ACTUALITATE 19 iulie 2016

Povestea locomotivei Krauss, prezentată într-un spectacol de teatru japonez de hârtie la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 1320 vizualizări

Povestea unei locomotive vechi de peste o sută de ani, aflată pe lista obiectelor de tezaur naţional, va fi prezentată publicului din Sfântu Gheorghe într-un mod inedit, în cadrul unui spectacol de teatru japonez de hârtie, cunoscut sub numele Kamishibai.

Evenimentul va avea loc joia aceasta în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, în cadrul unui program dedicat familiilor cu copii, organizat de primărie. Cu acest prilej vor fi prezentate şi diferite tipuri de trenuleţe pentru copii, de la cele fabricate din lemn, până la cele telecomandate.

Locomotiva a fost fabricată în anul 1914 în Germania şi în momentul de faţă este garată într-un depou din localitatea Comandău, împreună cu alte locomotive vechi achiziţionate de-a lungul timpului de către Consiliul Judeţean Covasna.

„Vrem să readucem în actualitate povestea acestei valoroase locomotive, care are şi o poveste interesantă. După cunoştinţele noastre, este singura de acest gen din lume. Aceasta are un boghiu în faţă, specific locomotivelor de mare viteză, adică un dispozitiv pe roţi pe care e articulat saşiul şi înlesneşte luarea curbelor. Are şi o istorie specială, iniţial a fost comandată de un întreprinzător polonez la fabrica Krauss München, dar între timp a intervenit Primul Război Mondial. A stat în fabrică doi ani, apoi a fost luată de armata germană şi folosită ca locomotivă pentru transportarea trenurilor armatei, cu soldaţi şi muniţie. Deci a participat la primul război în Letonia, cumva a ajuns în România, nu ştim cum. Primele documente apar din anii '30 când a fost deja la o cale ferată forestieră şi dusă la Bucureşti pentru reparaţii, iar în anii '60 apare la Comandău şi din fericire a rămas aici. Multă lume a aspirat la ea, şi din Vest au încercat să o cumpere, dar am avut noroc şi a rămas aici”, a declarat Papucs András, reprezentantul asociaţiei „Şiclău”.

Potrivit acestuia, în anul 1978, locomotiva a fost folosită la turnarea peliculei „Profetul, aurul şi ardelenii”, regizată de Dan Piţa şi filmată în localitatea covăsneană Comandău.

În urmă cu aproape patru ani, Asociaţia „Şiclău” a demarat o campanie de strângere de fonduri în scopul recondiţionării şi repunerii în funcţiune a acestei locomotive pe calea ferată îngustă dintre Covasna şi Comandău şi a editat şi o carte pentru copii cu povestea acesteia.

Papucs a mai spus că teatrul japonez de hârtie sau Kamishibai este o formă de a povesti cu ajutorul unui set de ilustraţii care sunt introduse şi derulate într-o scenă mică de lemn. Metoda, utilizată în templele budiste japoneze din secolul al XII-lea, se bucură din nou de popularitate, fiind utilizată în spectacole stradale, în grădiniţe, şcoli şi biblioteci din multe ţări ale lumii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Crenguta, 21 iulie 2016
Obiect de tezaur national, distrus de nepasare. Pacat!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.