare comunitate.

„A apărut în ziar o precizare a Consiliului Local în legătură cu premiile Pro Urbe. Începe distracția, cu alte cuvinte. Anul trecut cu chiu cu vai am obținut un loc pentru părintele Cucu și un loc a fost acordat comunității maghiare. Acum îmi spune domnul Nagy Zsolt că anul trecut a fost doar o abatere de la lege și că iarăși ne întoarcem la un singur premiu. M-am gândit în numele bunului simț că probabil rămânea pentru perioada care urmează câte un premiu acordat pentru câte un reprezentant dintre comunități. Întrebarea sau dorința mea este dacă se poate reveni la forma de anul trecut, să putem modifica în așa fel încât să beneficieze și comunitatea românească de un reprezentant al premiului Pro Urbe și de asemenea, bineînțeles, un premiu să fie acordat unui reprezentant al comunității maghiare”, a spus Rodica Pârvan, adăugând totodată că se va întocmi o cerere în scris în acest sens și va fi înaintată în cadrul următoarei ședințe.

Viceprimarul Sztakics Éva-Judit i-a reamintit consilierului faptul că hotărârea prin care s-au oferit două premii a fost valabilă doar anul trecut, nu și anul acesta.  

„Aș dori să vă reamintesc, doamna consilier, că anul trecut domnul primar a spus că din trei în trei ani, din patru în patru ani, în raport cu procentul locuitorilor vor fi momente în care și reprezentanții comunității române să aibă un reprezentant. Anul trecut a fost un reprezentant, deci peste doi, trei, patru ani când va fi cazul vom avea doi reprezentanți. Conform regulamentului, propunerea este pentru o persoană și anul trecut s-a făcut o excepție, urmând ca peste doi-trei ani să se mai facă în raport cu populația încă o excepție”, a declarat viceprimarul Sztakics Éva-Judit.

Această explicație a nemulțumit-o pe Rodica Pârvan care a ripostat: „Asta înseamnă că suntem ca și câinii aceia care primim ceea ce cade de pe masă. Vă mulțumesc frumos și vă rog să consemnați în procesul verbal exact ceea ce am spus”.

Anul trecut premiile au fost conferite preotului Ioan Cucu și poetului Farkas Árpád. Titlul Onorific „Pro Urbe” a fost înființat în 1997. Pot fi distinși cu titlul „Pro Urbe” cetățeni născuți sau domiciliați în municipiul Sfântu Gheorghe, care au împlinit vârsta de 70 de ani, și au contribuit în mod deosebit la dezvoltarea localității sau care au dobândit o recunoaștere notorie a activității lor pe plan local, județean, național sau internațional, contribuind la promovarea imaginii municipiului Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.