ACTUALITATE 15 aprilie 2013

Prefectura Covasna cere Ministerului Sănătăţii o corecție pe finanțarea spitalelor

de Covasna Media | 130 vizualizări

Spitalele din Târgu Secuiesc şi Baraolt riscă să acumuleze datorii mari care le-ar bloca activitatea

Prefectura Covasna a transmis Ministerului Sănătății (MS) o adresă prin care solicită o reevaluare și corecție a coeficientului de finanțare pentru Spitalul Municipal Târgu Secuiesc și Spitalul Orășenesc Baraolt, ca urmare a noii propuneri de finanțare pe 2013, în urma modificării indicilor de complexitate.

Prefectul Dumitru Marinescu a declarat luni că a primit adrese din partea celor două spitale, care se află în situații critice și riscă să acumuleze datorii mari care le-ar bloca activitatea pentru că Ministerul a propus sume de finanțare mai mici în acest an decât cele din 2012. Din adresele transmise de conducerile spitalelor către Prefectură reiese că banii prevăzuți în noul contract-cadru pe 2013 nu ar ajunge decât pentru salarii și o parte din medicamenetele necesare, drept pentru care unitățile spitalicești ar risca un real blocaj peste câteva luni.

Astfel, Spitalul din Târgu Secuiesc riscă un deficit de 2 milioane de lei în cazul în care contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Covasna se va încheia cu valoarea Indicelului de Complexitate 0,8358 în loc de cel realizat, adică 0,9977, tariful de 1.380 de lei în loc de 1.444 cât a fost anul trecut. Calculele arată că în 2013 se vor acumula datorii de peste 173 de mii de lei în fiecare lună, urmând ca la finele anului Spitalul să aibă datorii de peste 2 milioane de lei. Nici la Baraolt situația nu e mai bună, deoarece aici s-ar acumula datorii de peste 700.000 de lei anual.

„Am înțeles că probleme asemănătoare sunt și la Spitalul Orășenesc din Covasna, așteptăm și din partea lor o adresă, să vedem exact situația. Dar Prefectura a cerut deja la Minister să se facă o corecţie, să se revină la coeficientul din 2012. Mai ales la Târgu Secuiesc situația e cu atât mai gravă cu cât oamenii de aici fac medicină, fac investiții, atrag pacienți din orașe care au spitale cu pretenții (…)”, a mai spus Dumitru Marinescu.

În context, Marinescu a arătat că noul sistem al coplății, care a dat senzația că vor veni mai mulți bani la Sănătate, nu face decât să încarce spitalele cu birocrație, în condițiile în care la Târgu Secuiesc, de exemplu, se vor aduna în jur de 500 de lei lunar.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.