ACTUALITATE 20 noiembrie 2011

Prefectura Covasna: Referendumul este ilegal!

de Mediafax | 66 vizualizări

Prefectura cere Consiliului Judeţean revocarea deciziei privind referendumul pentru crearea Ţinutului Secuiesc.

Prefectura Covasna a solicitat Consiliului Judeţean să revoce hotărârea prin care a aprobat organizarea unui referendum local, în 11 martie 2012, privind înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale Ţinutul Secuiesc, întrucât nu are bază legală.

Subprefectul Valentin Ionaşcu a declarat, sâmbătă, că a trimis o solicitare Consiliului Judeţean Covasna pentru a revoca hotărârea prin care a fost aprobată organizarea unui referendum local, în 11 martie 2012, privind modificarea limitelor teritoriale ale judeţului şi înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale Ţinutul Secuiesc.

„Am trimis o solicitare să revoce hotărârea. Însuşi secretarul Consiliului Judeţean nu a dat aviz de legalitate. Hotărârea nu are bază legală”, a spus Ionaşcu.

Consiliul Judeţean Covasna a adoptat, în 31 octombrie, un proiect de hotărâre cu privire la organizarea unui referendum local, în 11 martie 2012, privind modificarea limitelor teritoriale ale judeţului şi înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale Ţinutul Secuiesc.

În hotărâre se stabilea că, la acel referendum, locuitorii judeţului Covasna ar urma să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” la următoarele două întrebări: „Sunteţi de acord cu modificarea delimitării teritoriale a judeţului Covasna?”, respectiv „Sunteţi de acord cu înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale cu denumirea Ţinutul Secuiesc - Szekelyfold şi cu faptul ca judeţul Covasna să facă parte din această unitate administrativă?”.

Proiectul de hotărâre a fost votat de cei 24 de consilieri judeţeni ai UDMR şi PCM, în schimb cei şase consilieri din partea grupului „Alianţa Românească din judeţul Covasna” au refuzat să participe la vot.

Tamás Sándor refuză revocarea

Preşedintele Consiliului Judeţean, Tamás Sándor (UDMR), va propune CJ să nu revoce hotărârea de organizare a unui referendum local privind înfiinţarea Ţinutului Secuiesc, aşa cum a cerut Prefectura, iar liderul PCM Covasna susţine că reprezentanţii partidului în CJ nu vor vota revocarea.

„Prefectura Covasna, prin vocea domnului subprefect Ionaşcu, a cerut revocarea hotărârii din mai multe considerente formale şi de conţinut. În primul rând, o să aduc această problemă în faţa Consiliului Judeţean, în 21 noiembrie, când avem şedinţă ordinară, şi o să informez Consiliul, dar o să propun să nu revocăm hotărârea, ci să mergem înainte”, a spus Tamás.

Preşedintele CJ Covasna a afirmat că, astfel, instanţa va decide în acest caz, exprimându-şi speranţa că, la un moment dat, mediul politic românesc şi instituţiile statului, precum instanţele, vor accepta faptul că, în câteva probleme, referendumul este modalitatea prin care se iau deciziile.

„O să ajungem astfel în instanţă şi, după mai multe încercări, probabil o să ajungem în faza în care şi mediul politic românesc, chiar şi instituţiile statului, cum ar fi instanţele, o să accepte modalitatea de a decide despre câteva probleme prin referendum”, a afirmat Tamás Sándor.

Potrivit acestuia, în alte ţări organizarea de referendumuri este ceva „absolut normal”, însă în România „nu s-a instalat încă acest exerciţiu democratic” şi nu este normal că unii politicieni din Bucureşti vor „să recreioneze” judeţele fără o consultare prealabilă a cetăţenilor din zonă.

„La noi încă nu s-a instalat acest exerciţiu democratic şi în speţa concretă eu cred că dacă unii politicieni români din Bucureşti consideră că ar trebui sau vor să recreioneze judeţele din România fără să ne întrebe pe noi, nu este normal. Nu este normal nu numai datorită faptului că atât tratatele internaţionale, cât şi legile interne impun un referendum prealabil, dar şi datorită faptului că totuşi cetăţenii sunt pe primul loc, mai ales în probleme precum reorganizarea administrativ-teritorială a ţării”, a conchis preşedintele CJ Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
vasi, 21 noiembrie 2011
Daca tot vrea referendum atunci sa-l faca pe tara,pentru ca aceasta hotarare influenteaza toti romanii din tara asta."Baietii" aia care au infaptuit totusi autonomia prin Italia si au venit la noi in citeste integral
ervin, 21 noiembrie 2011
Pe banii cui e va face acest referendum ?
Primar_la_Hetea, 21 noiembrie 2011
Baietii lucreaza impotriva intereselor statului roman, iar institutiile statului se fac ca ploua. Sper ca macar la urmatoarea guvernare sa-i avem in opozitie pe parazitii astia separatisti.
stellu, 21 noiembrie 2011
raspund de pe acum..NEM! Ce le mai trece prin cap, pai nu sunt numai ei in judetul asta.
Baiazid, 21 noiembrie 2011
Cred ca udmr-istul de Tamas nu are altceva de facut decat sa se considere cel mai mare si mai tare.Sa nu uite ca s-ar putea sa ramana fara trofeul de mustata cu care se mandreste asa de mult.Dar unde citeste integral
LESUCA DIN HETEA, 21 noiembrie 2011
APOI MA TEM CA SUFERITI CU CAPUL RAU DE TOT. ALTCEVA NU VA PREOCUPA NUMAI BAZACONII DIN ACESTEA CA SA INVRAJBITI.HUO!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.