Porţi secuieşti la Chilieni şi Coşeni
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a conceput un proiect de înnoire a porţilor gospodăriilor satelor aparţinătoare, dorind ca vechile porţi să fie înlocuite cu unele secuieşti.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a conceput un proiect de înnoire a porţilor gospodăriilor satelor aparţinătoare Chilieni şi Coşeni, dorind ca vechile porţi să fie înlocuite cu unele secuieşti. În acest sens, Antal Arpad a anunţat lansarea unui proiect prin care municipalitatea va putea să ofere, în 2010, un sprijin de câte 1.000 de lei fiecărei gospodării din cele două sate care îşi va exprima dorinţa pentru o poartă secuiască.
Potrivit primarului, cei care vor o poartă secuiască vor trebui să depună cererile în acest sens la Primărie, până pe data de 15 decembrie a acestui an, astfel încât autorităţile locale să ştie care este suma care trebuie aprobată în bugetul pe 2010 în acest sens.
„Noi dorim să fie porţi secuieşti - este o intrare în municipiul Sfântu Gheorghe, căci dacă vine cineva aici dinspre Braşov, trece prin Chilieni şi Coşeni şi am dori să se întâlnească cu acest specific al zonei“, a explicat Antal Arpad dorinţa de a avea porţi secuieşti la Chilieni şi Coşeni.
Primarul Antal Arpad a precizat că se va constitui o comisie pentru a stabili costurile unei porţi secuieşti în care se vor putea încadra oamenii, deoarece el nu ştie care ar fi acestea. Primarul a mai arătat că tot comisia respectivă va fi cea care va aproba modelele porţilor secuieşti alese de cetăţeni, nedorind să impună un model unitar.
Păreri împărţite pe porţile secuieşti
În ceea ce priveşte părerile oamenilor, acestea sunt împărţite. Aşezat pe o bancă de lemn din faţa casei, Miklos bacsi crede că „nu e rea ideea primarului ăsta, mai ales dacă ne dă bani pentru porţi, că ar fi frumoase, aşa cum sună”. Tot el crede că tot ceea ce se poate realiza cu ajutorul Primăriei e bine-venit şi spune că ar fi tare mândru ca fiecare casă să fie străjuită de câte o falnică poartă secuiască, ca să ştie tot omul că se află „prin părţile astea ale noastre”.
Pe de altă parte, Vilma neni, cu o gospodărie construită printr-o viaţă de muncă, nu agreează prea mult planurile Primăriei.
„Păi porţile şi aşa sunt scumpe, d-apoi dacă sunt secuieşti, că astea-s mai pretenţioase... Păi ce fac cu 1.000 de lei, că nu ajunge nici pentru jumate de poartă...? Mai bine s-ar gândi Primăria cum să ne ajute cumva cu agricultura asta, că noi muncim dacă merită şi degeaba avem porţi dacă n-avem ce mânca”, spune femeia.
Potrivit unei firme de profil din Odorheiu-Secuiesc, preţurile porţilor secuieşti, la dimensiunile necesare unei gospodării, pot începe de la 7.000 de lei şi ajung chiar şi la peste 9.000 de lei, în funcţie de lemnul folosit şi de multitudinea sculpturilor conţinute.
Monica Rizea