ACTUALITATE 31 mai 2023

Prefectul de Covasna: Cum e posibil ca, în secolul al XXI-lea, viața unui om să valoreze mai puțin decât a unui animal sălbatic?

de Iulia Drăghici - Taraș | 917 vizualizări

Conflictul om – urs, care a rămas nerezolvat, în ciuda importantei vizite a Comisiei pentru Petiții a Parlamentului European, continuă să aibă consecințe la nivelul județului Covasna. Un exemplu evident, adus în discuție marți, 30 mai, de prefectul Ráduly István, a fost cel al bărbatului din Sita Buzăului atacat de urs.

În același context, reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus că zilnic primește câteva mesaje cu intervenții ale jandarmilor, realizate în urma sesizărilor care anunță prezența urșilor în localități. Cel mai recent: marți, la ora 11:33, în Aita Mare, în zona Bisericii Unitariene, unde a fost văzută o ursoaică și cei doi pui ai ei.

„Avem probleme reale cu prezența urșilor în județul Covasna. (...) Cred că ar trebui să se restabilească gestionarea științifică a vânatului și să se reglementeze populația de urs în vederea reducerii șanselor întâlnirii între om și urs, pentru că, fără excepție, fiecare întâlnire constituie, la sensul propriu al cuvântului, pericol de moarte. Ați văzut ce s-a întâmplat recent la Sita Buzăului. Pacientul nu a fost primit nici măcar la Brașov. A fost trimis la un spital din București. Cum e posibil ca, în secolul al XXI-lea, viața unui om să valoreze mai puțin decât a unui animal sălbatic? E inacceptabil! Nu suntem și nu vom fi grădina zoologică a Europei. Asta trebuie să înțeleagă toată lumea”, a declarat dr. Ráduly István.

În ceea ce privește intervențiile jandarmilor, datele oficiale arată că în 2019 erau doar 84, în 2020 au fost înregistrate 60, pentru ca în 2021 să fie un maximum de 345 de intervenții. Au scăzut, dar nu cu mult, în 2022, la 145. În 2023, în perioada 1 ianuarie – 15 mai, au fost 25 de intervenții ale IJJ Covasna.

Prefectul a vorbit și de 610 atacuri ale urșilor înregistrate anul trecut în județul Covasna, din care 435 au vizat uciderea animalelor domestice și 175 au fost despre pagubele în culturi.

Problema, din cele spuse de prefect, este numărul mare al urșilor, raportat la suprafața existentă de pădure. Suprafață care, subliniază acesta, nu a scăzut din 1990 încoace, ba chiar a crescut, potrivit datelor oficiale, de la 170.000 de hectare, la 180.000 de hectare. Ráduly István a spus și că dacă s-ar calcula numărul urșilor care ar putea trăi în pace în pădurile din județul Covasna raportat la suprafața forestieră, acesta ar fi de maximum 600, or, numărătorile autorităților indică peste 1.600 de urși.

O delegație a Comisiei pentru Petiții (PETI) din cadrul Parlamentului European s-a aflat marți, 16 mai a.c., în vizită de lucru în județul nostru. La sediul Consiliului Județean Covasna, reprezentanții PETI au analizat petiția, transmisă în octombrie 2019, de președinții Consiliilor Județene Covasna, Harghita, Mureș și Brașov, prin care au semnalat problemele cauzate de populația de urs brun din România și prin care solicită cu fermitate stabilirea unor măsuri concrete de prevenție și intervenție.

Pe de altă parte, activiștii în protecția mediului spun că sunt împotriva uciderii urșilor.

Singura parte care câștigă în povestea asta sunt vânătorii la trofeu. Repornim vânătoarea la trofeu, ei sunt singurii câștigători în schema asta, o schemă care va valora trei milioane de euro anul ăsta", a spus reprezentantul Greenpeace, Ciprian Gălucă, pentru stirileprotv.ro, chiar la Sfântu Gheorghe, atunci când delegația PETI a ajuns la sediul Consiliului Județean.

Între timp, situația rămâne suspendată între deciziile de la București, Bruxelles și Strasbourg, în timp ce oamenii din comunitățile afectate sunt nevoiți să învețe să își ducă viața cu frica de a da nas în nas cu ursul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.