ACTUALITATE 11 decembrie 2016

Premieră la Sita Buzăului: ActorFest, festival de teatru pentru copiii de gimnaziu

de Iulia Drăghici - Taraș | 931 vizualizări

Prima ediţie a festivalului-concurs de teatru „ActorFest”, organizat la Sita Buzăului de profesorii Şcolii Generale „Nicolae Russu” din localitate, a adus vineri, 9 decembrie, pe scena Căminului Cultural aproape 100 de copii, care au reuşit să aducă la viaţă roluri care de care mai interesante, de la brăduţi, furnici, greieri, negustori, personaje biblice şi până la celebrele personaje ale lui Caragiale.

ActorFest 4„Tot ce s-a întâmplat a fost minunat, spun eu. Suntem la o primă încercare. Îmi era teamă la un moment dat pentru că a fost destul de amplu, iar noi suntem învăţăcei. Mă tot gândeam că nu o să iasă bine, dar totuşi am avut încredere în copiii noştri. Ei sunt dezinvolţi, au ştiut să transmită şi cred că trăirile lor au fost resimţite şi în sală. Mă bucur mult pentru că am realizat această ediţie şi sper ca la anul să fim în număr cât mai mare (...). Cine doreşte să participe, să urce pe scenă, să se exprime, sunt invitaţi şi aşteptaţi la anul. (...) Prin teatru stimulăm creativitatea, îi lăsăm să se exprime liber, este ceea ce le place, este ceea ce vor şi caută. (...) Copiii îşi doresc să facă asta şi astfel găsim tinere talente”, ne-a declarat principalul organizator al evenimentului, profesoara Otilia Buzea.

Rând pe rând, scena a fost ocupată de 9 trupe de teatru de la şcolile generale din Sita Buzăului şi Barcani. „Naşterea Maicii Domnului”, „Moş Crăciun pleacă la drum”, „Între gâze”, „Hai la piaţă” (ciclul primar), dar şi „Fata moşului şi fata babei”, „Soacra cu trei nurori”, „Castravetele”, „Două loturi”, „O scrisoare pierdută” şi „Judecătorul cel Drept” (ciclul gimnazial) sunt spectacolele de teatru care s-au jucat în cadrul ActorFest.

„Am intrat în pielea personajului şi a fost mult mai uşor decât mi-am imaginat”

„A fost uimitor. Chiar dacă la început am avut puţine emoţii, pe scenă parcă au dispărut şi am intrat în pielea personajului şi a fost mult mai uşor decât mi-am imaginat. La început am avut impresia că o să mă încurc şi că nu o să fac faţă presiunii, dar am reuşit şi a fost chiar foarte minunat şi la anul vreau să vin din nou. (....) Mă bucur că profesorii noştri au reuşit să vină cu această idee. Era necesar. Mereu am vrut să văd dacă şi copiii pot să facă teatru”, ne-a spus Denisa Murea, participantul care a intrepretat rolul Cetăţeanului Turmentat din piesa „O scrisoare pierdută”.

ActorFest 2Şi colega sa, Maria Delia Niţu, câştigătoarea titlului de „Cea mai bună actriţă”, spune că ActorFest a fost un bun prilej de a-şi exersa calităţile actoriceşti. „A fost o seară plină de emoţie şi totodată o seară plină de distracţie pentru că am fost pe scenă cu prietenii mei. Am interpretat în sceneta „Două loturi” rolul principal al lui Lefter Popescu şi în piesa „O scrisoare pierdută”, rolul lui Fănică Tipătescu. (...) De mică îmi plăcea să joc diferite roluri şi să mă prostesc prin cameră. Prima dată am jucat rolul lui Vlad Ţepeş şi m-am simţit bine. Apoi am început să joc în aceste două piese şi am văzut că îmi place să joc roluri şi să îmi schimb personalitatea. E ceva inedit”. Aceasta ne-a mai precizat că pe viitor îşi va alege o carieră fie în psihologie, fie în arte dramatice.

„Mă declar bucuros că la iniţiativa profesorilor reuşim să atragem copii pe scenă. Prin aceste acţiuni încercăm să descoperim tinere talente. În astfel de situaţii putem să vedem calitatea copiilor noştri”, a spus primarul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica.

În cadrul festivităţii de premiere, unul dintre membrii juriului, directorul Şcolii din Barcani, Cătălin Petcu, a punctat de asemenea că zona Buzaielor avea nevoie de acest eveniment. „Ne bucurăm nespus că un astfel de eveniment, căruia i se simţea lipsa aici în zona noastră, se desfăşoară aici. Îi urăm doamnei Buzea mult succes în continuare. O asigurăm de prezenţa noastră viitoare şi în juriu, dar şi pe scenă. (...) Ceea ce s-a demonstrat azi pe scenă este că teatrul este pentru toţi. Performanţa în teatru, însă, este pentru mai puţini”.ActorFest 3

Pentru anul viitor, organizatorii îşi propun extinderea evenimentului. „Încercăm să extindem la nivel naţional ediţia de anul viitor. Se va merge tot pe două categorii, primar şi gimnaziu, dar vom încerca să aducem pe scenă copii care sunt pregătiţi în ceea ce priveşte teatrul pentru că poate să fie o experienţă pentru ceilalţi”, a mai dezvăluit principalul organizator, Otilia Buzea.

Festivalul de teatru ActorFest a fost organizat de Şcoala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, în parteneriat cu Primăria comunei Sita Buzăului şi Căminul Cultural din localitate.

Teme articol: teatru premiera actorfest
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.