ACTUALITATE 19 octombrie 2016

Planurile Spitalului Judeţean „Dr. Fogolyán Kristóf”, după reabilitare

de Iulia Drăghici - Taraș | 1800 vizualizări

Reabilitarea celui mai important spital din judeţ, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, care a costat peste 60 de milioane de lei, aduce cu sine nu doar condiţii mai bune în tratarea şi îngrijirea pacienţilor, ci şi noi perspective în gama de specializări şi servicii prestate de angajaţii spitalului. Un exemplu este practicarea, în premieră pentru un spital de stat şi mai ales pentru unul din judeţul nostru, a chirurgiei bariatrice, intervenţia chirurgicală minim invazivă care le poate salva viaţa oamenilor care suferă de obezitate.

interior Spitalul Judetean oct 2016 (5)György-Szakács Csaba, medic specialist în chirurgie, a început să lucreze cu normă întreagă la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” de la începutul anului. După ce şi-a finalizat rezidenţiatul, acesta a ales să vină la Sfântu Gheorghe în special datorită aparatelor de ultimă generaţie care au fost achiziţionate în cadrul investiţiilor realizate în unitatea spitalicească. De când a venit aici, acesta a avut peste 200 de intervenţii chirurgicale în cadrul spitalului judeţean, multe dintre ele folosind una dintre cele mai moderne tehnici, cea minim invazivă. György-Szakács Csaba, alături de colegii săi chirurgi de la Spitalul Judeţean, vor ca până la începutul anului viitor să ofere posibilitatea covăsnenilor care suferă de obezitate să se opereze la Spitalul Judeţean.

„Cred că cea mai importantă linie de chirurgie pe care încerc să o pornesc alături de alţi colegi de aici e o linie nouă, din câte ştiu eu nu există în judeţ şi există în foarte puţine judeţe din ţară, chirurgia bariatrică. Ea este adresată oamenilor extrem de obezi, cărora viaţa le este pusă în pericol de complicaţiile aduse de obezitate, cum ar fi cele cardiace sau diabetul şi aşa mai departe. Acum se poate face o operaţie minim invazivă, laparoscopică, pentru micşorarea stomacului sau pentru bandajarea cu elastic a stomacului, cu care ajutăm foarte mult la scăderea ponderală. În acelaşi timp, această operaţie scade semnificativ riscul de deces subit. Este o chirurgie destul de avansată, foarte modernă, care se face în foarte puţine locuri. Îmi doresc să o aduc aici, într-un spital de stat, lucru care ar fi o noutate. Din câte am înţeles, punctul de plecare al proiectului se va întâmpla în viitorul apropiat. Sper să fim gata de pornire la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor. Aceasta este una dintre cele mai importante schimbări care vor avea loc în spital”, ne-a dezvăluit în premieră chirurgul György-Szakács Csaba.

Reabilitarea spitalului, aproape de final după 11 ani interior Spitalul Judetean oct 2016 (6)

Lucrările la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” au început în urmă cu 11 ani. Peste 60 de milioane de lei au fost investiţi atât în reabilitarea clădirii construite în 1974, cât şi în dotarea spaţiului cu cele mai moderne aparaturi.

„Finanţarea a avut ca obiect reabilitarea clădirii principale a spitalului. Reabilitarea acestei clădiri a durat peste 11 ani. În 2004 au fost iniţiate procedurile, iar primele intervenţii s-au făcut în anul 2005 şi se încheie în 2016, sub rezerva că urmează relocarea secţiilor în noile spaţii şi o altă lucrare care va trebui demarată. Când s-a făcut proiectul în 2004 – 2005 nu a fost inclusă partea de protecţie activă împotriva incendiilor, iar aceste lucrări vor trebui realizate şi în părţile care au fost reabilitate înainte de 2010”, ne-a declarat managerul spitalului, András-Nagy Róbert, care a mai adăugat că deşi investiţia majoră s-a finalizat, pentru ca relocarea secţiilor să fie completă spitalul mai are de achiziţionat câteva piese de mobilier care să intre în standardele noilor spaţii. „Nu ne putem muta cu dulapul de metal, spre exemplu. Mai sunt câteva investiţii pe care trebuie să le facem, printre care, cum aminteam, protecţia la incendii. Ne dorim să ne mutăm cât mai repede. Sper că până în primăvara anului viitor toate lucrurile se vor aşeza la locul lor”, a spus acesta.

„Prin intermediul investiţiilor, aparatura a fost reînnoită şi au fost achiziţionate nişte echipamente pe care nu le puteam cumpăra fără acest proiect. Vreau să amintesc şi că noile săli de operaţie sunt echipate complet şi au posibilitatea de filtrare a aerului în blocurile operatorii, lucru care în străinătate este o rutină, dar în ţară prea puţine spitale dispun de această tehnică. Sper ca până în primăvara anului următor să putem realiza punerea în funcţiune şi a blocului operator”, a mai spus managerul spitalului.

Principalii beneficiari, pacienţii interior Spitalul Judetean oct 2016 (7)

În decursul unui an, peste 22.000 de covăsneni beneficiază de serviciile Spitalului Judeţean. Potrivit managerului, lucrările de reabilitare şi modernizare a clădirii spitalului oferă pacienţilor un spaţiu mult mai prietenos, elegant şi modern, atât din punct de vedere al amenajării spaţiului, dar mai ales din punct de vedere al tehnicii de lucru pusă la dispoziţia medicilor.

