ACTUALITATE 11 februarie 2019

Portretul unui salvator de la 112

de Covasna Media | 1637 vizualizări

ISU Covasna s-a alăturat campaniei #HumansOf112 și prezintă oamenii din spatele sistemului de urgență

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență s-a raliat Campaniei #HumansOf112, prin care se urmărește popularizarea oamenilor care lucrează în sistemul de urgenţă şi a numărului 112 la nivelul tuturor țărilor membre UE. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna a ales să prezinte povestea pompierului militar şi paramedic din cadrul Detaşamentului de pompieri Sfântu Gheorghe, plutonierul major Costel Stanciu.

Povestea minutelor de după apelul la 112

În urmă cu treisprezece ani a ales să candideze la mai multe concursuri pentru a începe o carieră militară. Deşi, în primă fază, a fost primul sub linie la concursul organizat de pompieri, soarta a făcut ca un alt candidat să renunțe la post și atunci a fost chemat în rândurile pompierilor covăsneni.

Şi-a ales o meserie în care orice intervenţie este contra timp, iar orice secundă pierdută poate face diferența între viaţă şi moarte pentru victimele pe care trebuie să le salveze.

Plutonierul major Costel Stanciu are 36 de ani, este pompier militar, paramedic şi şofer pe o ambulanţă SMURD şi îi place ceea ce face, chiar dacă scenele pe care le vede, în fiecare zi, la serviciu, ar înfiora orice om, oricât de puternic ar fi.

Este o persoană activă şi sunt ture în care nu are timp nici să mănânce, dar nu-i pare rău că a ales acest drum, ba chiar şi-a dat seama că medicina de urgenţă i se potriveşte cel mai bine. El îşi amintește că în cea mai grea tură de până acum a participat la 13 intervenţii medicale.

Costel Stanciu a avut primul contact cu armata pe vremea când a fost militar în termen. Deşi nu dorea să facă armata la pompieri, a satisfăcut stagiul militar la Vânătorii de Munte din cadrul MApN, însă a întâlnit oameni care l-au convins să opteze şi pentru alte sisteme militare.

În toamna anului 2006 a fost angajat la Pompieri  (I.S.U. Covasna) unde a lucrat atât pe autospeciale de stingere a incendiilor, cât şi pe cele de descarcerare. Din 2012 a participat la un curs de formare în acordarea primului ajutor calificat și a ajuns să lucreze pe ambulanţele SMURD.

„Am ales să fac cursul de prim-ajutor calificat pentru mine, pentru familie şi pentru oricine, voiam să ştiu tehnici de prim-ajutor şi pe parcurs a început să-mi placă. Ai activitate zi de zi şi nici un caz nu seamănă cu altul. Eu nu pot să zic NU. Dacă mă roagă cineva ceva și pot să îl ajut, cu cea mai mare plăcere”, povesteşte Costel Stanciu.

Munca unui paramedic ce încadrează o ambulanţă SMURD este complexă. Acesta conduce autospeciala de intervenție, dar face parte și din echipajul de intervenţie, nu este un simplu șofer. Paramedicul SMURD a urmat cursuri de prim-ajutor, acordă îngrijiri de urgenţă, efectuează manevre, întocmeşte fişele prespitaliceşti şi lucrează în echipă cu ceilalţi doi paramedici.

În trafic e destul de greu cu ambulanța, e un stres, n-ai de unde să ştii de unde îți sare în față pericolul. De multe ori conducătorii auto nu ne acordă prioritate şi sunt nevoit să folosesc şi claxonul pe lângă semnalele acustice şi luminoase, mai ales în orele de vârf. Când ajungem la caz fiecare știe ce are de făcut, eu iau geanta de prim-ajutor și defibrilatorul, colegii iau fiecare câte ceva, toţi cunoaştem protocolul de prim-ajutor”, a adăugat pompierul-paramedic.

A participat până acum la peste 1.200 de intervenţii, dintre care 39 de stopuri-cardiorespiratorii.

„Nu le mai pun la suflet, ce am lucrat azi, mâine am uitat deja, dar totuşi mi-a rămas în minte un caz, am avut copil de 3 săptămâni în stop şi am reuşit să-l readucem la viaţă. Singurul caz care m-a marcat pentru că am un copil acasă. De asta mi-e frică să nu fiu nevoit să merg cu descarcerarea sau cu SMURD-ul la cei apropiaţi”, mai spune Costel.

Fiecare apel prin sistemul unic de urgenţă 112 este o provocare pentru pompierii şi paramedicii care intervin. Ei se pregătesc permanent pentru aceste momente, ştiu să lucreze în echipă şi au o satisfacţie uriașă când reuşesc să salveze o viaţă.

Mergeam într-o zi spre casă cu fetiţa mea şi văd o femeie cum vine spre mine şi începe să îmi mulţumească. Iniţial nu ştiam pentru ce, pe urmă mi-a explicat că este soţia unui domn la care am intervenit cu echipajul SMURD şi l-am salvat. Fiecare caz reușit te face să simți așa o MÂNDRIE că ai ajutat un om, că e numai în sufletul tău e partea a doua”, susţine paramedicul.

Indiferent dacă se află în timpul programului de lucru sau în afara acestuia, pompierii acționează fără să stea prea mult pe gânduri pentru salvarea oamenilor din situații limită. Costel Stanciu a fost într-o astfel de situaţie când se întorcea din concediu într-o zi de februarie.

Mă întorceam de la aeroportul din Otopeni spre casă. În zona Paralelei 45 în faţa mea s-a produs un accident frontal între două maşini. Am acţionat din reflex, am scos din portbagaj trusa de prim-ajutor şi am fugit spre accident. Am scos două fetiţe şi un băiat din spate, toţi sub 10 ani, i-am evaluat şi pe urmă i-am băgat la mine în maşină la căldură, împreună cu mama lor. Tatăl era încarcerat dar am reuşit să comunic cu el până au ajuns colegii din Prahova cu descarcerarea şi SMURD-ul. Din fericire, nu erau grav cei implicaţi, chiar am încercat să mă mai interesez de ei, dar nu le ştiam numele, doar că erau din Braşov.”

Plutonierul major Costel Stanciu povesteşte cu plăcere despre munca sa şi provocările pe care i le aduce fiecare caz, dar spune că nu duce acasă greutăţile după o tură plină de evenimente.

L-am lăsat pe Costel aşteptând ca dispeceratul să anunţe următoarea intervenţie primită în urma unui apel la 112, îmbrăcat în uniforma roşie SMURD și pregătit să devină salvatorul unor alte vieţi, alături de echipajul său.

Tolvaj Marian Marius

Sursă foto: ISU Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.