ACTUALITATE 11 decembrie 2016

Polițiștii desfășoară în această perioadă acțiunea „Pomul de Crăciun”

de Covasna Media | 553 vizualizări

Polițiștii intensifică, premergător sărbătorilor de iarnă, acțiunile pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul tăierii, transportului și comercializării de materiale lemnoase și a pomilor de Crăciun.

În urma celor peste 60 de acțiuni desfășurate în ultima săptămână polițiștii au constatat 7 infracțiuni, 6 dintre acestea fiind la Codul Silvic și au aplicat 37 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 21.800 de lei. Oamenii legii au ridicat în vederea confiscării 16 mc de material lemnos și 4 pomi de Crăciun. De asemenea, au fost ridicați în vederea stabilirii provenienței, aproape 40 de mc de lemn.

Pentru prevenirea comiterii unor fapte care contravin legislației din domeniul silvic, în ceea ce privește recoltarea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun, polițiștii fac următoarele precizări:

– Transportul pomilor de Crăciun se realizează doar în baza avizelor de însoțire cu regim silvic (aviz de însoțire primar – dacă transportul se efectuează de la locul de recoltare, sau aviz secundar pentru alte materiale decât cherestele – dacă transportul se efectuează din depozite de material lemnos, piețe, târguri, oboare).

– La achiziționarea pomilor de Crăciun de la locul de recoltare, din depozite, piețe, târguri, oboare, se va solicita în mod obligatoriu, aviz de însoțire cu regim silvic, factură fiscală sau bon fiscal. În aceste situații se va urmări dacă pe secțiunea de tăiere este aplicat dispozitivul special de marcat cu amprenta dreptunghiulară specifică emitentului din cadrul căruia face parte personalul împuternicit să elibereze avizul de însoțire primar (situație valabilă doar pentru pomii de Crăciun recoltați de pe teritoriul național).

– În situația achiziționării de pomi de Crăciun din supermarketuri (recoltați de pe teritoriul altor țări), se va solicita aviz de însoțire și factură fiscală/bon fiscal, pe secțiunea de tăiere nefiind aplicată amprenta dreptunghiulară a dispozitivului special de marcat.

– Încălcarea legislației silvice care reglementează expedierea, transportul și comerţul cu pomi de Crăciun constituie contravenții silvice prevăzute de Legea 171/2010, cuantumul amenzilor fiind cuprins între 5.000 și 10.000 de lei, iar complementar se dispune confiscarea pomilor de Crăciun.

(IPJ Covasna)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.