ACTUALITATE 26 aprilie 2010

Premiile Pro Urbe, recunoaştere morală şi civică

de Covasna Media | 612 vizualizări
26apr2010-pro_urbeÎntr­un cadru elegant și distins de la Sala Albastră a Bibliotecii Gabor Aron, patru reprezentanți ai comunității noastre – Maria Panaiotu, Molnar Gizella, Antal Miklos și Puskas Attila – au primit din partea municipalității, respectiv a consilierilor locali, primarului Antal Arpad și viceprimarul Sztakics Eva, distincțiile Pro Urbe, acordate an de an în semn de recunoaştere morală şi civică pentru acele persoane care au dovedit

26apr2010-pro_urbeÎntr­un cadru elegant și distins de la Sala Albastră a Bibliotecii Gabor Aron, patru reprezentanți ai comunității noastre – Maria Panaiotu, Molnar Gizella, Antal Miklos și Puskas Attila – au primit din partea municipalității, respectiv a consilierilor locali, primarului Antal Arpad și viceprimarul Sztakics Eva, distincțiile Pro Urbe, acordate an de an în semn de recunoaştere morală şi civică pentru acele persoane care au dovedit dăruire, implicare și sacrificiu spre binele orașului și locuitorilor săi, având o reputație și recunoștință generale.

Din partea comunității românești, persoana distinsă a fost Maria Panaiotu, propusă de Comitetul Director al Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș ca semn al recunoștinței față de activitatea depusă în spiritul învățământului, culturii și promovării tradițiilor în Covasna.

Potrivit laudatiei citită de Rodica Pârvan, Maria Panaiotu s-a născut în data de 2 august 1930, în Covasna, și pe linie paternă se trage din familia episcopului Iustinian Teculescu. Fiind nevoită să aibă grijă de familie – tatăl fusese închis politic între anii 1950 – 1956 -, nu a putut urma o facultate, dar a terminat Liceul Industrial de Fete și Școala de Pedagogie Educațională.

În anul 1963, s-a căsătorit și s-a mutat la Brașov, unde la Vulcan și Cristian a ajuns de două ori timp de 12 ani directoarea grădiniței, activitatea ei fiind recunoscută de Ministerul Educației. În anul 1984 a revenit la Sfântu-Gheorghe, unde până în anul 1990 a predat la Colegiul Național Mihai Viteazul și Școala Nicolae Colan ca profesor de religie, având în același timp o bogată activitate civică românească.

„Suntem bucuroși că anul acesta poate pentru prima dată la Ziua Pro Urbe este liniște. A primit acest premiu Maria Panaiotu, om al locurilor, născută la Covasna, care și-a desfășurat o bună parte din activitate și o desfășoară încă la Sf.Gheorghe. Suntem bucuroși că am găsit înțelegere personal la dl primar și la Comisia de Cutură în așa fel încât anul acesta nu au mai fost niciun fel de voci care să se fi ridicat pe diverse motive împotriva atribuirii într-un alt mod a premiilor. Sperăm ca de acum încolo să fie liniște și premiile acestea să dobândească într-adevăra locul pe care îl merită cei care le primesc”, a spus Rodica Pârvan.

Bucuroasă de distincția primită, d-na Maria Panaiotu spune că în viață există astfel de momente plăcute, în care oamenii consideră că meriți o distincție, iar acest fapt nu poate fi decât o bucurie. Ceilalți trei premiați ieri la Pro Urbe sunt cunoscuta actriță Molnar Gizella, Antal Miklos, profesor de specialitate matematică-fizică , un renumit pedagog, iar Puskas Attila a făcut din studierea entomologiei angajamentul lui de o viață.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.