ACTUALITATE 9 mai 2019

Poze cu copii pe internet, între pericol și normalitate

de Daniela Luca | 4556 vizualizări

Deși la nivel de județ nu s-au înregistrat infracțiuni, polițiștii sfătuiesc părinții să fie precauți

În era în care informația circulă cu viteza luminii, adesea, datele personale se află la doar un click distanță. În aceste condiții, utilizatorii rețelelor de socializare trebuie să fie foarte atenți la informațiile cu privire la propria persoană pe care le fac publice, dar mai ales atunci când este vorba despre datele copiilor. Pentru a evita situații nedorite, polițiștii covăsneni recomandă părinților să posteze cât mai puțin cu putință orice informații despre copiii lor.

Adesea, pozele cu copii ajung pe internet înainte ca ei să rostească primul cuvânt. Alții aleg să facă publice și pozele de la ecograf cu bebelușul lor. Deoarece aproape nimeni nu își mai poate imagina viața fără rețelele de socializare, acest lucru aproape că a devenit o normalitate.

Totuși, există o dezbatere aprigă pe acest subiect. Întrebarea este dacă să postezi sau nu poze cu cel mic pe internet? Aici opiniile sunt împărțite. Cu toții îi știm pe acei părinți care postează aproape zilnic, sau poate chiar de câteva ori pe zi, tot felul de poze și informații despre copiii lor. Fie că se mândresc de o reușită, fie că au zis vreo perlă sau au făcut vreo poznă, totul ajunge pe rețelele de socializare și poate fi accesat oricând, de oricine.

Alții, totuși, aleg să restricționeze accesul persoanelor străine pe pagina de internet utilizând funcțiile necesare și aleg să împărtășească destul de rar poze cu copiii lor, sau în cazul în care aleg să povestească viața copiilor, uneori cu detalii, pun și poze cu ei, dar nu le expun fața.

Pe cealaltă parte, o categorie mai puțin numeroasă o reprezintă acei părinții care încearcă să protejeze cu strictețe intimitatea copiilor săi și nu pun absolut niciun fel de informație și nici poze cu copilul pe internet.

Avertizați încă din grădiniță despre necesitatea restricționării accesului la poze

Indiferent din ce categorie face parte, fiecare părinte ar trebui să-și pună câteva întrebări și să se gândească de două ori înainte de a face publică o poză cu cel mic pe rețelele de socializare.

Despre acele pericole la care sunt expuși copiii în momentul în care le sunt făcute publice anumite date, se vorbește încă din grădiniță, ne-a spus Cristina, mama unui băiat de opt ani și jumătate. Și acum când e la școală, profesorii, dar și părinții, încearcă să ia în calcul acele riscuri posibile și să reducă la minimum probabilitatea ca cei mici să devină o victimă din acest punct de vedere, acum sau mai târziu.

Ea spune că o soluție ar fi să se creeze un grup în care să existe doar membrii de familie, sau să fie setată  confidențialitatea acelei poze astfel încât să fie văzută doar de prieteni.

„Te întreabă, vrei ca și prietenii prietenilor să vadă poza? Nu. Eu am setat ca doar cei apropiați să ai aibă acces. Mi se pare normal să postez, dar cu anumite restricții. Spre exemplu, nimeni nu are voie să pună poze cu copilul meu fără să-i dau acordul, nici la școală. Totuși, ca să vedem activitățile copiilor, serbările, am făcut un grup închis în care sunt administrator unde doar părinții pot să intre. Mi se pare normal, chiar dacă e mic, să-și dea și el acordul înainte să postez ceva cu el. Deci discuțiile astea despre ce avem voie să postăm și ce nu începuse de la grădiniță deja, în urmă cu șase ani, înainte de să apară GDPR (General Data Protection Regulation). În primă fază ai reacția că «vai, mamă, nu am voie nimic», dar dacă stai să te gândești, îți ușurezi un pic viața astfel și îți asiguri un confort psihic știind că nimeni nu are acces la datele copilului tău”, ne-a spus Cristina.

O mare parte dintre părinți sunt „înarmați” cu setări de confidențialitate

O altă mămică ne-a spus că și ea se folosește de acele funcții care restricționează accesul străinilor pe rețeaua de socializare, respectiv nu toată lumea poate să vadă poze cu copiii ei.

„În primul rând, nu postez pe Facebook în mod «agresiv» cum o fac alte persoane. Orice mic eveniment din  viața cotidiană nu îl postez pe Facebook ca lumea să vadă unde am mers, ce am mâncat sau ce am văzut. Pentru fotografiile și albumele din profil folosesc setările speciale pe care le permite aplicația, acestea fiind distribuite pentru anumite persoane. Evident cunosc ce  riscuri implică încărcarea fotografiilor personale pe site-urile de socializare, acesta fiind motivul pentru care restricționez accesul la acestea”, ne-a precizat Simona, o mămică din Sfântu Gheorghe.

