ACTUALITATE 19 februarie 2017

Pomana Porcului de la Balvanyos are 19 echipe participante

de Iulia Drăghici - Taraș | 2160 vizualizări

Numărul de participanţi la Festivalul Internaţional Pomana Porcului din stațiunea Băile Balvanyos, aparţinătoare comunei Turia, a crescut faţă de anul trecut, de la 16 la 19.

Echipele care vor veni în judeţul nostru în perioada 24–26 februarie sunt atât din ţară, dar şi din Ungaria, din oraşe mari precum Budapesta, Szeged şi altele. În ceea ce priveşte participanţii din România, ei sunt aşteptaţi să vină din judeţe Constanţa, Prahova, Sălaj şi altele, dar şi din Covasna, din localităţile Vâlcele, Estelnic sau chiar din comuna gazdă, Turia.

„Avem în total 19 echipe, un număr perfect din punctul nostru de vedere. Sperăm că o să fie fain”, ne-a declarat primarul din comuna Turia, Daragus Attila.

Evenimentul, ajuns la cea de-a XII-a ediţie, este programat să înceapă vineri, 24 februarie, de la ora 19:00, când, la fel ca în fiecare an, va avea loc prezentarea şi înregistrarea echipelor la Complexul Cetate, Băile Balvanyos, dar şi tragerea la sorţi a echipelor. Conform regulamentului, câte două echipe vor primi un porc pe care-l vor sacrifica şi curăţa împreună, iar mai apoi îl vor împărţi frăţeşte şi îl vor prelucra separat, pregătind preparate tradiţionale de iarnă.

A doua zi de dimineaţă, sâmbătă, 25 februarie, de la ora 8, evenimentul debutează cu defilarea participanţilor îmbrăcaţi în costumele populare specifice fiecărei zone, cu drapelul sau stema localităţii spre locul unde se desfăşoară festivalul. Concursul începe de la ora 8:30 şi se încheie la ora 16:00, cu premierea. Seara se va încheia cu o masă festivă şi cu un foc de artificii, potrivit site-ului comunei Turia, www.torja.info.

Potrivit aceleiaşi surse, scopul festivalului este cel de a prezenta, promova şi păstra tradiţiile gastronomice, culturale şi folclorice de iarnă ale fiecărei localităţi, atât din ţară cât şi din străinătate.

Festivalul Internaţional Pomana Porcului este „o manifestare tradiţională-culturală-gastronomică, una dintre cele mai mari de acest gen din România şi a treia ca mărime din Centrul şi Sud-Estul Europei”, arată o prezentare a festivalului.

În anii trecuţi, la concurs au fost prezente echipe şi din Croaţia, Slovacia sau Germania.

Evenimentul internaţional este organizat de Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC România), Primăria comunei Turia şi Consiliul Judeţean Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.