ACTUALITATE 21 martie 2013

Prefectul Dumitru Marinescu: Conflictul de la liceul din Covasna este consecinţa acţiunilor separatiste

de Agerpres | 733 vizualizări

O delegaţie a Ministerului Educaţiei Naţionale va merge vineri la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor”

Prefectul Dumitru Marinescu e de părere că situaţia conflictuală de la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna, apărută după ce câţiva elevi români au venit la şcoală cu însemne tricolore naţionale, este consecinţa acţiunilor separatiste din ultimii ani.

Dumitru Marinescu a declarat că „în ultimii 23 de ani au fost încurajate fenomenele separatiste, inclusiv în şcoli”, ajungându-se la situaţii nefireşti, cum este cea de la liceul covăsnean.

Prefectul a menţionat că o delegaţie a Ministerului Educaţiei Naţionale va sosi în cursul zilei de joi în judeţul Covasna, iar vineri va merge la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” pentru a face o anchetă la faţa locului şi stabili măsuri pentru aplanarea conflictului.

Acesta a mai spus că a primit un raport din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna prin care i s-a adus la cunoştinţă firul evenimentelor petrecute în ultimele zile, mai exact din data de 15 martie, când trei elevi români au venit la şcoală cu însemne tricolore.

Marinescu a precizat că Inspectoratul Şcolar şi conducerea şcolii au avut în cursul zilei de miercuri o întâlnire cu părinţii acestor copii şi că nu au fost dispune nici un fel de măsuri disciplinare.

„Nici nu se impuneau sancţiuni. Cum adică să sancţionezi un copil pentru că poartă tricolorul ţării?! Ceea ce se întâmplă acum la liceul din Covasna este consecinţa acţiunilor separatiste, care s-au amplificat şi iată unde am ajuns. Nu e firesc ce se întâmplă la Covasna, nu trebuie cultivat separatismul, ci buna convieţuire, toleranţa şi respectul faţă de însemnele naţionale”, a spus Dumitru Marinescu.

Ministerul Educaţiei a dat joi publicităţii un comunicat de presă în care menţionează că va face verificări la liceul din Covasna, iar ulterior va face publice rezultatele. În comunicat se subliniază că „învăţământul românesc se bazează pe promovarea toleranţei şi a convieţuirii interetnice, pe acceptarea diferenţelor, indiferent de natura acestora, valori universale care constituie piloni ai demnităţii umane”.

Mai mulţi elevi români de clasa a IX-a de la „Kőrösi Csoma Sándor” au venit la cursuri în data de 15 martie, când s-a sărbătorit Ziua maghiarilor de pretutindeni, cu însemne tricolore româneşti, iar una dintre eleve a continuat să poarte o bentiţă tricoloră pe cap şi în zilele următoare, gest perceput drept provocator de către profesori şi unii dintre colegii maghiari. Fetiţa, a cărei poză a fost postată pe Facebook, a primit ameninţări cu moartea, iar Poliţia a demarat cercetări în acest caz.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.