ACTUALITATE 3 iulie 2018

Prefectul de Covasna: Nu digurile au fost problema, ci cantitatea mare de precipitații

de Iulia Drăghici - Taraș | 675 vizualizări

Digurile vechi, construite cu ani în urmă, puse la încercare în fiecare primăvară de cantitatea mare de apă care traversează râurile nu au fost, de această dată, problema care a dus la inundațiile dezastruoase din ultimele zile, spune prefectul de Covasna, Sebastian Cucu. Cantitatea mare de precipitații, care nu a mai încăput în albia râurilor a fost, de fapt cauza, mai spune reprezentantul județului.

Declarația vine chiar în contextul în care, la Lunca Mărcușului, cele două breșe din digul de pe Râul Tărlung au făcut ca localitatea să fie cea mai afectată din județ.

„Este o altă problemă și o altă discuție. Evenimentele de acum s-au datorat unor cantități de precipitații foarte, foarte mari. Efectiv nu a mai încăput apa în rețeaua de apărare. Avem câteva puncte, la Lunca Mărcușului și Băcel, unde știți că mereu acționăm datorită canalelor și apelor pluviale care vin și nu mai pot să intre în râul principal. Acum, nu asta a fost problema, ci că Râul Tărlung s-a deversat. Sigur că sunt probleme care trebuie rezolvate și multe dintre ele au trenat”, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, prefectul Sebastian Cucu.

Prezentă în inspecție în localitățile afectate de inundații, premierul Viorica Dăncilă  a recunoscut de asemenea că sunt necesare lucrări de îndiguire, însă a precizat că nimeni nu se aștepta la ploile din ultima vreme.

„Avem diguri la care nu s-au făcut lucrări de consolidare de zeci de ani de zile. Am cerut Apelor Române să facă o verificare, să începem să facem consolidări. Din păcate, a trebuit să ne confruntăm cu astfel de situații pentru a vedea ceea ce se poate întâmpla atunci când aceste lucruri nu sunt puse la punct de-a lungul anilor. (...) Probabil nu s-a luat în calcul că vor fi cantități atât de mari de apă. Am cerut din nou o evaluare. Esențial este să răspundem necesităților existente la acest moment și pe urmă să vedem cum prevenim, pentru că în primul rând trebuie să ne gândim la prevenție”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

Acesta a precizat de asemenea că în ultimele zile s-au mai realizat lucrări de consolidare cu saci de nisip în zonele cele mai critice de pe Râul Negru, în special la Sântionlunca, Lunca Ozunului și Băcel.  

Aproape 20 de localități din tot județul, peste 280 de locuințe, peste 100 de anexe gospodărești, aproape 900 de hectare de terenuri și chiar și o școală au fost afectate de inundațiile de la sfârșit de săptămână.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.