ACTUALITATE 18 aprilie 2020

Prefectura face „lumină”: haosul din raportarea cazurilor de coronavirus pe județ are explicații

de Iulia Drăghici - Taraș | 2250 vizualizări

După trei zile în care raportarea cazurilor de coronavirus pentru județul Covasna s-a blocat la 123 de cazuri, Prefectura Covasna iese cu explicații. Nu sunt erori și chiar dacă ar fi „nu sunt imputabile și nu se datorează Instituției Prefectului – Județul Covasna”, transmite reprezentantul Guvernului în teritoriu.  Vineri seara și sâmbătă, autoritățile județene și naționale s-au pus de acord și au rămas că pentru județul Covasna sunt 154 de cazuri de coronavirus.

Motivele pentru care apar diferențe în cifre pot fi mai multe și ele țin de:

  • fluxurile de date pe categorii de informații (ex: în cazul confirmărilor celor pozitivi circuitul este de la laboratoarele de analiză spre Institutul Național de Sănătate Publică);
  • momentul raportării/centralizării, respectiv ora până la care sunt centralizate datele care sunt comunicate zilnic la ora 13.00 de către GCS (ex: faptul că ulterior centralizării apar noi cazuri confirmate asta nu înseamnă că cifrele comunicate anterior sunt greșite), raportările fiind în dinamică;
  • raportarea datelor de la nivel local către centru (ex: pacienții vindecați sunt raportați de la nivelul spitalelor către centru, astfel încât în cazul în care nu sunt raportate aceste cazuri la centru, ele nu sunt cuprinse în comunicatele emise la nivel central);
  • respectarea tipologiilor de date după același standard (ex: faptul că un cetățean care are domiciliu în alt județ, dar a fost confirmat în județul unde este internat, nu face ca el să nu fie raportat). Tocmai din acest motiv pot apărea scăderi pe moment la unele județe și creșteri la altele, privind numărul de confirmări sau decese.

          Din toate aceste motive, la care se pot adăuga și alte posibile  explicații, apar diferențe”, se arată într-un comunicat de presă transmis sâmbătă de Prefectură.

Drept urmare, „informațiile referitoare la numărul de persoane depistate pozitiv cu noul coronavirus, numărul de teste efectuate, dar și decesele înregistrate din cauza COVID-19 sunt oferite doar la nivel central de către Grupul de Comunicare Strategică”, mai transmite Prefectura.

Explicațiile sunt binevenite, dar, în același timp și foarte întârziate, pentru că primele neconcordanțe din raporătile pe județ au apărut la început de aprilie. 

Este de remarcat, totuși, faptul că, deși nu se menționează că raportările de până acum au fost eronate, Prefectura precizează că l-a desemnat, printr-un ordin emis în 13 aprilie, pe directorul DSP Covasna să se asigure ca cifrele prezentate de Grupul de Comunicare Strategică nu sunt, totuși, greșite.  

Pentru eliminarea acestor neconcordanțe și prezentarea unor date verificate, exclusiv de către instituțiile cu rol de preluare, prelucrare și transmitere (DSP  județene, INSP și Grupul de Comunicare Strategică), a fost emis Ordinul Prefectului Jud. Covasna nr. 85/13.04.2020, prin care este desemnat dl.Director al DSP Covasna, să asigure colectarea, centralizarea și raportarea datelor privind evoluția COVID-19 spre Institutul Național de Sănătate Publică și Instituția Prefectului – Județul Covasna și să verifice zilnic dacă datele raportate în ziua precedentă au fost corect preluate de către Institutul Național de Sănătate Publică și Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Covasna”, mai arată Prefectura.

În ceea ce privește raportarea, la nivelul județului Covasna au fost confirmate 154 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Numărul de teste realizate până în momentul acestei raportări pentru județul Covasna este de 2150. În carantină instituționalizată se află un număr de 178 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a se depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 488 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală, a mai arătat Prefectura. 

De la ultima comunicare, de vineri, 17 aprilie, s-au aplicat 69 sancțiuni contravenționale în valoare de 158.600 de lei, cea mai mare parte a sancțiunilor contravenționale fiind aplicate unor persoane depistate că nu au respectat măsura privind restricționarea circulației.

Mai mult, „la nivelul județului au fost verificate 373 de persoane cu privire la respectarea măsurii de carantinare/izolare la domiciliu. Cu ocazia acestor verificări a fost identificată o persoană care nu a respectat măsura izolării la domiciliu. Împotriva acesteia s-a luat măsura sancționării contravenționale în sumă de 10.000 lei și conform Ordonanței Militare nr.4 din 29.03.2020 privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, va fi obligată să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea sa”, arată Prefectura.

Până astăzi, 18 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 8.418 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 351 de noi cazuri de îmbolnăvire. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.730 au fost declarate vindecate și externate. Alte 418 (trei din județul Covasna) au decedat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.