ACTUALITATE 20 martie 2009

Planuri mari pentru comuna Reci

de Covasna Media | 1009 vizualizări
Odată cu apropierea primăverii, autorităţile din comuna Reci s-au pus pe treabă mai abitir decât până acum şi au în plan să finalizeze lucrările deja începute dar şi să demareze altele noi. Prin Odonanţa 7 primarul Dalnoki Lajos spune că intenţionează să finalizeze în acest an lucrările de canalizare şi apă potabilă în comună, după care pregătesc un program pe măsura 322, care cuprinde asfaltarea drumului principal în Reci şi Comălău, care leagă drumul

Odată cu apropierea primăverii, autorităţile din comuna Reci s-au pus pe treabă mai abitir decât până acum şi au în plan să finalizeze lucrările deja începute dar şi să demareze altele noi. Prin Odonanţa 7 primarul Dalnoki Lajos spune că intenţionează să finalizeze în acest an lucrările de canalizare şi apă potabilă în comună, după care pregătesc un program pe măsura 322, care cuprinde asfaltarea drumului principal în Reci şi Comălău, care leagă drumul naţional 13 de DN11. Totodată, la Bita vor realiza lucrările de canalizare, apă potabilă, iar la Reci reabilitarea conacului Ambrusi Janos, în care funcţionează dispensarul medical. Ţinta principală este construirea şcolii cu clasele I-IV din satul Saciova, întrucât copiii de aici sunt nevoiţi să meargă la şcoală în două foste vestiare amenajate în Căminul Cultural, iar spaţiul este insuficient pentru ei şi nu beneficiază nici de grupuri sanitare. În domeniul sportiv, primarul spune că au cumpărat un teren în spatele Sălii de Sport multifuncţională şi vor amenaja un teren de fotbal care să poată fi folosit din toamnă de echipa din comună.

Reci-ul închide rampa de gunoi

Una dintre problemele care preocupă autorităţile locale din Reci este legată de salubrizare. Având în vedere că potrivit normelor europene rampele de deşeuri de la sate trebuie să fie închise până în vară, mai exact data de 16 iulie, Consiliul Local Reci a adoptat recent o hotărâre prin care salubrizarea va fi făcută de o societate autorizată, şi anume Tega. Firma va veni în Reci şi în satele aparţinătoare pentru a colecta deşeurile şi a le duce la rampa din Sfântu-Gheorghe. Pentru acest lucru fiecare persoană va trebui să plătească 3 lei pe lună, bani care deşi nu par mulţi, pentru locuitorii de la sate au altă valoare, spune primarul. După închiderea rampei, zona va fi acoperită cu pământ şi va fi ecologizată.

Calea spre legalitate

În domeniul turistic, se poate spune că aproximativ jumătate dintre proprietarii cabanelor de vacanţă de lângă lacul de la Reci au făcut demersurile pentru autorizarea şi intrarea în legalitate a acestora, urmând ca restul să fie obligaţi în instanţă să facă acest lucru. Primarul Dalnoki Lajos spune că 50% dintre aceşti proprietari au făcut contract de închiriere cu composesoratul, în timp ce ceilalţi au primit înştiinţare, termenul de confor mare a şi expirat în cazul lor, şi cei care nu au răspuns vor fi trimişi în instanţă şi vor fi obligaţi să facă contract.

„N-au făcut contract cei care folosesc terenul de 15 ani, cei care au cumpărat căbănuţa au venit şi au făcut contract”, a precizat edilul. Lângă lacul de la Reci s-au construit de ani buni în jur de 80 de cabane, pe un teren al composesoratului, însă majoritatea nu aveau autorizaţie de construcţie. Cu timpul, proprietarii au demarat procedurile de intrare în legalitate, iar procesul continuă.

Terenul de pe malul lacului, retrocedat

În ceea ce priveşte zona din imediata apropiere a lacului, unde până acum doi-trei ani a funcţionat un complex hotel-restaurant, problemele din jurul terenului fac imposibilă dezvoltarea acestei bucăţi care era folosită ca plajă, teren de sport şi agrement pentru turişti.

„Problema este de proprietate. În anii ‘70 a fost construit hotelul, dar terenul nu era intabulat, şi foştii proprietari au revendicat, astfel că trebuie retrocedat, potrivit legii 247, pe vechiul amplasament”, a afirmat primarul. Până în prezent o suprafaţă de 1,3 hectare a fost retrocedată fostului proprietar, de la drum până la hotel, iar partea cu hotelul urmează şi ea să fie retrocedată. „Dacă actualii proprietari pun în valoare ori investesc, sau vând cuiva terenul, s-ar putea face ceva“, a spus primarul.

Lacul de la Reci era folosit pentru înot deşi nu a mai avut autorizaţie sanitară de câţiva ani buni

O nouă şansă pentru Fabrica de In?

În comuna Reci a funcţionat multă vreme şi Fabrica de In, care asigura locuri de muncă pentru aproximativ 200 de oameni. Fabrica a încetat însă să mai funcţioneze de la începutul anilor ‘90, pentru ca în anul 2000 să se privatizeze. Între timp însă, tot materialul feros din Fabrică a fost vândut la fier vechi şi totul arată „ca după război“, după cum spune şi primarul. Anul trecut însă, Fabrica şi cele 22 de hectare de teren au fost cumpărate de o firmă din judeţul Braşov, care ar putea investi în acest obiectiv.

„Am speranţa că se va face ceva acolo. Pentru foarte multe familii asigura un venit din care oamenii trăiau binişor, erau în jur de 200 de locuri de muncă”, a spus primarul Dalnoki Lajos.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.