ACTUALITATE 26 martie 2025

O nouă metodă de înșelăciune online: prejudiciu de peste 14.000 lei semnalat săptămâna trecută

de Ștefania Găvăneci | 762 vizualizări

O nouă metodă de înșelăciune online a ajuns în atenția polițiștilor covăsneni. Conform IPJ Covasna, victimele sunt contactate de pe profiluri compromise (ale unor prieteni sau membri ai familiei) și convinse să ofere date bancare pentru a intra în posesia unor premii, iar apoi li se cer coduri de autorizare pentru plăți online. Un astfel de caz a fost semnalat săptămâna trecută, când o persoană a rămas fără peste 14.000 de lei în urma acestui tip de înșelătorie.

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna au fost sesizați recent cu privire la o nouă metodă de înșelăciune ce se desfășoară în mediul online. Persoanele vizate sunt contactate prin mesaje de pe profiluri aparținând unor prieteni sau membri ai familiei, ale căror date au fost compromise pe diverse aplicații de mesagerie.

Mesajele transmise anunță victimele că au câștigat sume importante de bani într-un concurs organizat de platforme comerciale cunoscute. Pentru a intra în posesia premiilor, victimele sunt convinse să furnizeze date sensibile, precum numărul de telefon și informațiile cardului bancar. Ulterior, sunt solicitate și coduri de autorizare emise de unitățile bancare care au eliberat cardurile, în scopul de a autoriza plăți online. Astfel, victimele sunt prejudiciate cu sume considerabile, iar banii din conturile acestora sunt utilizați pentru efectuarea de cumpărături pe platforme de comerț online”, se arată într-un comunicat transmis de IPJ Covansa. 

Un astfel de caz a fost semnalat săptămâna trecută, când prejudiciul înregistrat a depășit 14.000 de lei.

În acest sens, pentru prevenirea acestor tipuri de înșelăciune, IPJ Covasna recomandă: 

  • Verificarea cu atenție a oricărui mesaj primit, chiar dacă provine de la o persoană cunoscută. Un mesaj neașteptat, care solicită date financiare sau personale, trebuie să fie tratat cu precauție;

  • Nefurnizarea informațiilor sensibile, precum numărul cardului bancar sau codurile de autorizare emise de bancă; 

  • Contactarea persoanei de la care ați primit mesajul, pentru a verifica dacă solicitarea este una reală; 

  • Verificarea surselor concursurilor sau promoțiilor. Platformele de comerț online nu solicită niciodată plata unor taxe pentru a revendica un premiu câștigat;

  • Raportarea imediată a unei activități suspecte, pentru a preveni extinderea acestor fraude și pentru a ajuta la identificarea infractorilor.

Poliția mai recomandă tuturor utilizatorilor de internet să fie vigilenți și să aplice măsuri de protecție suplimentare pentru conturile lor online. În cazul în care sunt victime ale unei astfel de înșelăciuni, persoanele afectate sunt sfătuite să contacteze imediat unitățile de poliție sau să aplice măsurile necesare pentru blocarea tranzacțiilor frauduloase.

O altă metodă de înșelăciune a fost prezentată de IPJ Covasna, la începutul anului. Prin tehnica „spoofing”, autori folosesc aplicații VoIP (voice over IP) și numere de telefon din rețeaua națională (care pot fi preluate de la instituții bancare), contactează cetățenii și pretind că sunt angajați ai băncilor. În timpul apelurilor, aceștia susțin că victimele ar fi solicitat un împrumut și le solicită să furnizeze informații personale sensibile.

Fraudatorii sunt din ce în ce mai inventivi, astfel că, tot la începutul anului am mai prezentat o metodă prin care escrocii încercau să manipuleze utilizatorii Facebook cu un mesaj mincinos despre suspendarea contului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.