ACTUALITATE 21 decembrie 2023

Povestea unui om care devine legendă, de dragul copiilor

de Diana Pantelimon | 966 vizualizări

L-am găsit pe Moș Crăciun la Sfântu Gheorghe. E instalator în timpul anului

În fiecare an, pe măsură ce sărbătorile de iarnă se apropie, străzile orașelor se inundă de lumină și se umplu de veselie. Pentru mulți dintre noi, Moș Crăciun este personajul principal care aduce bucurie și magie în această perioadă. Dar cine se află în spatele bărbii albe și a costumului roșu strălucitor? Am avut ocazia să îl cunosc pe Moș Crăciun din Sfântu Gheorghe, care, în timpul anului este și instalator. Pentru perioada magică a sărbătorilor de iarnă, el se transformă într-o legendă vie. Și este o distracție „pe cinste”, spune el.

Povestea Moșului nostru este una specială. Dar, totodată, simplă: el nu repară doar instalații, ci și suflete. Nu doar țevile, boilerele, șurubelnițele sunt cele care primesc atenția sa. El se ocupă și de inimile oamenilor, ajutându-i să-și repare și să-și mențină căldura interioară. Pentru că așa este acest Moș din Sfântu Gheorghe! Mereu cu glumele la el, pregătit să-i facă pe cei din jurul său să râdă. Este un instalator priceput, nicidecum un „Dorel”. Știți, celebrul „Dorel” din glumele cu instalatori care fac greșeli sau gafe în munca lor! Ca să nu fie recunoscut, în viața de zi cu zi își spune Serafim Ciobanu. Mi-a spus că în sufletul său a existat întotdeauna o scânteie magică și, inspirat de povești și tradiții, a decis să devină Moș Crăciun pentru comunitatea sa. An de an, în Ajun, merge cu sacul roșu plin de cadouri la cei care au fost cuminți tot anul.

„În Ajunul Crăciunului, când mă duc la copii și bat la ușă, ei rămân cu gura căscată când mă văd. Unii sar în sus de bucurie de nu mai pot, alții vin și mă strâng de picior și-mi zic «Te iubesc, Moșule!» Au emoții foarte mari copiii. Sunt care au 11-12 ani, cred în Moș Crăciun, mă trag de păr și de barbă. Unii tremură, se pierd, alții plâng... Am avut copil care s-a băgat sub masă când m-a văzut. Am avut copii care se tem și îi las în pace, apoi vin ei la mine. Multe din astea. Dintotdeauna am fost Moș Crăciun! Sunt moș bun. Am fost la o fetiță care era temătoare, iar eu m-am băgat în vorbă cu părinții. Încet, încet, fetița s-a apropiat și a început să mă tragă de haine. Eu n-am băgat-o în seamă, iar ea, ca să-mi atragă atenția, a strigat cu toată puterea: «Moșule!» Iar eu: «Aaaaa, tu ești?» Și așa am dezghețat situația și am început cu poveștile, căci și-a revenit. Fiecare copil are emoțiile lui. Sunt diferiți. Eu îi las în pace dacă sunt mai timizi. Apoi, ei singuri se obișnuiesc cu prezența mea și vin la mine. Am avut o fetiță de 7 ani, n-a vrut să mă lase să plec. M-a pus la masă și s-a jucat cu mine și cu jucăriile ei. Nu m-a lăsat efectiv să plec, deși i-am zis că mai am mulți copii la care să ajung. Au fost multe momente faine de-a lungul anilor. De cele mai multe ori, copiii sar pe mine, iar eu sunt mereu cu glume pe mine, nu sunt serios. Mă distrez mult, pentru mine este o distracție”, mi-a povestit Moș Crăciun din Sfântu Gheorghe.

