ACTUALITATE 23 octombrie 2009

Porţi secuieşti la Chilieni şi Coşeni

de Covasna Media | 2081 vizualizări
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a conceput un proiect de [singlepic=471,250,250,,left]înnoire a porţilor gospodăriilor satelor aparţinătoare, dorind ca vechile porţi să fie înlocuite cu unele secuieşti. Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a conceput un proiect de înnoire a porţilor gospodăriilor satelor aparţinătoare Chilieni şi Coşeni, dorind ca vechile porţi să fie înlocuite cu unele secuieşti. În acest sens, Antal Arpad a anunţat lansarea unui proiect prin care municipalitatea va putea să ofere, în 2010, un sprijin de câte 1.000 de lei fiecărei gospodării din cele două sate care îşi va exprima dorinţa pentru o poartă secuiască.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a conceput un proiect de înnoire a porţilor gospodăriilor satelor aparţinătoare, dorind ca vechile porţi să fie înlocuite cu unele secuieşti.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a conceput un proiect de înnoire a porţilor gospodăriilor satelor aparţinătoare Chilieni şi Coşeni, dorind ca vechile porţi să fie înlocuite cu unele secuieşti. În acest sens, Antal Arpad a anunţat lansarea unui proiect prin care municipalitatea va putea să ofere, în 2010, un sprijin de câte 1.000 de lei fiecărei gospodării din cele două sate care îşi va exprima dorinţa pentru o poartă secuiască.

Potrivit primarului, cei care vor o poartă secuiască vor trebui să depună cererile în acest sens la Primărie, până pe data de 15 decembrie a acestui an, astfel încât autorităţile locale să ştie care este suma care trebuie aprobată în bugetul pe 2010 în acest sens.

„Noi dorim să fie porţi secuieşti - este o intrare în municipiul Sfântu Gheorghe, căci dacă vine cineva aici dinspre Braşov, trece prin Chilieni şi Coşeni şi am dori să se întâlnească cu acest specific al zonei“, a explicat Antal Arpad dorinţa de a avea porţi secuieşti la Chilieni şi Coşeni.

Primarul Antal Arpad a precizat că se va constitui o comisie pentru a stabili costurile unei porţi secuieşti în care se vor putea încadra oamenii, deoarece el nu ştie care ar fi acestea. Primarul a mai arătat că tot comisia respectivă va fi cea care va aproba modelele porţilor secuieşti alese de cetăţeni, nedorind să impună un model unitar.

Păreri împărţite pe porţile secuieşti

În ceea ce priveşte părerile oamenilor, acestea sunt împărţite. Aşezat pe o bancă de lemn din faţa casei, Miklos bacsi crede că „nu e rea ideea primarului ăsta, mai ales dacă ne dă bani pentru porţi, că ar fi frumoase, aşa cum sună”. Tot el crede că tot ceea ce se poate realiza cu ajutorul Primăriei e bine-venit şi spune că ar fi tare mândru ca fiecare casă să fie străjuită de câte o falnică poartă secuiască, ca să ştie tot omul că se află „prin părţile astea ale noastre”.

Pe de altă parte, Vilma neni, cu o gospodărie construită printr-o viaţă de muncă, nu agreează prea mult planurile Primăriei.

„Păi porţile şi aşa sunt scumpe, d-apoi dacă sunt secuieşti, că astea-s mai pretenţioase... Păi ce fac cu 1.000 de lei, că nu ajunge nici pentru jumate de poartă...? Mai bine s-ar gândi Primăria cum să ne ajute cumva cu agricultura asta, că noi muncim dacă merită şi degeaba avem porţi dacă n-avem ce mânca”, spune femeia.

Potrivit unei firme de profil din Odorheiu-Secuiesc, preţurile porţilor secuieşti, la dimensiunile necesare unei gospodării, pot începe de la 7.000 de lei şi ajung chiar şi la peste 9.000 de lei, în funcţie de lemnul folosit şi de multitudinea sculpturilor conţinute.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 19

Adaugă comentariu
secuiul, 28 octombrie 2009
(si) pentru Seciocanul: Fratye, nu-ti face EL voua nici o poartye (pt.ca ...) 1. Nu-i mesertias baiatul. 2. Nu-i din partyea noastr..(fiind din partea Rupeei...Racosul de Jos) 3. I destul de citeste integral
Seciocanul, 27 octombrie 2009
@Secuiul .. ce faci frate? :)) Hai sa ii lasam sa faca portile, apoi mergem sa le inscriptionam cu mesaje frumoase pentru primar
Cristi VADUVA, 27 octombrie 2009
Daca ar durea prostia, ar tipa si primaria!
Szekely, 26 octombrie 2009
@Laura Va rog sa scuzati la mine, sunt putin cu capul, dar asa au spus la mine ca daca agit spiritele imi mai dau sa beau... Cand fost eu mic , tata si mama molestat la mine si mereu spus ca citeste integral
secuiul, 26 octombrie 2009
Laura, draga degeaba va certati, TOATE POPOARELE SUNT MIGRATOARE, NU EXISTA POPOR AUTOHTON IN SENSUL ABSOLUT, FIECARE VINE DE UNDEVA, ... CONTEAZA MAI DEGRABA, UNDE NE INDREPTAM...
secuiul, 26 octombrie 2009
Pentru mihai2: "Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a conceput un proiect de înnoire a porţilor gospodăriilor satelor aparţinătoare Chilieni şi Coşeni, dorind ca vechile citeste integral
cititoare, 26 octombrie 2009
Ha ha ha. Vrei sa iti gasesti fanaticii care sunt in stare sa completeze suma pana la 7000 ron pentru o poarta? Buna asta. Mai vedem. http://www.youtube.com/watch?v=2ww8CZM2AZI&feature=related
Laura, 26 octombrie 2009
Dragă Szekely, dacă trebuie să plece cineva atunci aceia sunt musafirii. Şi cum de la Tisa până la Nistru, pe tot teritoriul unde au trăit dacii, strămoşii mei, eu sunt acasă, înseamnă că citeste integral
Primar_la_Hetea, 24 octombrie 2009
Va agitati degeaba, e o vorba aruncata de dl primar sa mai agite putin apele. Nu cred ca se va realiza propunerea lui prea curand.
secuiul, 24 octombrie 2009
"Arpi te iubim, ca ca tine nu gasim!!!!" Cacafonii, ca "domniile" lor...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.