Prefectura Covasna va trimite la București propuneri pentru îmbunătățirea „Legii ursului”
Prefectura Covasna va trimite la sfârșitul acestei săptămâni o adresă Guvernului și Ministerului Mediului cu propuneri de a îmbunătăți „Legea ursului”. Legislația privind intervențiile în cazul sălbăticiunilor care creează probleme a fost analizată vineri, chiar în timp ce la Belin Vale un cioban era atacat de urs la o stână. Mai mulți factori decidenți, implicați în procesele care ar trebui să rezolve această problemă (primari, medici veterinari, reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi, Inspectoratului de Poliție, ai fondurilor de vânătoare, Gărzii de Mediu, Gărzii Forestiere, APM și alții), au participat la ședința convocată încă de miercuri. Toți cei prezenți au primit „temă” ca până miercuri după-amiază, 6 iulie, să trimită listă cu propuneri care ar putea îmbunătăți legea și implicit proteja viețile.
În ceea ce privește atacul de vineri, bărbatul, care a suferit răni grave la picior și la cap și care a fost transportat în stare gravă, dar conștient, la spital la Brașov, este în afara oricărui pericol, ne-a spus prefectul Ráduly István. Acum autoritățile locale, în mod special viceprimarul cu atribuții de primar din Belin, au responsabilitatea de a întocmi documentele necesare a fi înaintate Agenției pentru Protecția Mediului, pentru a solicita relocarea sau împușcarea ursului, care în același atac a omorât și doi berbeci. Din informațiile obținute până acum, se pare că ar fi vorba despre o ursoaică ce avea și pui.
Faptul că, exact în momentul în care se petrecea atacul, autoritățile erau reunite la Prefectură a fost o întâmplare, spune reprezentantul Guvernului în teritoriu, subliniind că întâlnirea pe tema urșilor a fost convocată încă de miercuri și că nu este singura de acest fel care a avut loc.
Printre observațiile întâlnirii, la care au luat parte aproximativ 25 de persoane, a fost că, din datele înregistrate la autorități, se vede că intensitatea atacurilor urșilor a crescut, luând în considerare numărul animalelor ucise în primele șase luni din 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dar, în același timp, s-a vorbit și despre faptul că în primele șase luni ale anului curent s-au întocmit trei dosare la APM care stau la baza documentațiilor de intervenție în cazul urșilor, însă nici acestea nu erau complete. Din statisticile prezentate, s-a precizat din nou și că, raportat la suprafața județului Covasna, numărul urșilor ar fi de cinci ori mai mare decât capacitatea normală.
Tot în cadrul ședinței s-a prezentat și Ordonanța 81/2021, privind intervenția de urgență în cazul atacurilor urșilor, de către un jurist al prefecturii și s-a explicat astfel din nou ce atribuții are fiecare autoritate.
Nu în ultimul rând, un subiect dezbătut a fost cel al pagubelor, care nu se iau în considerare în prezent, dacă nu fac parte din categoriile „agricultură” și „zootehnie”, ceea ce înseamnă că, dacă ursul intră în locuință și produce distrugeri, pagubele nu sunt acoperite de stat.
La final, fiecare autoritate și persoană invitată a primit „tema” de a întocmi un document cu propuneri de îmbunătățire a legislației.
„Cei prezenți au primit timp până miercuri inclusiv să pună în scris, către Instituția Prefectului, toate observațiile legate de legislația în domeniu (...). Joi noi o să pregătim o adresă către Guvern, către Ministerul Mediului, prin care prezentăm acele propuneri evidențiate în urma consultării fiecărei instituții, asociații, UAT. Atât putem să facem”, ne-a spus prefectul Ráduly István.
În același context, acesta a spus și că lansează o invitație asociațiilor non-guvernamentale care vor să aibă discuții constructive pe subiectul intervențiilor în cazul urșilor și că reprezentanții acestora sunt așteptați să ia legătura cu prefectura.
Prefectul a dat și un exemplu de bună practică, cel al autorităților locale din Barcani, care nu au ezitat nicio clipă să documenteze, cu imagini și mărturii, fiecare atac al ursului în comună.