ACTUALITATE Acum 9 ore, 42 minute

Poliția avertizează: încă două cazuri de înșelăciune online, cu prejudicii de peste 11.000 de lei

de Ștefania Găvăneci | 266 vizualizări

Metoda de înșelăciune prin care participanții „câștigă” premii în bani la concursuri online face în continuare victime. Polițiștii covăsneni avertizează că, recent, au fost descoperite încă două cazuri în care persoanele care au răspuns acestor mesaje au fost păgubite cu sume considerabile, care însumează peste 11.000 de lei.

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna atrag din nou atenția asupra unei metode de înșelăciune ce se desfășoară în mediul online, în contextul în care au fost înregistrate recent două noi cazuri, al căror prejudiciu se ridică la peste 11.000 de lei.

Modul de operare este unul insidios: persoanele vizate sunt contactate prin mesaje venite de pe conturile unor prieteni sau membri ai familiei, ale căror profiluri au fost compromise pe diverse aplicații de mesagerie. Sub pretextul că ar fi câștigat sume importante de bani într-un concurs organizat de platforme comerciale cunoscute, victimele sunt convinse să furnizeze date sensibile, precum numărul de telefon și informațiile cardului bancar”, a transmis IPJ Covasna. 

Ulterior, victimelor li se solicită și coduri de autorizare pentru validarea unor plăți online, ceea ce permite infractorilor să efectueze tranzacții frauduloase. 

În acest sens, pentru prevenirea acestor tipuri de înșelăciune, IPJ Covasna recomandă: 

  • Verificarea cu atenție a oricărui mesaj primit, chiar dacă provine de la o persoană cunoscută. Un mesaj neașteptat, care solicită date financiare sau personale, trebuie să fie tratat cu precauție;

  • Nefurnizarea informațiilor sensibile, precum numărul cardului bancar sau codurile de autorizare emise de bancă; 

  • Contactarea persoanei de la care ați primit mesajul, pentru a verifica dacă solicitarea este una reală; 

  • Verificarea surselor concursurilor sau promoțiilor. Platformele de comerț online nu solicită niciodată plata unor taxe pentru a revendica un premiu câștigat;

  • Raportarea imediată a unei activități suspecte, pentru a preveni extinderea acestor fraude și pentru a ajuta la identificarea infractorilor. 

Mai mult, este recomandată folosirea parolelor complexe, autentificarea în doi pași și evitarea accesării linkurilor sau aplicațiilor nesigure.

„În cazul în care deveniți victimă a unei astfel de înșelăciuni, este esențial să contactați de urgență unitățile de poliție și banca emitentă a cardului, pentru a bloca orice tranzacție neautorizată”, se mai arată în comunicatul transmis de IPJ Covasna. 

Luna trecută, în urma acestui tip de înșelătorie, o persoană a rămas fără peste 14.000 de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.