ACTUALITATE 24 decembrie 2020

Polițiștii și jandarmii sunt la datorie de sărbători

de Iulia Drăghici - Taraș | 2224 vizualizări

În perioada sărbătorilor, poliţiştii vor veghea la respectarea legii și vor desfăsura activități în vederea prevenirii și a combaterii faptelor de natură penală și contravențională pentru asigurarea unui climat de liniște și siguranță publică în județul Covasna.

Pe parcursul ,,minivacanței”  de Crăciun 285 de polițiști vor fi la datorie în teren.

Fiind în pragul sărbătorilor de iarnă, pentru siguranța dumneavoastră, polițiștii covăsneni doresc să vă facă următoarele recomandări:

Conduceți responsabil!

Dacă ați consumat alcool, mașina rămâne în parcare! Legislația rutieră are toleranță zero față de conducerea vehiculelor sub influența  băuturilor  alcoolice. Conducerea unui vehicul sub influența  băuturilor  alcoolice vă pune viața dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic în pericol grav.

Respectați cu strictețe normele legale privind circulația vehiculelor pe drumurile publice și adaptați viteza la condițiile atmosferice și de drum pentru a putea efectua orice manevră în siguranță.

Înainte de a porni la drum informați-vă temeinic cu privire la condițiile atmosferice și de drum, planificați călătoria din timp și asigurați-vă că autoturismul este în stare bună de funcționare.

Nu uitați de politețea rutieră, păstrați-vă calmul în trafic.

Adoptați o conduită responsabilă și preventivă la volan, cu toții dorim să ajungem în siguranță la destinație! 

Protejați-vă proprietatea!

La cumpărături și nu numai, păstrați-vă banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei, supraveghiați-vă în permanenţă genţile şi sacoşele de cumpărături.

Parcați maşina, pe cât posibil, în zonele special amenejate şi iluminate și nu lăsați obiecte de valoare în autoturism.

Tine-ți cont de faptul că obiectele tentante, lăsate la vedere, reprezintă adevărate ,,cadouri” pentru hoţi.

Aveți grijă de locuința dumnevoastră!

În cazul în care plecați din locuința dumneavosatră, asigurați-vă că ați încuiat intrarea și ferestrele domiciliului, nu lăsați obiecte ce pot fi sustrase în curtea imobilului.

Nu postați materiale pe rețelele de socializare ori bilete în ușă sau mesaje pe robotul telefonc prin al căror conținut să se certifice absența dumneavoastră din locuință.

Nu uitați că hoții nu ,,iși iau liber” de sărbători.

În contextul actual, tot mai multe persoane folosesc mediul online pentru a achiziționa diverse bunuri și servicii apelând la diverse platforme/site-uri on-line specializate în acest sens.

În anticiparea sărbătorilor de iarnă, perioadă ce coincide cu o creștere a cumpărăturilor în mediul online, folosirea tot mai frecventă a acestui tip de servicii poate creea oportunități și pentru persoanele care folosesc mediul online pentru a săvârșii infracțiuni.

Dacă efectuați cumpărături pe site-uri de comerț online de la persoane fizice, nu trimiteți banii în avans. Folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului).

Evitaţi achiziţia de mărfuri oferite la preţuri mult mai mici decât preţul real, verificați valoarea reală a bunurilor pe site-urile de comerț autorizate. Indiferent de natura bunurilor postate nu reacționați precipitat la astfel de ,,oferte”.

Evitați să faceți cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip ”full authentification” (Verified by Visa / MasterCard Secure Code);

Atenție la materialele pirotehnice!

Vă reamintim că în conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, persoanele fizice nu au dreptul să deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să comercializeze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice dacă nu fac dovada calităţii de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale.

Prin excepţie de la prevederile legale mai sus menționate persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoria 1/F1, iar persoanele au împlinit vârsta de 18 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoriile P1 și/sau T1.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă următoarele fapte:

a) orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;

b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;

c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Aveți grijă de dumneavoastră și de cei din jur, nimeni nu dorește să își petreacă sărbătorile la ,,camera de gardă”.

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Inspectoratul de Poliție Județean Covasna dorește să vă asigure de întreaga noastră disponibilitate în serviciul legii și al cetățeanului,  să vă ureze sărbători fericite și în siguranță!

Și jandarmii sunt la serviciu

În perioada, Sărbătorilor de iarnă, jandarmii covăsneni se vor afla la datorie, executând misiuni de ordine publică cât și  activități de verificare, informare şi îndrumare a cetățenilor de a respecta măsurile de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-Cov-2.

Jandarmii de la Posturile Montane Șugaș Băi și Covasna vor fi prezenţi în aceste staţiuni montane şi pe traseele turistice  intensificând acţiunile în zona de competenţă şi în mod deosebit acolo unde este posibil să se producă evenimente, fiind pregătiţi să intervină în diferite situaţii. Jandarmii montani acţionează zilnic în aceste staţiuni turistice şi trasee montane din judeţ pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică,  pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor, precum şi pentru salvarea celor aflaţi în dificultate.           

Pe această cale, ţinând cont de situaţia epidemiologică înregistrată la nivel naţional şi judeţean, jandarmii adresează rugămintea cetăţenilor să respecte legislaţia în vigoare şi recomandările făcute de autorităţi în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, iar prin măsurile pe care le-am pregătit vom avea grijă ca fiecare cetăţean să petreacă perioada sărbătorilor de iarnă în condiţii de siguranţă şi reamintim faptul că cetăţenii  pot solicita ori de câte ori este nevoie sprijinul forţelor de ordine publică, fie prin contact direct, fie prin apelarea numărului unic de urgenţe 112.

Reguli importante 

În perioada sărbătorilor de iarnă sunt în continuare în vigoare, printre altele, următoarele măsuri:

- Este interzisă deplasarea persoanelor în grupuri formate din mai mult de șase persoane care nu fac parte din aceeași familie; 

- Este interzisă organizarea și participarea la evenimente private (mese festive, petreceri etc.);

- Este interzisă deplasarea cetățenilor în afara locuinței în intervalul orar 23.00-05.00 pe întreg teritoriul țării, cu excepția situațiilor motivate prevăzute de legislație, iar în localitățile aflate în carantină circulația persoanelor este permisă cu restricțiile stabilite de comitetele locale pentru situații de urgență;

- Portul măștii de protecție este obligatoriu atât în spațiile deschise, cât și în cele închise.

Sursa: Comunicate de presă IPJ, IJJ și Prefectura Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.