Pentru el, cel mai frumos lucru este să vadă ochii strălucitori și bucuria copiilor atunci când îi întâlnește. Păstrând magia vie, el reușește să aducă în sufletele celor mici emoția, bucuria și spiritul generos al sărbătorilor. Fie că vorbește despre renii săi sau împarte cadouri, fiecare poveste sau gest este plin de dragoste și dedicare.

Trăind aceste momente alături de copii, Moș Crăciun mi-a spus că simte cu adevărat că magia sărbătorilor este reală. Fiecare râset, fiecare dorință exprimată cu entuziasm, fiecare îmbrățișare caldă îi amintește de importanța acestui rol și de bucuria pe care o aduce în viețile celor mici.

Moș Crăciun mi-a vorbit apoi și despre răsplata primită în schimbul cadourilor oferite. În timp ce majoritatea copiilor vin pregătiți să-l impresioneze cu o poezie învățată sau cu un cântecel, uneori se întâmplă să primească reacții neașteptate.

„Copiii au emoții extrem de mari. Și eu am! Bucuria cea mai mare pentru mine este bucuria lor. Iar răsplata pentru cadouri este să-mi spună o poezie, sau să-mi cânte un cântecel, o colindă, sau ce vor ei. Îmi place să aud poeziile sau cântecele pe care copiii le pregătesc pentru mine. Este o parte frumoasă a tradiției. Dar au existat și momente când copiii, poate timizi sau poate doar prea emoționați, au ales să rămână tăcuți. Nu e nimic greșit în asta. Fiecare copil are modul său unic de a se exprima și de a se bucura de moment. Înțeleg că fiecare copil este diferit și are propriul său ritm. Când un copil nu vrea sau nu poate să spună o poezie sau să cânte, încerc să creez un moment în care să se simtă confortabil. Poate vrea să îmi pună o pălărie caraghioasă sau să îmi arate un desen pe care l-a făcut. Este important să ofer spațiu și posibilitatea de a se exprima în felul său. În aceste momente delicate, intervenția părinților sau a bunicilor devine esențială. Am avut momente adorabile când bunicii au început să colinde sau când părinții au recitat poezii din copilăria lor”, a spus Moș Crăciunul covăsnean, cu un râs plin de căldură. „Într-un final, esența nu este de a recita sau a cânta, ci în conexiunea creată, în momentul petrecut împreună”.

În ciuda vârstei sale venerabile, Moșul din Sfântu Gheorghe nu se lasă prins în rutina zilnică. Când nu pictează trenulețe sau nu modelează figurine, el se ocupă de reparații casnice.

„În timpul anului, la mine acasă în Laponia, fac jucării și multe lucruri pentru copii, să am pentru la anul ce să le dau. Dar până ies la pensie, mai fac și pe instalatorul, mai lucrez câte ceva, că altfel mă plictisesc, ăsta-i adevărul! Munca de instalator îmi oferă șansa de a fi în contact direct cu oamenii. Ascult poveștile lor și împărtășesc momente de râsete și bucurie. Și da, recunosc, îmi place să văd fața surprinsă a cuiva când realizează că instalatorul de la ei din casă seamănă izbitor de mult cu Moș Crăciun”, a adăugat Serafim Ciobanu, râzând copios.

Pentru Moș Crăciun și pentru copiii din Sfântu Gheorghe, fiecare întâlnire este o ocazie de a celebra magia Crăciunului și de a adăuga încă o amintire prețioasă în inimile lor.

Moș Crăciun din Sfântu Gheorghe transmite cititorilor noștri și îi roagă „să ia aminte” că magia sărbătorilor nu se află doar în cadourile de sub brad sau în luminile care împodobesc orașele, ci în inimile noastre și în gesturile de generozitate și iubire. Fiecare dintre noi poate fi un mic Moș Crăciun în propria comunitate, aducând lumină și căldură în viețile celor din jur.

Așadar, indiferent de meseria pe care o avem, să păstrăm mereu spiritul sărbătorilor și magia Crăciunului în inimile noastre!

Sursa foto: Serafim Ciobanu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.