ACTUALITATE 25 octombrie 2016

Prefectul de Covasna: „Mi-e greu să cred că reconstituirea drepturilor de proprietate se va finaliza la termen”

de Agerpres | 1052 vizualizări

Peste 11.000 de cereri de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi forestiere nu au fost încă soluţionate la nivelul judeţului Covasna, iar prefectul Sebastian Cucu este de părere că nici nu vor putea fi rezolvate până pe 1 ianuarie 2017, termenul limită prevăzut de lege.

Prefectul Sebastian Cucu a declarat că problemele sunt diferite de la o localitate la alta şi de la caz la caz, iar din acest motiv multe comisii au „bătut pasul pe loc”, însă le va cere să mărească viteza de lucru măcar pe ultima sută de metri.

Potrivit acestuia, la ora actuală aproximativ 70% dintre terenurile agricole şi forestiere au fost retrocedate proprietarilor sau urmaşilor acestora.

„Am înţeles că în prima jumătate a anului lucrurile s-au mişcat greu pentru că au fost alegeri, oamenii au fost implicaţi în diverse alte acţiuni şi activităţi, în unele unităţi administrative au avut loc schimbări, dar trebuie neapărat rezolvat şi acest lucru. Recunosc că mi-e greu să mişc lucrurile de unul singur şi se vede unde comisiile muncesc şi unde nu. Avem termenul de 1 ianuarie 2017 până la care trebuie finalizat tot procesul, dar mi-e greu să cred că se va întâmpla lucrul acesta. Există două posibilităţi, fie urmează din nou o prelungire a termenului, fie de la acel moment se pot aplica sancţiuni, iar persoanele se pot adresa direct instanţei că nu le-au fost soluţionate cererile, lucru care nu ar fi deloc de dorit, dar până la urmă văd ca fiind inevitabil. Să vedem ce ne mai rezervă aceste două luni şi jumătate, dar multe lucruri nu cred că se mai pot schimba în acest interval”, a declarat prefectul Sebastian Cucu.

O statistică realizată de Prefectura Covasna relevă că la nivelul judeţului sunt nesoluţionate 11.047 de cereri prin care se revendică aproape 53.000 de hectare de teren agricol şi forestier.

Printre localităţile cu cele mai puţine cereri rămase în lucru se numără municipiul Sfântu Gheorghe (45) şi comuna Comandău (1), iar la polul opus localităţile Baraolt (1.075), Mereni (1.297), Băţani (620) şi Zagon (668).

Potrivit legii, 1 ianuarie 2017 este termenul până la care comisiile locale şi judeţene de fond funciar au obligaţia de a soluţiona toate cererile de restituire, de a efectua punerile în posesie şi de a elibera titlurile de proprietate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Andrei, 26 octombrie 2016
Nu stiu de ce nu ma mira Zagonul... Domnul Primar nu vrea sa deie inapoi oamenilor padurile si terenurile..
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.