Prefectul Codrin Munteanu despre „Cazul Mikó”: „Acel imobil nu va fi luat în spate și dus la București, ci va rămâne aici”
Protestele din ultima perioadă din fața Colegiului Székely Mikó din Sfântu Gheorghe, faţă de condamnarea la închisoare a membrilor comisiei de retrocedare a imobilului către Eparhia Reformată din Ardeal, l-au determinat pe prefectul Codrin Munteanu să aducă unele clarificări referitoare la chestiunea „renaționalizării” vehiculată de către protestatari.
Prefectul Codrin Munteanu a subliniat că nu aduce în discuție decizia instanței și nici nu este în măsură să emită vreo părere legată de întreaga chestiune, dar a precizat că dorește clarificarea unui aspect foarte important, ca reprezentant al Statului: acela care ține de „naționalizarea” clădirii.
„Este în atribuțiile Prefecturii să vegheze asupra prevenirii tensiunilor sociale și am observat că în cadrul protestelor de la Colegiul Székely Mikó se transmit anumite mesaje din care reiese că imobilul s-ar naționaliza. Nu pun în discuție sentința judecătorească, eu doar vreau să pun puțină apă curată în acest pahar al protestelor (...). Vreau să clarific problema naționalizării, adică a preluării în mod abuziv a unui imobil de către Statul român; asta s-a petrecut în anii ’50, asta înțelegem când vorbim despre „naționalizare”. Strict de regimul juridic al imobilului vorbesc: acel imobil, în eventualitatea în care sentința rămâne definitivă și irevocabilă, nu va fi luat în spate și dus la București și nu va intra în proprietatea Statului, ci va rămâne aici”, a explicat prefectul Munteanu.
Acesta a arătat că în anul 2002 a existat un proces între Instituția Prefectului și Consiliul local Sfântu Gheorghe, în contextul în care municipiul a adoptat Hotărârea 39/2002, prin care se retroceda imobilul către Eparhia Reformată de Ardeal. La acel moment, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a sesizat în scris Prefectura, cerând verificarea legalității retrocedării.
„Statul nu ia clădirea”
„În baza acestei adrese a IȘJ, semnată de inspectorul școlar județean Keresztély Irma, s-a făcut verificarea controlului de legalitate, iar Tribunalul Covasna a anulat hotărârea Consiliului Local de retrocedare a imobilului, din mai multe considerente printre care faptul că Liceul Mikó nu face obiectul Ordonanței referitoare la restituirea bunurilor care au aparținut minorităților. Din actele existente la Prefectură, clădirea aparține Colegiului Mikó. Eu nu mă pronunț în numele justiției, însă ceea ce vreau să se înțeleagă este faptul că nu putem vorbi aici despre o naționalizare. Eu nu spun că această clădire trebuie luată de Colegiu sau de Eparhie, nu discut fondul problemei, eu spun doar că această acuză de naționalizare nu este fundamentată, cetățenii trebuie să înțeleagă că Statul nu ia clădirea”, a mai explicat Codrin Munteanu.
Potrivit prefectului, istoricul este unul lung, de ani de zile, însă într-un document din 2000 referitor la lista de imobile retrocedate apare clar faptul că Statul retrocedează clădirea către Colegiul Székely Mikó.
„Se poate protesta, dar acuzele de naționalizare nu își au rostul. A mai fost un proces, pentru o pădure, între Eparhia Reformată, Colegiul Székely Mikó și Comisia de fond funciar – se depuseseră în perioada 2002 cereri de retrocedare de către Colegiul Mikó, Eparhie și respectiv Liceul Teologic Reformat. Comisia a retrocedat către Colegiul Mikó pădurea, în baza actelor, după care Eparhia a atacat hotărârea, dar instanța a considearat că s-a procedat corect, drept pentru care în 2003 s-a dat hotărâre definitivă și irevocabilă”, a exemplificat prefectul.
Potrivit acestuia, indiferent de soluția instanței, imobilul respectiv nu va ajunge la Statul român, ci fie la Eparhie, fie la Colegiul Mikó, drept urmare naționalizarea nu are nicio legătură cu acest caz.
„Nu are loc o naționalizare – adică o preluare abuzivă. Există doar două posibilități pentru imobil: fie va trece la Eparhie, dacă se infirmă soluția primei instanțe, fie trece în proprietatea Colegiului, a municipiului Sfântu-Gheorghe, a locuitorilor, cu consecința că Primăria, locuitorii orașului, nu vor mai plăti un miliard de lei vechi chirie anuală. Dar nu discut eu fondul, ci e datoria mea să apăr Statul dacă se propagă teza falsă că ar fi vorba de naționalizare”, a mai punctat prefectul.
Mai multe persoane au protestat zilele acestea în fața Colegiului Székely Mikó, afișând pancarte prin care acuzau Statul român că vrea să renaţionalizeze clădirea. Judecătoria Buzău i-a condamnat recent la trei ani de închisoare fostul subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, Markó Attila, pe reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, Tamás Marosan, şi pe fostul consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, Silviu Clim. Cei trei au fost trimiși în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv pentru că ar fi retrocedat abuziv clădirea Colegiului Székely Mikó din Sfântu Gheorghe către Eparhia Reformată din Ardeal, pe baza unor documente nevalabile. Decizia instanţei de judecată nu este definitivă.
(monicavajna.wordpress.com)