ACTUALITATE 20 decembrie 2011

Prefectul judeţului Covasna: Faptele mele dovedesc că sunt imparţial

de Agerpres | 666 vizualizări

Prefectul judeţului Covasna, György Ervin, nu consideră că a greşit în momentul în care a decis să “dea undă verde” hotărârilor Consiliului Local municipal Sfântu Gheorghe vizând modificarea denumirilor a peste 30 de străzi, deşi Tribunalul Covasna a cerut recent anularea lor.

György Ervin a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că, într-adevăr, numărul străzilor care poartă numele unor personalităţi maghiare este mai mare comparativ cu numărul celor româneşti, dar autorităţile locale au găsit o justificare pentru acest lucru.

“Sunt străzi precum Constructorilor, Coşbuc sau Kogălniceanu, deci nu se poate spune că străzile au fost maghiarizate. (...) Într-adevăr sunt mai multe denumiri maghiare, dar - aşa cum explica şi primarul Antal Arpad - s-a ţinut cont de procentul etnic din municipiul Sfântu Gheorghe, unde românii sunt minoritari. (...) Nu sunt convins că am greşit ca prefect în acest caz”, a afirmat György Ervin.

În context, acesta s-a referit la acuzaţiile venite atât din partea unor membri ai comunităţii româneşti, cât şi maghiare, care i-au reproşat public că serveşte interesele uneia sau alteia dintre părţi.

“Când unele decizii sunt în favoarea românilor atunci vin acuzaţii din partea maghiarilor, când am atacat hotărârea privind referendumul pentru Ţinutul Secuiesc m-au criticat maghiarii. (...) Asta arată cu sunt imparţial. Eu sunt la mijloc, între ciocan şi nicovală, între jocuri politice, m-am obişnuit deja, asta e viaţa de prefect de Covasna. Dar ca reprezentant al Guvernului eu apăr legalitatea”, a susţinut György Ervin.

Declaraţia acestuia vine la câteva zile după ce Tribunalul Covasna a dispus anularea hotărârilor adoptate anul trecut de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, ce vizează modificarea denumirilor a peste 30 de străzi.

Majoritatea străzilor “rebotezate” au căpătat denumirile unor personalităţi maghiare, faptul fiind explicat de autorităţile locale prin dorinţa de a restabili un ”echilibru” cu cele care poartă nume româneşti. Printre acestea s-au numărat şi “Horia, Cloşca şi Crişan” şi Bulevardul “1 Decembrie 1918”, ce străbătea municipiul de la un capăt la altul, care a fost împărţit în trei porţiuni şi rebotezat pe două dintre acestea “Petofi Sandor”, respectiv “Mihai Eminescu”.

Plângerea a fost depusă de conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, care a sesizat instanţa ca urmare a “refuzului prefectului de a-şi îndeplini prerogativele”, respectiv pentru că nu a ţinut cont de existenţa a zece hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, pronunţate în cazuri similare de Tribunalul Covasna, Curtea de Apel Braşov şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în perioada 2000 - 2009. Conducerea Forumului a atras atenţia nu doar asupra maghiarizării denumirilor străzilor, ci şi asupra faptului că acest lucru afectează peste 24.000 de cetăţeni din municipiul Sfântu Gheorghe, adică o treime din totalul populaţiei, dar şi un număr însemnat de agenţi economici şi instituţii publice, presupunând cheltuieli de circa 400.000 lei.

Sentinţa Tribunalului Covasna nu este definitivă, putând fi atacată de Consiliul Local municipal.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
dany, 20 decembrie 2011
@simon-a: Minoritara parasutata esti tu, n-ai observat?
Simona, 20 decembrie 2011
Cineva zicea ceva de genul "li se permite" de aceea fac ce vor si cum vor. Este inadmisibil ce fac...n cate tari din lumea aceasta o minoritatea isi permite sa faca atatea "reguli", nicaieri..., in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.