ACTUALITATE 5 noiembrie 2009

Prea scump ca să existe

de Covasna Media | 512 vizualizări
La Întorsura Buzăului, un spital modern, dotat conform standardelor europene, stă nefolosit din cauză că întreţinerea [singlepic=526,250,250,,left]lui este considerată mult prea costisitoare La Întorsura Buzăului, un spital modern, dotat conform standardelor europene, stă nefolosit din cauză că întreţinerea lui este considerată mult prea costisitoare în momentul de faţă şi nu s-ar putea realiza din banii rezultaţi ca urmare a acoperirii costurilor. Cel puţin aşa spune directorul Spitalului Judeţean, Torok Zsuzsanna

La Întorsura Buzăului, un spital modern, dotat conform standardelor europene, stă nefolosit din cauză că întreţinerea lui este considerată mult prea costisitoare

La Întorsura Buzăului, un spital modern, dotat conform standardelor europene, stă nefolosit din cauză că întreţinerea lui este considerată mult prea costisitoare în momentul de faţă şi nu s-ar putea realiza din banii rezultaţi ca urmare a acoperirii costurilor. Cel puţin aşa spune directorul Spitalului Judeţean, Torok Zsuzsanna, – de care aparţine acest nou Centru de Sănătate -, care a declarat deunăzi la Consiliul Judeţean că apa, curentul electric şi multe altele trebuie plătite şi este necesară o strategie care să presupună cât mai puţine cheltuieli. O altă problemă invocată este lipsa medicilor, în condiţiile în care aici deocamdată lucrează doi medici – un internist şi un ginecolog.

„Clădirea este foarte mare şi costurile enorme. Vom încerca să facem cât mai eficient transferul paturilor în noua clădire, dar din cauza finanţării foarte slabe ne chinuim să dăm salariile şi să asigurăm minimul pentru spital. Vom încerca în curând să facem ceva în acest caz, dar nu avem un termen”, a spus directoarea Spitalului.

Spitalul stă degeaba

Centrul de Sănătate de la Întorsura Buzăului rămâne astfel deocamdată la stadiul de „idee de spital“ şi riscă mai mult să se degradeze dacă stă nefolosit. Autorităţile sanitare au recepţionat acum câteva luni unul dintre cele trei corpuri ale imobilului, şi anume pe cel mai mare, însă de la idee la practică mai este drum lung, iar cel parcurs de acest spital parcă este prea lung dacă ne gândim că lucrările au început acum mai bine de 14 ani.

Oamenii din zonă – 25.000 de suflete în Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Barcani şi Vama Buzăului - abia aşteaptă ziua în care nu vor mai sta la uşile spitalelor din Sfântu-Gheorghe sau Braşov.

Şi cum să nu-ţi fie ciudă când în oraş la tine ai ditamai Spitalul, numai să fie mobilat şi utilat şi să vină medicii.

Clădirea spaţioasă şi luminoasă va avea la parter ambulatoriul de specialitate cu cabinete, cameră de consultaţie de urgenţă pentru adulţi, cabinet pentru medicul de gardă, cabinete ginecologice, de interne, circuit separat de intrare pentru cabinetele de pediatrie, laborator şi radiologie.

La etajul întâi s-ar afla secţiile de Interne cu Pediatrie şi blocul operator cu cele două săli de operaţii, în timp ce la etajul doi secţia de Chirurgie cu Ginecologie. În total este vorba despre 52 de paturi.

Deşi nimeni nu-şi doreşte să ajungă la spital, saloanele din noua clădire sunt mult mai atrăgătoare decât cea veche în care sunt înghesuite Internele şi Ginecologia. Încăperile mici de aici nu se compară cu saloanele mari cu baie în cameră de care dispune Centrul de Sănătate.

Totul este nou nouţ, pe jos a fost lipit linoleu antistatic, iar între etaje există lifturi de transport al bolnavilor sau al mesei pentru pacienţi.

Localnicii din Întorsura spun că ar fi mai mult decât mulţumiţi dacă în sfârşit s-ar deschide Spitalul.

O pensionară, Hortensia Cristea, povesteşte că dă o mulţime de bani pe medicamente şi pe deasupra o mai costă alţi bani ca să meargă cu trenul sau microbuzul la Braşov sau Sfântu-Gheorghe ca să se caute de boli. „Dacă trebuie să mergem, mergem, dar e prea departe, trebuie să mergi mult, durează o zi până te duci şi până te întorci, şi aici în două trei - ore ai rezolva treaba“, spune şi Gheorghe Bota.

Spital mai mult decât necesar

Până acum, în cei 14 ani de când se tot construieşte şi nu se mai termină, aici au intrat 13,4 milioane de lei, alocaţi în diferite tranşe şi perioade.

Primarul oraşului, Leca Băncilă, este de părere că dacă Spitalul Judeţean are greutăţi în a realiza această investiţie, ar fi trebuit să stea de vorbă cu ei, cu primarii din zonă, pentru că pe ei nimeni nu i-a întrebat şi ar fi dispuşi să colaboreze.

Primarul a subliniat că Spitalul este mai mult decât necesar în zona lor, cu atât mai mult cu cât sistemul de salvare existent nu este bine pus la punct, iar cel mai apropiat spital se află la 50 de km. „Discutăm de fapt de o investiţie începută şi nefinalizată, aflată cu toată problematica ei în responsabilitatea Spitalului Judeţean, care dacă întâmpină nişte probleme în realizarea acestei investiţii are obligaţia să ne cheme să ne plaseze pe poziţia de parteneri. Soluţia ar fi să discutăm această problemă, să elaborăm o strategie, Spitalul Judeţean şi primăriile din zonă, în aşa fel încât investiţia să se finalizeze în forma proiectată, iar comunitatea locală să fie partener. Spitalul este incontestabil necesar. Cele mai apropiate spitale sunt la 50 de km, este mai mult decât necesar un spital aici. Cu mine n-a discutat nimeni de problema aceasta. Să vină să vorbim”, a spus primarul. O variantă pentru susţinerea acestui spital ar fi la un moment dat asocierea celor patru localităţi implicate.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.