ACTUALITATE 31 ianuarie 2017

Prefectul îl contrazice pe preşedintele Consiliului Judeţean în privinţa proceselor legate de bilingvism şi arborarea steagurilor secuieşti

de Agerpres | 1483 vizualizări

Conducerea Prefecturii Covasna a precizat, marţi, că pe rolul instanţelor de judecată au fost înregistrate în ultimii cinci ani aproape 40 de procese, intentate de această instituţie autorităţilor locale care nu au respectat prevederile legale în ce priveşte bilingvismul şi arborarea steagurilor secuieşti, şi nicidecum o sută de procese, aşa cum afirmă preşedintele Consiliului Judeţean.

Prefectul Sebastian Cucu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că doar cinci dintre aceste procese au fost intentate Consiliului Judeţean Covasna.

„Vreau să clarific câteva aspecte apărute în urma şedinţei de săptămâna trecută a Consiliului Judeţean, mie nu mi-a fost clar cu cele o sută de procese la care s-a făcut referire şi atunci am făcut o inventariere. (…) În ce priveşte Consiliul Judeţean, din 2012 şi până în prezent avem cinci procese pe tema steagurilor şi inscripţiilor, iar cu toate celelalte autorităţi ale administraţiei locale din judeţ avem un număr total de 38 de asemenea procese, acţiuni pe care noi le-am promovat în instanţă, prin urmare eu nu ştiu de unde a fost scos acest număr de o sută de procese. (…) Deci, aceasta este situaţia tuturor proceselor pe bilingvism şi steaguri arborate ilegal, intentate de prefecţii judeţului Covasna din 2012 şi până în prezent, ca să clarificăm numărul. Deci, numărul real e 38 şi toate au fost câştigate de Prefectură”, a declarat Sebastian Cucu.

El a menţionat, totodată, că nu s-ar fi ajuns în instanţă dacă autorităţile locale ar fi respectat legea.

„Ce am făcut noi prin promovarea acestor acţiuni este efectul şi nu cauza, pentru că dacă alţii nu se ocupau cu acest lucru, nici noi nu ne ocupam. (…) Pe noi ne interesează să fie respectată legea şi nimic mai mult, deci dacă acele drapele nu erau arborate ilegal sau dacă inscripţiile erau afişate corect, nici noi nu aveam acest obiect de lucru. (…) Şi nu vreau să se înţeleagă că noi am interzis inscripţiile bilingve, dimpotrivă, am cerut doar să se respecte ordinea de inscripţionare, mai întâi în limba oficială a statului”, a mai spus prefectul Sebastian Cucu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat săptămâna trecută că instituţia pe care o conduce are „la activ” peste o sută de procese legate de bilingvism şi arborarea steagurilor în spaţiile publice, majoritatea intentate de Instituţia Prefectului.

Tamas Sandor a menţionat că unele „speţe” sunt de-a dreptul „hilare”, exemplificând cu un indicator aflat pe un drum forestier de pe raza comunei Bodoc, pe care înscrisul în limba maghiară apărea înaintea celui în limba oficială a ţării, aşa cum prevede legea, iar un alt proces a vizat antetul trilingv, în română, maghiară şi engleză, de pe corespondenţa Consiliului Judeţean Covasna. El a mai adăugat că autorităţile statului român nu permit arborarea steagului „ţinutului secuiesc” pe instituţiile publice, în schimb acceptă acest lucru când e vorba despre regiuni, precum Moldova sau Bucovina.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.