ACTUALITATE 24 septembrie 2021

Polițiști din Covasna, cercetați pentru abateri disciplinare

de Iulia Drăghici - Taraș | 4941 vizualizări

Doi polițiști din cadrul Poliției Stațiunii Covasna sunt cercetați pentru fapte ce ar putea constitui abateri disciplinare după ce în spațiul public, pe Facebook, a apărut un videoclip în care, în timp ce se aflau într-o autospecială de serviciu, adresau cuvinte jignitoare unei trecătoare care mergea prin fața radarului.

În urma apariției în spațiul public a unei filmări, cu doi polițiști într-o autospecială, Compartimentul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna este abilitat să comunice următoarele:

Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Covasna a dispus cercetarea prealabilă a faptelor ce pot constitui abateri disciplinare comise de cei doi polițiști, din cadrul Poliției Stațiunii Covasna, în împrejurarea arătată, urmând ca, la finalizarea acestei proceduri disciplinare, să fie luate măsuri, în conformitate cu Legea nr. 360 din 2002, privind Statutul Polițistului”, a transmis IPJ Covasna.

Videoclipul are 25 de secunde și pare a fi filmat din interiorul autospecialei, de șoferul acesteia. În mai puțin de 24 de ore, filmarea a adunat peste patruzeci de comentarii, două sute de distribuiri și 7.000 de vizualizări. 

Reacție a avut vineri și primarul orașului Covasna, Gyerő József. 

Ca urmare a numeroaselor sesizări pe care mi le-au adresat în mod public, sau în privat zeci de cetățeni covăsneni profund revoltați, cu referire la o recenta postare pe Facebook, - vizualizată de mii de ori, distribuită și comentată de către sute de utilizatori - a unei înregistrări audio-video, realizată, afirmativ, cu ocazia executării „atribuțiilor de serviciu” de către un echipaj de poliție rutieră a Poliției Stațiunii Covasna,

înregistrare în care este surprinsă o persoană îmbrăcată în uniforma poliției rutiere, aflată cu mare probabilitate în timpul serviciului, în habitaclul unei autospeciale a poliției rutiere oprită pe str. Dózsa György din Covasna, în anturajul unei alte persoane – posibil un al doilea membru al echipajului, cel care și filmează, din câte se pare - și ale cărei replici sunt redate în fonogramă,

luând act de limbajul/modul/tonul în care își permit cei doi protagoniști ai filmului să se adreseze unui pieton, unei femei, să o batjocorească pe aceasta prin comentariile lor total deplasate și străine oricăror norme de deontologie profesională – de genul „treci pe partea ailaltă!”, ”...că te ia mama dracu...!”, „...hehehe!”, „...ești prea mare, nu mai vede radarul de tine!”, „...hehehe...nu contează, ...dar nu te las eu...!”, inclusiv o expresie licențioasă ce se aude în șoaptă -,

înțeleg să îmi exprim în mod public indignarea și dezaprobarea față de asemenea comportamente și manifestări ale angajaților oricăror instituții publice!

Solicit IPJ Covasna și Poliției Stațiunii Covasna , să efectueze verificările necesare:

-stabilirii veridicității înregistrării audio-video;

-identificării celor două persoane aflate în autospeciala de poliție;

-clarificării contextului și împrejurărilor în care o filmare efectuată în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu a ajuns publică pe o rețea de socializare, și a consecințelor postării, inclusiv din perspectiva posibilei încălcări a reglementărilor generale de protecție a datelor cu caracter personal;

iar în ipoteza confirmării evenimentului reprobabil, sancționarea disciplinară a celor vinovați pentru încălcarea gravă a cel puțin următoarelor norme din Codul de etică și deontologie al polițistului:

Art.6, - Principii generale, lit. g) „profesionalismul" - lit h) „confidentialitatea ", lit i) „respectul"lit. j) „integritatea morala "-lit.l ” loialitatea "-

Art. 7 - Exercitarea atributiilor: „(3) Politistul trebuie sa indeplineasca atributiile si misiunile ce ii revin ...cu respectarea si protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei consacrate prin Constitutie si prin alte legi, ..." Art. 11 - :”Relatia politistului cu diferite categorii de persoane: (3) Pe timpul actiunilor politistul trebuie sa acorde atentie deosebita nevoilor specifice ale unor categorii speciale sau vulnerabile de populatie, cum ar fi: ...femeile..."

Art. 12 - “Conduita generala: Politistul...evita comportamentul care ar putea afecta increderea populatiei, este disciplinat si apara prestigiul institutiei si profesiei,...”

Art. 13 - “Comportamentul politistului:(1) Politistul trebuie sa se comporte civilizat si sa dea dovada de amabilitate si solicitudine, adoptand o atitudine politicoasa si ferma.

Art. 18 - “Respectarea demnitatii umane:(1) Politistului ii este interzis sa aplice, sa incurajeze si sa tolereze, in nici o imprejurare...tratamente ....degradante..."

Nici ca locuitor al orașului, nici ca fost avocat, cu atât mai puțin ca primar în exercițiu al acestei localități - de la care contribuabilii au așteptări firești în apărarea și promovarea drepturilor și intereselor lor fundamentale -, nu pot tolera/ admite/trece cu vederea acțiuni samavolnice, de „haiducie”manifestă, bădărănie crasă, nesimțire "jmecherească", batjocoritoare, umilitoare (în cazul de față, la adresa unei femei nevinovate!), ce face praf orice urmă a sentimentului echității și siguranței publice, a corectitudinii sociale și civice în viața urbei, a respectului și încrederii reciproce între instituții și membrii colectivității, mai ales dacă ele sunt lansate în direcția concetățenilor din partea unor funcționari publici amețiți de aerul înălțimilor autorității conferite de uniforma îmbrăcată peste noapte, - căreia de altfel au jurat să-i facă cinste -, dar incapabili a conștientiza și a-și asuma până la capăt responsabilitățile inerente statutului deținut atât de efemer!

Totodată, doresc să îi asigur de respectele mele pe polițiștii civilizați și de bună-credință, care își desfășoară cu probitate deplină activitatea profesională, în considerarea devizelor Poliției Române: “ siguranță și încredere”, „lex et honor”!”, a scris acesta pe Facebook. 

Sursă foto: captură video. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.