ACTUALITATE 19 ianuarie 2017

Populaţia şcolară a scăzut considerabil în ultimii ani, în special în rândul etniei române

de Agerpres | 1774 vizualizări

Populaţia şcolară a scăzut considerabil în ultimii cinci ani în municipiul Sfântu Gheorghe, în special în rândul etniei române, fenomenul echivalând cu reducerea a circa 37 de clase, relevă un studiu realizat la comanda Primăriei localităţii.

Potrivit sursei citate, din anul şcolar 2012-2013 şi până în prezent, populaţia şcolară s-a diminuat cu 941 de elevi/preşcolari, în principal din cauza scăderii natalităţii.

„Calculând în medie cu 25 de copii preşcolari/şcolari putem afirma faptul că, în ultimii cinci ani, sistemul educaţional al municipiului Sfântu Gheorghe s-a redus cu aproximativ 37,5 clase/grupe, însă această diminuare a populaţiei şcolare nu a afectat în aceeaşi măsură toate unităţile de învăţământ”, se arată în studiul respectiv.

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat la Liceul Tehnologic „Kós Károly” (41,7%, respectiv 250 de elevi), la Şcoala Gimnazială „Gödri Ferenc” (38,8%, respectiv 273 elevi), Şcoala Gimnazială „Ady Endre” (18,8%, reprezentând 133 elevi) şi Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” (17%, respectiv 78 elevi). În schimb, la câteva unităţi de învăţământ a crescut populaţia şcolară, fiind vorba despre Liceul Teologic Reformat cu 65,9% (un plus de 207 elevi), Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan” cu 7,7% (plus 51 elevi) şi Şcoala Gimnazială „Néri Szent Fülöp” cu 4,8% (în creştere cu 23 elevi).

Cele mai afectate au fost secţiile cu predare în limba română, spre exemplu la Grădiniţa cu program prelungit „Csipike”, unde la secţia maghiară s-a înregistrat o creştere de 25,7% (un plus de 39 de copii), la secţia română scăderea a fost de 41% (minus 37 de copii). Totodată, la Şcoala Gimnazială „Gödri Ferenc”, precum şi la Liceele Tehnologice „Kós Károly” şi „Puskás Tivadar”, secţiile cu predare în limba română s-au desfiinţat pe parcursul ultimilor cinci ani din cauza numărului mic de elevi.

Studiul menţionează şi faptul că scăderea populaţiei şcolare a avut drept cauză nu doar rata redusă a natalităţii, ci şi schimbarea domiciliului sau a reşedinţei în afara judeţului sau a ţării, precum şi abandonul şcolar.

„În ultimii cinci ani (2012-2016), efectivele de elevi din municipiul Sfântu Gheorghe au scăzut cu 941 elevi/copii reprezentând un procent de 8,32%. Defalcat pe nivele/cicluri de învăţământ, se constată o evoluţie neomogenă şi anume la învăţământul preşcolar avem o scădere de 13,54 %, la învăţământul primar o creştere, dar nesemnificativă de 1,16%, la gimnaziu o creştere de 0,21 %. Odată cu reînfiinţarea învăţământului profesional, la liceu situaţia este alarmantă, o scădere a efectivelor cu 31,44 %, iar la învăţământul postliceal, o scădere de 45,35 %. În acest studiu, experţii s-au limitat la prelucrarea datelor pe ultimii cinci ani, dar dacă extindem perioada de raportare rezultă că, în perioada 1996-2013, evoluţia populaţiei şcolare la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe arată o scădere alarmantă, de la 17.642 elevi în 1996 la 11.553 elevi în 2013, ceea ce reprezintă o scădere procentuală de 34,51%”, se mai arată în studiu.

În context, viceprimarul municipiului, Sztakics Eva, a declarat că documentul va sta la baza reorganizării şi modernizării structurii de învăţământ din Sfântu Gheorghe.

Teme articol: scoala populatie scadere
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 20 ianuarie 2017
E bine, e foarte bine, multumiti UDMRului, PSDului care conduc judetul si orasul cu mare succes(!!)spre saracie si mai ales spre alte tari! Interesant ca Primaria tace chitic cand e vorba despre citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.