ACTUALITATE 8 noiembrie 2021

Planurile pentru construirea de super-hypermarket-uri la Întorsura Buzăului continuă

de Iulia Drăghici - Taraș | 2175 vizualizări

Demersurile pentru construirea unui „super-hypermarket” în zona străzii Mihai Viteazul din Întorsura Buzăului, în apropiere de Spitalul orășenesc, merg înainte. În cea mai recentă ședință de Consiliu Local, de vineri, 5 noiembrie, aleșii au adoptat, nu în unanimitate, ci cu o abținere, proiectul de hotărâre privind aprobarea Avizului prealabil de oportunitate, referitor la reglementarea urbană și funcțională existentă în zona vizată. 

Cu alte cuvinte, consilierii au decis să facă un pas înainte în procesul care urmează să permită proprietarului terenului să modifice Planul Urbanistic Zonal (PUZ) și să transforme o parte din terenul pe care se va construi magazinul din extravilan în intravilan. Deși a fost o abținere, proiectul a trecut fără probleme. 

După cum știți, avem o cerere pentru acordarea unui aviz prealabil de oportunitate. Se dorește construirea unui hyper-supermarket în zona spitalului, vizavi de spital, cunoașteți zona. A fost acordat un certificat de urbanism și trebuie să îi dăm sau să nu îi dăm acest aviz prealabil de oportunitate. Este vorba despre avizul pentru modificarea PUZ-ului, deci vrea să modifice categoria de folosință a terenului. O parte din acel teren este extravilan și este agricol, cred. Trebuie modificată categoria de folosință a terenului. Ni se solicită să acordăm acest aviz. Trebuie să fie tot terenul transformat în intravilan. Acum, cererea este dacă suntem de acord ca acel teren să fie transformat din extravilan în intravilan pentru a face ulterior pe el un supermarket”, a spus, în ședință, primarul Raul Urdă. 

Proiectul privind schimbarea PUZ-ului pentru terenul situat lângă spitalul din Întorsura Buzăului s-a aflat în dezbatere publică în perioada 12 - 27 octombrie a.c..

Potrivit autorităților, în zona de lângă Spitalul Orășenesc ar urma să fie construit un magazin Lidl. Totodată, ar fi și alte demersuri începute, de a se construi, în centrul orașului, un alt supermarket, de această dată Penny. 

Subiectul a stârnit o dezbatere în spațiul public online din zona Întorsurii Buzăului, cu argumente pro și contra deschiderii acestor magazine. Pe de altă parte, sunt cei care spun că super-hipermarketurile vor aduce confort, locuri de muncă, dezvoltare economică, respectiv poate chiar scăderi de prețuri la magazinele din zonă. De cealaltă parte sunt cei care se tem că micii producători și antreprenori din zonă vor avea de suferit și că produsele locale vor păli în fața exporturilor. 

Locuri de muncă, da. Dezvoltare economică ... discutabil. Asta în contextul în care veniturile din TVA și impozite se duc la sediul firmei, de multe ori în afara țării. Un astfel de complex „omoară” o parte din agenții economici locali, deci vin mai puțini bani la bugetul local, deci mai puțină dezvoltare. De asemenea, o firmă mare aduce pe lângă ea alte firme mai mici care oferă servicii celei mari, dar nu e cazul unui hypermarket. Totodată, un astfel de hypermarket oferă un anumit confort cetățenilor. Una peste alta, autoritatea locală e deschisă la discuții pe această temă (se află în dezbatere publică), urmând a se lua cea mai convenabilă decizie”, scria, ca răspuns la această dezbatere ivită pe grupul de Facebook „Întorsura, te iubesc”, în urmă cu două săptămâni, viceprimarul Silviu Popica. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.