„Cred că beneficiul cel mai mare îl vor simţi şi îl simt deja pacienţii, locuitorii judeţului Covasna. Saloanele sunt amenajate cu două, trei paturi, fiecare cu câte un grup sanitar şi duş, ceea ce până acum nu a existat. Toate saloanele sunt echipate cu priză de oxigen, cu instalaţii speciale de avertizare a asistentelor. Cu această ocazie am pus accent asupra ideii de asigurare a unui climat cromatic plăcut. Am vrut ca spitalul să fie colorat, iar acest lucru se observă în cabinete. (...) În ceea ce priveşte policlinica ambulatorie de specialitate putem în unele situaţii chiar să concurăm cu spitalele private”, spune András-Nagy Róbert.

Pentru câteva minute, doctorul György-Szakács Csaba a pus deoparte halatul alb şi s-a pus în locul pacientului, explicându-ne de ce ar alege să îşi rezolve o problemă medicală la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” şi nu în altă parte: „Cred că orice pacient îşi doreşte să fie bine tratat, dar mai ales să fie tratat ca un om. De aceea cred că este important ca doctorul să aibă un zâmbet pe faţă. Un alt aspect important este curăţenia. Am văzut foarte multe spitale şi multe dintre ele foarte murdare, dar aici se pune foarte mult accent pe curăţenie, ceea ce îmi place foarte mult. Condiţiile în spital sunt foarte bune pentru că sunt saloane cu două, maxim trei paturi, lucru întâlnit de cele mai multe ori doar în spitalele private. În plus, ceea ce este foarte important, eu am norocul să văd aici faptul că cel puţin domeniul meu, cel al chirurgiei, este într-o dezvoltare continuă. Aici facem foarte multe intervenţii minim invazive, o tehnică avansată. Eu cred că din punctul de vedere al pacienţilor merită ca măcar o dată să încerce să vină aici şi se vor convinge că lucrurile merg bine”, a spus medicul covăsnean.

Lipsa medicilor, o problemă resimţită şi la Spitalul Judeţeaninterior Spitalul Judetean oct 2016 (8)

Nu mai este de mult o surpriză faptul că sistemul sanitar românesc se confruntă cu lipsa cadrelor medicale, iar Spitalul Judeţean covăsnean nu face excepţie. Aici sunt angajate 834 de persoane, iar vacante sunt 154 de posturi. Potrivit datelor oficiale, anul acesta au fost scoase la concurs 75 de posturi, dar numai 65 dintre acestea au fost ocupate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, instituţie care din 2010 a preluat administrarea unităţii sanitare, spune că acum, după finalizarea investiţiei, principalul obiectiv este atragerea de personal calificat şi crearea unei relaţii de colaborare între cetăţeni şi cadrele medicale.

„Am finalizat lucrările de construcţie, am adus şi aparatură de ultimă generaţie şi acum trecem la următorul pas: conţinutul. Nu e de ajuns să construieşti ceva, trebuie să dai şi un suflet, iar sufletul este atmosfera şi relaţiile dintre angajaţii sistemului sanitar şi bolnavi”, ne-a spus acesta.

Şefa secţiei UPU-SMURD, dr. Camelia Mîndru, spune că în secţia pe care o administrează, patru medici sunt nevoiţi să facă treaba pe care în mod normal ar trebui să o facă 11 oameni. „În secţia UPU-SMURD din acest spital partea de investiţii, aparatură, medicaţie, aparate sanitare nu reprezintă o problemă. Totul este la standardele necesare, nu avem niciun fel de problemă. S-a implementat şi un sistem informatic integrat prespital - spital, care deocamdată este în probe. Este vorba despre acele tablete pe care le au şi ambulanţierii şi paramedicii de pe SMURD. Pacientul se înregistrează din prespital şi în timp real ne apare şi nouă în UPU. Deci pe partea aceasta avem tot ce ne trebuie. Resursele umane nu le avem. Aici este problema pentru că până la urmă aceste aparate trebuie utilizate de nişte oameni. (...) Avem 11 posturi de medici, din care sunt ocupate nouă. Dintre aceştia, efectiv în momentul de faţă lucrează patru medici, restul sunt în general în concedii de creştere şi îngrijire a copilului, cu intenţia, cam declarată, de a nu reveni în acest sistem. Din cei patru medici pe care îi avem în momentul de faţă, unul este în preaviz, deci şi-a dat demisia şi mai lucrează această lună”, a spus aceasta.

Diversificarea paletei de servicii: linii de urgenţă în pediatrie şi cardiologie

Printre obiectivele spitalului, pe lângă atragerea de personal medical, se numără, aşa cum precizam la începutul articolului, şi diversificarea paletei de servicii. Din cele menţionate de András-Nagy Róbert, Spitalul Judeţean de Urgenţă are în vedere şi înfiinţarea unei linii de urgenţă în pediatrie, dar şi asigurarea unei linii de gardă pentru cardiologie.

„Încă din 2011 noi am încercat să diversificăm paleta de servicii pe care le oferim. (...) Unul dintre obiectivele noastre pentru perioada următoare este înfiinţarea unei linii de urgenţă în pediatrie. Ne dorim să avem un medic pediatru prezent la secţia de urgenţe, dar când va intra în vigoare acest lucru nu depinde numai de noi”, a explicat András-Nagy Róbert.

În ceea ce priveşte asigurarea unei linii de gardă pentru cardiologie, managerul spitalului a explicat: „Raportat la numărul de internări pe ţară, procentual numărul internărilor în specialităţi cardiace este mai ridicat la noi în judeţ decât în alte părţi. Urmează să scoatem la concurs posturi pentru medici cardiologi, tocmai în vederea asigurării unei linii de gardă separată pentru cardiologie”.

Alte informaţii despre Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” şi sistemul sanitar covăsnean sunt disponibile de joi, 20 octombrie, în suplimentul tematic al lunii, „Observatorul de Sănătate”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.