Polemicile pot fi şi cordiale!
Covăsnenii sunt păcăliţi prin unele comentarii apărute în mediul online vizavi de schimbarea denumirii Spitalului de Cardiologie din Covasna. De aceea, noi, consilierii PSD din cadrul Consiliului local al oraşului Covasna (dr Nicolae Enea, jr. Vasile Neagovici şi ec. Dumitru Şerban) dorim să facem cunoscute următoarele aspecte.
Toţi medicii angajaţi ai Spitalului de Cardiologie (români şi maghiari deopotrivă şi fără excepţii) nu aveau cunoştinţă de activitatea ştiinţifică a dr. Nicolae Teculescu şi, în concluzie, nu au dorit adăugarea acestui nume alături de cel al dr. Benedek Géza. Există şi o listă semnată de către medici în acest sens.
Managerul Spitalului de Cardiologie, personalul medical şi administrativ din cadrul Spitalului, Consiliul local, Primarul, consilierii români nu au fost informaţi de acest demers al schimbării denumirii Spitalului, prin adăugarea numelui Teculescu, ci am fost puşi în faţa faptului împlinit.
Aşa cum reiese şi din Procesul Verbal de şedinţă din data de 20 aprilie 2015 (a se vedea site-ul www.primariacovasna.ro, administraţie locală, consiliul local, procese verbale) consilierii români dar şi cei maghiari, alături de personalul Spitalului de Cardiologie, suntem convinşi că dacă eram informaţi la timp de acest demers puteam găsi o personalitate română care să nu poată fi contestată de nimeni, personalitate al cărei nume să fie adăugat denumirii Spitalului. În acest sens, în cadrul şedinţei de Consiliu am avansat trei nume: dr. Radu Horea, Zaharia Ungureanu sau Niţă Buzea. Dr Radu Horea este o somitate a lumii medicale, care prin studiile sale de cercetare s-a făcut cunoscut în toată România şi în străinătate. Şi din punct de vedere juridic denumirea dr. Radu Horea lângă dr. Benedek Géza ar fi fost justificată dacă avem în vedere că dânsul a lucrat mulţi ani la Vâlcele, Sanatoriul de la Vâlcele a fost mutat la Întorsura Buzăului, iar Spitalul din Întorsura Buzăului a fost comasat cu Spitalul de Cardiologie.
Înainte de şedinţa Consiliului local din 20.04.2015, toţi consilierii români (PSD şi PNL) am discutat despre acest subiect şi am căzut de acord în legătură cu cele declarate în cadrul şedinţei de Consiliu de către trei dintre noi. Se pare însă că cei care-şi dau cu părerea în mediul online nu cunosc realitatea demersului de schimbare de denumire sau chiar sunt rău intenţionaţi, jignind şi calomniind consilierii PSD.
Dorim să readucem aminte contribuţia consilierilor PSD, bineînţeles sprijiniţi şi de către ceilalţi consilieri, la realizarea unor proiecte importante pentru covăsneni şi, în primul rând, pentru comunitatea românească care ne-a ales:
– solicitarea întocmirii Studiului de fezabilitate pentru asfaltarea străzii Mihai Eminescu – Subsiclău în 2009
– amenajarea şi dotarea Sălii de cultură „Unirea” din Voineşti
– introducerea apei în Str. Mierlei
– amenajare locuri de joacă pentru copii în Voineşti
– introducerea şi apoi reintroducerea străzii Horea, Cloşca şi Crişan pentru canalizare
– introducerea tuturor străzilor din Voineşti în lucrări pentru canalizare şi apă
– amplasarea a două troiţe ortodoxe în curtea Liceului Korosi Csoma Sandor şi în faţa Complexului Valea Zânelor
– acţiuni culturale de anvergură, de Ziua Naţională a României, de Ziua Culturii Naţionale, de Ziua Limbii Române, de Ziua Mondială a Teatrului, de Ziua Diversităţii Culturale, de Ziua Internaţională a Muzicii etc.
– implicare activă în acţiunile, conferinţele organizate pentru promovarea turismului balnear din Staţiunea Covasna
– obţinerea finanţării Statuii lui Avram Iancu în curtea Şcolii Avram Iancu
– înfrăţirea oraşului Covasna cu oraşul Călăraşi din Republica Moldova
– asocierea oraşului Covasna cu comunele învecinate pentru înfiinţarea Asociaţiei „Pro Spitalul Olandez – Pro Holland Korhaz”, cu contribuţia anuală, din bugetele locale ale localităţilor asociate, la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare a Spitalului orăşenesc Covasna, Secţie exterioară a Spitalului de cardiologie. În acest sens, contribuţia anuală a localităţilor Covasna, Zăbala, Comandau, Brateş şi Zagon este de 140.000 lei.
– propunerea atribuirii denumirii „Iordan Popica” Sălii de Sport din Voineşti
– înlesnirea aducerii a trei profesoare bune în Voineşti: de limba română, de istorie şi de geografie.
Toate acestea, dar şi multe altele, demonstrează faptul că noi, consilierii PSD, alături de ceilalţi consilieri ne ocupăm de problemele covăsnenilor, şi în special de cele ale comunităţii româneşti care ne-a ales. Trebuie însă să conştientizăm faptul că pentru realizarea proiectelor, lucrărilor, acţiunilor este nevoie de o bună colaborare cu toţi consilierii români, cu cei maghiari, cu primarul, viceprimarul, cu societatea civilă. Trebuie să fim informaţi, din timp, de intenţiile covăsnenilor sau ale diverselor fundaţii şi asociaţii pentru a se purta discuţii, dezbateri, negocieri. Numai aşa se pot aduce la bun sfârşit iniţiativele.
În concluzie, este falsă ideea că noi am fost împotriva unui nume românesc în cadrul denumirii Spitalului de Cardiologie Covasna. Noi nu dăm lecţii şi nu lansăm apeluri. Ne asumăm lucid hotărârea noastră într-o societate în care se minte mult, o lume în care iniţiatorii unor idei nu au curajul să şi le asume şi să prezinte documente, o lume în care ne trăim libertatea lovind cu vorbe urâte şi jigniri. Faptul că demersul Asociaţiei Justinian Teculescu a eşuat nu înseamnă că trebuie găsit un ţap ispăşitor în PSD.
Consilierii locali PSD – Nicolae Enea, Vasile Neagovici şi Dumitru Şerban