ACTUALITATE 6 octombrie 2023

Poliția Locală Sfântu Gheorghe: Orele de liniște trebuie respectate!

de Covasna Media | 1148 vizualizări

 

În acest an, Poliția Locală Sfântu Gheorghe a intervenit în 17 cazuri de tulburare a liniștii publice, fiind și situații în care atât Inspectoratul de Poliție Județean, cât și Jandarmeria au aplicat amenzi.

Gălăgia făcută pe stradă, de obicei de persoane aflate în stare de ebrietate, muzica tare care deranjează vecinii și reparațiile zgomotoase făcute în timpul orelor de liniște sunt plângerile cele mai frecvente pentru care au fost aplicate amenzi. Cu toate acestea, în multe cazuri nu poate fi aplicată nicio sancțiune.

„În timpul orelor de liniște, putem aplica sancțiuni doar în cazurile în care intenția de a deranja ordinea publică este evidentă și nu face parte din activităţile de zi cu zi. Bineînțeles, există cazuri în care poate fi cu adevărat deranjant când copiii mici aleargă în apartamentul de deasupra, deoarece izolarea fonică este prost făcută, sau poate fi deranjant atunci când vasele se ciocnesc și cad în bucătărie, sau când cântă vreun cocoș în apropiere, dar în aceste situații nu se pot aplica sancțiuni. De cele mai multe ori, nici câinii care latră nu se încadrează în această categorie, dar contează și condițiile în care sunt ținuți: dacă animalul de companie este gălăgios pentru că suferă, sau este ținut în condiții improprii, deja intră într-o altă categorie. Am avut și exemplul unei persoane care spunea că își administrează propriul adăpost, ceea ce este un gest frumos, dar acest lucru se poate și trebuie făcut în condițiile potrivite”, a explicat Hadnagy István, șeful Poliției Locale Sfântu Gheorghe.

Persoanele gălăgioase pot fi amendate și pentru tulburarea liniștii în spațiile publice: de exemplu, călărețul care a făcut gălăgie în Parcul Elisabeta, sau persoana care, după ce a consumat excesiv alcool, și-a trântit la pământ propria bicicletă, în mod repetat, cu toată forța, strigând din răsputeri.

Care sunt orele de liniște?

Potrivit Legii nr. 61 / 1991 pentru sancţionarea încălcării normelor de convieţuire socială, este interzisă tulburarea ordinii și liniștii publice între orele 13:00 - 14:00 și 22:00 – 08:00. Legea nu face distincție între zilele lucrătoare și weekend.

Cine intervine?

Dacă reclamantul sună la 112, va interveni Inspectoratul de Poliție Județean, iar dacă acesta sună la Poliția Locală, bineînțeles că vor interveni polițiștii locali, dar este posibil să intervină și Jandarmeria.

Se pot face reparații sau petreceri în apartament, cu acordul vecinilor, în timpul orelor de liniște?

Bineînțeles că vecinii nu vor suna la poliție dacă au fost de acord cu zgomotul, dar dacă între timp se răzgândesc și sunt deranjați de gălăgie, înțelegerea anterioară nu mai are nicio valoare și pot fi aplicate amenzi. 

Cât de mari sunt amenzile?

În prezent, amenda maximă este de 3.000 de lei și poate fi aplicată persoanelor care tulbură liniștea publică în repetate rânduri în decurs de 24 de ore. De obicei, pentru strigăte sau zgomot, amenzile pornesc de la 500 de lei și pot ajunge până la 1.500 de lei. Pentru zgomotele puternice produse de aparatură sau diferite unelte, amenda este cuprinsă între 200 și 1.000 de lei, iar pentru muzica ascultată la volum maxim, poate ajunge chiar și la 1.500 de lei.

O persoană gălăgioasă poate fi amendată de mai multe ori pe parcursul unei zile sau nopți. 

Va afla vecinul cine a făcut reclamația?

Hadnagy István a explicat că, în astfel de cazuri, reclamantului nu i se comunică cine a făcut plângerea, însă Poliția este anunțată, de obicei, în urma unui schimb de replici, astfel încât reclamantul va ști cine a făcut sesizarea.

Poliția Locală Sfântu Gheorghe

Biroul de presă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.