ACTUALITATE 15 decembrie 2009

Podoabe din darurile naturii

de Covasna Media | 805 vizualizări
15dec2009-bimbi1Sunt locuri şi oameni care îţi redau sufletul pierdut de prea multe ori în vălmăşagul de zi cu zi. Aşa şi cu dna Bimbi, pe numele ei Szabo Erzsebet – Bimbi (57 de ani), din Ojdula. Întro căsuţă care îi serveşte drept bucătărioară şi loc de creaţie, în faţa unui geam mare încadrat de muşcate care se odihnesc de iarnă, Bimbi meştereşte zi de zi la foi de porumb – pănuşă.

Sunt locuri şi oameni care îţi redau sufletul pierdut de prea multe ori în vălmăşagul de zi cu zi. Aşa şi cu dna Bimbi, pe numele ei Szabo Erzsebet – Bimbi (57 de ani), din Ojdula.

Întro căsuţă care îi serveşte drept bucătărioară şi loc de creaţie, în faţa unui geam mare încadrat de muşcate care se odihnesc de iarnă, Bimbi meştereşte zi de zi la foi de porumb – pănuşă. Din mâinile ei pricepute ies păpuşele, statuete care au făcut înconjurul lumii şi, acum că vine Crăciunul, podoabe de sărbătoare, toate lucrate cu materiale naturale şi având la bază foile de cucuruz pe care le culege chiar din grădină şi le ţine în coşuri mari împletite.

Globuri strălucitoare, familia sfântă, îngeraşi firavi, pe toate lea modelat aici. Are un loc special unde îi vine inspiraţia. La măsuţa din faţa geamului lucrează cel mai bine. În jurul ei, căţelul cu ochi galbeni, două pisici negre care dorm în neştire pe cana peaua încălzită de căldura sobei, dovlecei uscaţi atârnaţi de grinda joasă a încăperii, dulăpioare colorate cu flori, globuri încă nepictate atârnate de rafturi pe care stau obiecte vechi, în curtea din spate se aud gâştele, afară dă să ningă...

Toate sunt aşezate întro ordine caldă, iar în liniştea asta de poveste de iarnă, Bimbi stă aplecată să vadă cât mai bine cum desenează linia strălucitoare a globului. „Deja pot să spun că au trecut în jur de zece ani de când mam cunoscut cu pănuşa.

Am avut ocazia să mă împrietenesc cu o doamnă din OdorheiuSecuiesc, Balint Julia, care mia arătat că din pănuşa cucuruzului se pot face lucruri minunate. După ce a plecat, neam dus cu soţul la câmp, am cules că încă mai erau câteva foi şi acasă am început să văd ce pot să fac eu din pănuşă dacă dau cu apă şi imediat mam îndrăgostit de material“, povesteşte femeia.

Inspiraţie din natură

Szabo Erzsebet foloseşte în creaţia ei tot ce vede în natură şi crede că se poate transforma în ceva frumos. Nea arătat şi nouă cum face un îngeraş sau un glob. Primul lucru pe care îl face, e să ude pănuşa în oala mare cu apă nelipsită de pe soba înaltă. Apoi, începe modelatul, forma începe să vadă, să zâmbească, să strălucească. După ce sa uscat, pănuşa păstrează forma care i sa dat şi se menţine aşa ani buni. „Folosesc tot felul de lucruri pe care le văd în natură, mac, cuişoare, materialele care se găsesc la galerii de artă pe bază de apă, care nu conţin nimic care e dăunător pentru sănătatea copiilor sau a oamenilor. Totdea una am ochiul deschis când umblu şi caut tot timpul ce se poate folosi lângă pănuşă, dar numai materiale naturale pentru că nu se poate pune material plastic. Folosesc foarte des lemnul, îl sculptez când fac păpuşile şi cumpăr şi lucruri care la noi nu se găsesc în comerţ, cum e nuca din India în care pun familia sfântă“, spune Bimbi.

Premii peste premii

Munca ei nu a rămas nerăsplătită. La un an după ce sa apucat de acest meşteşug – ea fiind de profesie desenator de vitrine – a şi fost premiată la prima expoziţie, cu premiul de popularitate, după care au urmat şi alte premii, ajungând în cele din urmă la titlul de masetru de artă populară şi apoi de maestru emerit. Şi pentru podoabele de Crăciun a fost premiată de două ori cu premiul I, iar globurile – goale pe interior sau cu material lemnos – sunt invenţia ei şi nu costă mai mult decât cele din plastic, dar sunt mult mai frumoase.

Are o colecţie întreagă de diplome şi apariţii la expoziţiile din ţară şi străinătate, iar păpuşile ei au ajuns din America până în Asia sau Australia, fiind atât de căutate că a găsit numai una să ne arate prin casă, restul şiau găsit stăpân.

„Lucrez tematic, din literatură, din viaţa satului, teme religioase şi am învăţat şi arta împodobitului cu pănuşa, particip în tabere pentru copii unde îi învăţ, pănuşa e un material foarte frumos, care trăieşte, şi se pot face lucruri minutate din ea“, a amintit ea în timp ce dădea viaţă unui îngeraş de Crăciun.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.