La fel face și Elena, mama a doi băieți. Ea ne-a spus că nu consideră că astfel îi expune la un risc pentru că nu oricine poate accesa pozele copiilor.

În schimb am o prietenă în Norvegia și acolo oamenii chiar nu își afișează fotografiile cu copii”, ne-a mai spus Elena.

Csanád, tatăl unei fetițe, ne-a spus în schimb că oricine poate să vadă poze cu ea pentru că postările sunt publice. Cu toate acestea, el spune că nu există un risc pentru că pozele sunt normale, fără ipostaze caraghioase.

„Inițial și noi am fost pe ideea să nu postam despre ea, dar ulterior ne-am schimbat părerea. Avem mulți prieteni și rude care stau în alte orașe sau țări și așa au și ei posibilitatea să vadă poze cu copilul. Un risc nu cred că există, dar evident nu postam nimic personal, intim sau poze, clipuri care ar pune în orice mod copilul în situații jenante, tip poze pe oliță, ce era la modă când eram noi copii”, ne-a împărtășit Csanád.

Ce spun polițiștii covăsneni

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Politie al Județului Covasna, Nicoleta Tolvaj-Marin, spune că deși în județ nu au fost înregistrare situații în care răufăcătorii au folosit informațiile de pe rețelele de socializare pentru a comite o infracțiune, totuși este bine ca părinții să fie conștienți de riscurile la care își expun copiii.  

„Probabil nu sunt singura persoană care a citit ori auzit despre cazuri sau a văzut poate filme pe teme precum furtul de identitate și cum pot fi urmăriți și răpiți copiii de către indivizi care își iau foarte ușor informațiile de pe internet, din surse sigure, chiar de la părinții și apropiații acestora. Din fericire la noi în județ nu au fost înregistrate asemenea situații, însă dacă nu s-au comis, aceasta nu înseamnă că ele nu ar putea exista sau că «nouă nu ni s-ar putea întâmpla». Și din acest motiv este bine să ținem cont de câteva aspecte atunci când dorim să publicăm on-line informații despre noi sau care vizează copiii”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Deși postarea unei fotografii pe o rețea de socializare și urmărirea reacțiilor venite din partea internauților poate părea o acțiune inofensivă la prima vedere, trebuie să fim conștienți de faptul că ne expunem unor riscuri atunci când alegem să facem asta, spune Nicoleta Tolvaj-Marin.

Pe lângă faptul că pozele și informațiile postate ar putea atrage pe viitor nemulțumiri din partea copiilor, există și ipoteze mult mai grave în care imaginile în care apar copiii pot ajunge la indivizi cu preocupări nu tocmai „ortodoxe”, spun polițiștii, care le pot folosi în diverse scopuri, în pornografia infantilă de exemplu.

„Tot în categoria riscurilor intră și postările în care sunt oferite informații despre locurile pe care le frecventează copiii, școala la care învață, la ce activități participă etc. Astfel de informații culese de pe internet le pot înlesni, celor interesați, munca de a afla unde poate fi găsit copilul, iar de aici și până la scenarii dintre cele mai sumbre nu mai este mult”, a mai adăugat Nicoleta Tolvaj-Marin.

Siguranța pe internet poate fi o iluzie

Toți părinții ar trebui să știe că, odată ce postează pe internet o poză, aceasta nu va mai putea fi ștearsă vreodată. Toate site-urile au arhive la care utilizatorii nu pot avea acces.

În consecință, părinții ar trebui să evite să publice informații, sub orice formă, fie că este vorba despre fotografii sau text, care pot constitui surse de informații pentru răufăcători. Este indicat, de asemenea, ca atunci când copii sunt mai mari, să se discute cu ei despre necesitatea protejării informațiilor personale.

În acest sens, Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Covasna desfășoară, mai ales pe parcursul anului școlar, activități cu caracter preventiv, lecții deschise în școli, activități prin care încearcă să le transmită copiilor toate aceste aspecte. Este important ca aceste demersuri întreprinse de polițiști în scopul formării unui comportament preventiv din partea tinerilor, să fie susținut și de către părinți.

Astfel, chiar și setări de confidențialitate nu reprezintă o soluție sigură pentru că odată ce a fost făcută publică, o informație ce ajunge în spațiul virtual poate fi foarte greu de controlat. În aceste condiții, pentru a evita situații nedorite, polițiștii recomandă părinților să posteze cât mai puțin cu putință orice informații despre copiii lor. Orice părinte trebuie să fie prudent și să își protejeze copilul până la vârsta la care el însuși se poate proteja.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.