ACTUALITATE 26 septembrie 2018

Planul roșu de intervenție, activat în orașul Covasna – exercițiu ISU

de Iulia Drăghici - Taraș | 664 vizualizări

Pompierii au simulat producerea unui cutremur în mijlocul stațiunii Covasna

În data de 25 septembrie 2018, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna a organizat şi desfăşurat un exerciţiu tactic-aplicativ cu forţe şi mijloace în teren în oraşul Covasna, având ca temă „Gestionarea unei situaţii de urgenţă generate de un cutremur de pământ”.

Conform scenariului, în urma cutremurului de pământ, mai multe persoane nu s-au putut evacua în condiţii de siguranţă, concomitent cu izbucnirea a două incendii de mari proporţii în două obiective diferite: Hotel Covasna şi Liceul „Korosi Csoma Sandor”, pentru lichidarea cărora a fost necesară intervenţia unor forţe numeroase ale structurilor specializate pentru reducerea efectelor negative.

La primul scenariu, s-a anunţat faptul că structura de rezistenţă a corpului A din cadrul liceului a suferit modificări vizibile în urma undei seismice, iar o clasă cu 20 de elevi şi un cadru didactic au rămas blocaţi în clădire, ulterior anunţându-se şi producerea unui incendiu la centrala termică a unităţii de învăţământ. Cel de-al doilea scenariu simulat la Hotel Covasna a constat în existenţa avariilor la structura de rezistenţă, precum şi faptul că există posibilitatea ca nu toţi turiştii cazaţi în unitatea hotelieră să fi reuşit să se evacueze în timp util.

Peste 30 de pompieri, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, două ambulanțe SMURD, o autospecială de transport victime multiple, un autocamion de intervenţie dotat cu container multirisc şi cinci autospeciale de primă intervenție și comandă au efectuat aceleași operațiuni de intervenție care se execută în cazuri reale, în vederea localizării și stingerii celor două incendii, căutarea și salvarea victimelor surprinse în clădirea afectată de cutremur și incendiu deopotrivă, precum și acordarea primului ajutor medical. Pentru gestionarea unei astfel de situaţii, a fost necesară declanşarea „Planului roşu de intervenţie” existent la nivelul judeţului Covasna.

În baza planului de cooperare privind organizarea şi desfăşurarea, în comun, a misiunilor de intervenţie pirotehnică, forţele Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului au derulat şi activităţi specifice gestionării unei ameninţări generate de sesizarea unui obiect suspect, semnalat în zona acţiunilor structurilor ISU Covasna.

La acest exerciţiu au participat forţe aparţinând ISU Covasna, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Serviciul Român de Informaţii Covasna, Serviciul de Ambulanţă Judeţean, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, Societatea de Cruce Roşie din România-Filiala Covasna, Serviciul Maltez-Filiala Covasna, precum şi personalul celor două obiective: Hotel Covasna şi Liceul “Korosi Csoma Sandor” Covasna.

Scopul exercițiului a fost acela de a verifica modul în care personalul inspectoratului intervine prompt în cazul unei situații de urgență care poate surveni la obiectivele menționate și altele similare. Astfel de forme de pregătire sunt organizate periodic la nivelul fiecărei subunități de intervenţie.

Dorim să mulţumim pe această cale tuturor structurilor participante şi sperăm să ne confruntăm cu aceste evenimente nedorite doar în scenariile prevăzute în planurile noastre de pregătire.

COMPARTIMENTUL DE COMUNICARE AL ISU COVASNA

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.