ACTUALITATE 3 iulie 2016

Premiile „I.I. Russu” la ediţia din 2016

de Iulia Drăghici - Taraș | 1669 vizualizări

Ediţia din 2016 a premiilor „I.I. Russu” s-a desfăşurat sâmbătă, 2 iulie, în cadrul celei de-a XXIV-a aniversări a „Zilelor Andrei Şaguna”, care totodată a însemnat şi împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”.

Personajele principale ale ceremoniei au fost prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici din Cluj-Napoca, dr. Mihai Gorgoi din Bucureşti, dr. Ligia Fulga din Braşov, dr. Virgil Pană din Târgu Mureş şi prof. Vasile Stancu din Sfântu Gheorghe.

„Cei care sunteţi astăzi în sală reprezentaţi ţara şi spuma societăţii româneşti. Vă mulţumesc pentru dragostea cu care vă aplecaţi asupra acestor ţinuturi, ale Ardealului străbun”, a spus Episcopul Covasnei şi Harghitei, Prea Sfinţitul Andrei.

Gheorghe Lazarovici, „cel mai complet arheolog român”

În cuvântul de laudatio, dr. Valerii Kavruk l-a descris pe profesorul Gheorghe Lazarovici ca fiind „cel mai complet arheolog român”. Mai mult, acesta a spus că profesorul Lazarovici a înţeles „care sunt problemele comunităţii româneşti din Covasna şi Harghita şi a făcut posibilă apariţia unei instituţii de stat în subordinea Ministerului Culturii, care se cheamă Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni”.

„Ceea ce facem noi aici, de 25 de ani, este pentru sufletul nostru, pentru sufletul românesc, pentru cultura şi civilizaţia vie”, a spus Gheorghe Lazarovici.

Mihai Gorgoi, „îngerul păzitor” al MNCR

Potrivit lui Ioan Lăcătuşu, „de mai bine de două decenii muzeograful Mihai Gorgoi a fost şi este un prieten statornic şi un susţinător consecvent al instituţiilor şi asociaţiilor româneşti din sud-estul Transilvaniei. În acest sens stau numeroasele sale demersuri pentru sprijinirea înfiinţării şi funcţionării Muzeului Carpaţilor Răsăriteni şi pentru depăşirea unor momente dificile din existenţa sa. (...) Acesta a sprijinit achiziţionarea Casei Memoriale „Romulus Cioflec” şi a depus toate diligenţele necesare pentru clasarea Primei Şcoli Româneşti în rândul monumentelor istorice. (...) De-a lungul anilor, Mihai Gorgoi a fost îngerul păzitor al muzeului din Sfântu Gheorghe”.

Mihai Gorgoi, argeşean de origini, s-a autonumit fiul al Covasnei şi Harghitei. „Am simţit pentru prima dată un puls adevărat de român, când mi-am dat seama că trebuie să mă implic în activitatea acestor oameni”, a spus acesta în timpul decernării premiilor.

Ligia Fulga: „la Sfântu Gheorghe, la Centrul de Documentare, ţi se umple inima de românism”

Etnograful Ligia Fulga a spus sâmbătă că premiul înmânat este o mare onoare şi întotdeauna, când a venit la Sfântu Gheorghe la Centrul de Documentare, a simţit că i se umple inima de românism. „Am venit astăzi pentru această stare pe care îmi doresc să o am în continuare. Meseria mea este cea de etnograf. Am cercetat, timp de 40 de ani, acest areal – sud-estul Transilvaniei şi sigur, în această perioadă am reuşit să aduc la lumină lucruri importante privind tradiţiile acestor locuri”, a spus Ligia Fulga.

Virgil Pană: „Dacă nu facem o istorie completă a acestor unităţi administrative, nu putem avea nicio istorie naţională completă şi credibilă”

Virgil Pană s-a remarcat prin lucrările care abordează teme despre situaţia minorităţilor etnice din Transilvania interbelică. În cadrul ceremoniei de sâmbătă, acesta a spus: „Consider acest premiu ca fiind începutul recunoaşterii activităţii mele ca istoric. (...) Dacă nu aş şti că aceste cuvinte pe care le-am auzit azi în laudatio la adresa mea (n.red. exprimat de dr. Liviu Boar) sunt cele cinstite, nici nu aş crede că sunt atât de valoros. (...) Dacă nu facem o istorie completă a acestor unităţi administrative, nu putem avea nicio istorie naţională completă şi credibilă”.

Vasile Stancu, al 40-lea deţinător de distincţie „I.I. Russu”

Despre Vasile Stancu, profesorul Vilică Munteanu a spus: „Privind implicarea lui în societatea civilă, activităţile sunt remarcabile, fiind membru al mai multor fundaţii. Acesta se remarcă printr-un condei inspirat, talentat, obiectiv. Colaborările sale în presă sunt întotdeauna deosebite. Acesta a publicat peste 100 de articole şi studii în numeroase reviste de specialitate. (...) Întreaga lui activitate poartă aura profesionalismului, a dragostei pentru adevărul istoric şi a dorinţei de a transmite semenilor cât mai multe dintre acumulările sale, dar mai ales dragostea şi pasiunea puse în slujba învăţăceilor din şcolile în care a activat”.

„Mă simt foarte onorat de a face parte din grupul celor 40 de deţinători a acestei diplome de excelenţă. Sunt al 40-lea ca număr”, a spus profesorul Vasile Stancu.

 

Teme articol: premii II Russu
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.