ACTUALITATE 21 februarie 2016

Pomana Porcului de la Balvanyos, festival al prieteniei

de Iulia Drăghici - Taraș | 1205 vizualizări

Gastronomia şi prietenia au mers mână în mână la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional Pomana Porcului din stațiunea Băile Balvanyos, comuna Turia. La evenimentul desfăşurat în weekend, 16 echipe au pregătit cu iscusinţă preparate tradiţionale specifice zonei, respectiv ţării din care provin.

„Avem 16 echipe din trei ţări: Croaţia, Ungaria şi România. Sunt echipe care au venit foarte pregătite. Acesta este un concurs destul de complex pentru că la ora 8,30 concurenţii au primit 8 porci vii care au fost prinşi, înjunghiaţi, pârliţi şi curăţaţi. Fiecare echipă din concurs a primit o jumătate de porc şi are de preparat din aceasta minim trei produse tradiţionale care să reflecte şi să arate regiunea, respectiv ţara de unde provine. Este o răspundere destul de mare şi putem spune că acest festival a ajuns să reprezinte localităţi, regiuni şi ţări. Fiecare vrea să fie cel mai bun. Cu toate acestea, nicio echipă nu pleacă de aici fără premiu. Anul acesta o să jurizăm şi pălinca, ţuica şi vinul, masa, igiena, gustul, tot”, ne-a declarat primarul comunei Turia, principalul organizator al evenimentului, Daragus Attila.

„Pomana porcului”, simbol al prieteniei...

Dacă până anul acesta Festivalul Internaţional „Pomana Porcului” avea inscripţionat pe cupele oferite câştigătorilor stema comunei Turia, de anul acesta simbolul festivalului este altul: „Vineri seara, toţi concurenţii au venit îmbrăcaţi în costume tradiţionale. La acest eveniment se leagă nişte prietenii. Deja sunt comune care, prin intermediul concursului, au devenit înfrăţite. De anul acesta fiecare cupă are inscripţionată un simbol al prieteniei, reprezentat de două mâini împreunate, noul simbol al festivalului. Nu contează de unde suntem şi de unde am venit, toţi suntem prieteni, ne respectăm şi ne simţim bine împreună. Aceasta este esenţa festivalului”, ne-a spus primarul Daragus Attila.

Despre acelaşi spirit al prieteniei ne-a vorbit şi primarul din Brebu, judeţul Prahova, Adrian Ungureanu: „Chiar dacă nu este soare, pentru noi este o atmosferă călduroasă, plină de suflet. Pot să spun că festivalul „Pomana Porcului” este festivalul prieteniei, festivalul tradiţiilor de tot felul”.

...şi al gastronomiei

Să nu ne închipuim că doar prietenia a fost felul principal al festivalului de la Balvanyos. Competitorii nu au uitat că şi gastronomia este un punct la fel, dacă nu chiar mai important, al „Pomenii Porcului”.

„Noi am pregătit tradiţionala „babă de Brebu”, cârnaţi, sarmale de Brebu, care sunt acum pe foc şi, pentru final, mămăliga tradiţională românească, mare şi pufoasă”, ne-a spus primarul prahovean Adrian Ungureanu.

Echipa din Brebu se află la a V-a participare la „Pomana Porcului”. „Ne bucurăm că participăm la acest festival internaţional. Oamenii care au venit azi aici, din Croaţia, Ungaria şi România, sunt oameni deosebiţi, de suflet, care depăşesc barierele lingvistice prin voie bună, pălincă şi ţuică de Brebu”, a completat, într-un ton amuzat, Adrian Ungureanu.

Echipa din Vâlcele s-a pregătit pentru Pomana Porcului „în mod specific Secuiesc: cu friptură, cârnaţi, caltaboş. Am mai venit cu o dulceaţă de gogonele, cu nişte prune în oţet şi în special pentru oamenii care nu vor să se îngraşe sau să aibă probleme cu colesterolul, am adus untură de porc vietnamez, goji şi stafide. Căutăm să aducem o ofertă de produse cât mai naturale, specifice zonei noastre”, ne-a spus un reprezentant al primăriei din Vâlcele, care ne-a mai mărturisit că anul acesta este al patrulea an de participare la acest festival. „Acum două săptămâni am fost la Budapesta unde am câştigat locul I la un festival asemănător”, a completat acesta.

„Mă bucur că acest eveniment culinar se organizează la Turia”

„Chiar dacă nu am făcut invitaţii speciale, azi ne-a onorat cu prezenţa preşedintele UDMR, deputatul Kelemen Hunor. Acesta a venit în vizită cu familia lui la părinţii care locuiesc în Turia şi în acest context, a dat o fugă şi aici. Cu toate acestea, nu ne-am dorit să invităm în mod special oameni politici pentru că fiind an electoral, nu am vrut să politizăm festivalul, dar ne-a părut bine că a venit. De asemenea, chiar dacă nu vreau să le dau numele, aici sunt prezente foarte multe persoane importante din Ministere şi alte instituţii, care ne onorează cu prezenţa lor”, ne-a mai spus primarul din Turia, Daragus Attila.

Kelemen Hunor ne-a declarat că, din perspectiva lui, atmosfera festivalului este foarte bună. „Cred că după mai bine de un deceniu, primarul Daragus a reuşit să facă o tradiţie din acest festival. Mai mult, acesta a reuşit să aducă aici ani la rând oameni din alte ţări şi regiuni, care au legat prietenii şi care au făcut fel de fel de proiecte comune. Cred că această tradiţie trebuie păstrată. Sunt momente când relaxarea şi modul de a ne distra ne caracterizează, ne prezintă şi ne aduce mai aproape decât alte evenimente formale. De aceea eu cred că un astfel de eveniment îşi are rostul în fiecare an. Mă bucur că acest eveniment culinar se organizează la Turia”.

Deputatul Kelemen Hunor a mai precizat că se află la festivalul „Pomana Porcului” în premieră. „Nu am mai fost la acest festival, cu toate că părinţii mei trăiesc aici, dar am fost la astfel de festivaluri în mai multe localităţi din mai multe zone ale ţării. Fiecare festival are specificul lui. Pot să spun că am găsit un lucru comun la aceste evenimente: sunt modalităţi de a ne întâlni şi de a ne face viaţa mai uşoară şi mai frumoasă în aceste vremuri, de foarte multe ori tulburi”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.