ACTUALITATE 1 mai 2017

Premiul „Pro Urbe” conferit profesorului Dancs Árpád

de Covasna Media | 842 vizualizări

Duminică, în Sala Albastră a Bibliotecii Județene „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe a fost decernat premiul „Pro Urbe”, cea mai înaltă distincție instituită de  Consiliul Local (CL) municipal. Anul acesta, premiul  a fost conferit profesorului de muzică Dancs Árpád.

Titlul „Pro Urbe” se acordă anual persoanelor trecute de 70 de ani care au contribuit la dezvoltarea municipiului Sfântu Gheorghe, la promovarea imaginii şi la ridicarea prestigiului acestuia, „fără bani şi aplauze”.

Cariera lui Dancs Árpád a început în anul 1968, ca profesor de muzică la Colegiul Székely Mikó din Sfântu Gheorghe. Imediat după repartiție, împreună cu profesorul  Péter Albert a înfiinţat un ansamblu folcloric de muzică şi dans, dar, de-a lungul timpului a fost preocupat şi de muzica clasică, stârnind şi interesul elevilor săi pentru aceste genuri muzicale.

Cu ocazia aniversării a 110 ani de existenţă a Colegiului Székely Mikó din municipiu, Dancs Árpád a compus muzica imnului acestei instituţii de învăţământ, pe versurile poeziei “Igazat Vallani” de Czegő Zoltán.

”Meritul considerabil al domnului profesor este acela, că pe lângă orele de muzică, el a reuşit să asigure generaţiilor de elevi și posibilitatea lecturii utile, dar şi distracţie, fără de care nu numai viaţa noastră de elev, dar şi cel de adult ar fi fost mult mai săracă. Unul dintre membrii Ansamblului folcloric a spus: <<Fără el nici măcar cortina nu s-ar fi putut ridica>>”, a spus, în cadrul ceremoniei de decernare a premiului, Kondor Ágota, directoarea Colegiului Székely Mikó.

Titlul Pro Urbe a fost iniţiat în 1997 şi se acordă anual cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe.

Biroul de Organizare al Zilelor Sfântu Gheorghe

 

Teme articol: premiu Pro Urbe
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.