ACTUALITATE 15 octombrie 2009

Porţi deschise la ISU Covasna de „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscu lui Dezastrelor Naturale“

de Covasna Media | 405 vizualizări
[singlepic=437,250,250,,left]Aproape 400 de copii şi tineri s-au înghesuit ieri să vadă autospecialele, bărcile pneumatice sau echipamentele din dotarea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul“, atât de la sediul din Sfântu-Gheorghe, cât şi la Târgu-Secuiesc. Evenimentul a fost prilejuit de „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale“, ocazie cu care pompierii şi-au deschis porţile şi le-au prezentat vizitatorilor cu ce luptă ei în situaţii de urgenţă.

Aproape 400 de copii şi tineri s-au înghesuit ieri să vadă autospecialele, bărcile pneumatice sau echipamentele din dotarea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul“, atât de la sediul din Sfântu-Gheorghe, cât şi la Târgu-Secuiesc.

Evenimentul a fost prilejuit de „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale“, ocazie cu care pompierii şi-au deschis porţile şi le-au prezentat vizitatorilor cu ce luptă ei în situaţii de urgenţă.

De la prichindeii de grădiniţă şi până la tineri de liceu, participanţii s-au arătat încântaţi de sunetul sirenelor şi de echipamentele cu care pompierii intervin şi au participat la demonstraţii în care şiau putut încerca abilităţile.

Astfel, copiii au putut să vadă echipamentele folosite la descarcerare, inundaţii, incendii şi chiar să le mânuiască, iar cei mici s-au simţit pentru o zi pompieri, îmbrăcând echipamentul de protecţie al acestora la volanul autospecialelor folosite la intervenţii.

Totodată, celor prezenţi li s-a oferit posibilitatea de a se urca pe clădirea Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe cu ajutorul autoscării mecanice, asigurându-li-se toate măsurile de protecţie.

„De acum înainte în fiecare an, în a doua miercuri din luna octombrie, vom organiza Ziua Reduceii Riscului Dezastrelor. Le transmit celor care ne-au vizitat să încerce să înveţe şi să reţină ceea ce s-ar putea pe ei să-i protejeze de o situaţie de dezastru – cutremure, inundaţii, alunecări de teren sau alte situaţii negative care ar putea să ajungă la un moment dat şi mortale.

Pentru noi întodeauna a fost o prioritate educarea elevilor şi a copiilor în special pentru că ei reţin mai bine decât majoritatea a oamenilor să spunem mai în vârstă decât ei, ca elevi (...)“, a afirmat col. Gyorgy Alfons, şeful ISU Covasna, care îşi aminteşte că şi el a învăţat foarte multe în şcoală atât despre prevenirea dezastrelor, cât şi a incendiilor.

Potrivit acestuia, în situaţii de urgenţă receptivitatea oamenilor este de multe ori influenţată de educaţie, motiv pentru care şi pun accent pe această latură şi pe prevenire, şi deşi oamenii sunt destul de receptivi, însă există loc de mai bine.

Copiii şi tinerii care au trecut ieri pe la ISU au primit de la Compartimentul de Prevenire şi Informare a Populaţiei şi materiale informative şi orare tematice care îi învaţă ce să facă în situaţii de cutremur, muniţie neexplodată sau incendiu în şcoală.

Pompierii din Sfântu-Gheorghe şi Târgu Secuiesc au fost vizitaţi de 360 de copii, dintre care 240 în municipiul reşedinţă de judeţ, de la Grădiniţa „Benedek Elek“, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“, Grupul Şcolar Economic „Berde Aron“, Şcoala cu cl. I-VIII din Păpăuţi, Şcoala cu cl. I-VIII „Mathe Janos“ din Herculian şi Şcoala cu cl. I-VIII „Bartha Karoly“ din Boroşneul Mare.

La Târgu Secuiesc 120 de copii au trecut pragul Secţiei de Pompieri de la următoarele unităţi de învăţământ: Liceul Teologic Reformat din Tg. Secuiesc, Liceul „Bod Peter“ din Tg. Secuiesc şi Şcoala cu cl. I-VIII din Breţcu.

Ana Sidon

Sursa foto: ISU Covasna

Teme articol: pompieri ISU
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.