ACTUALITATE 24 martie 2016

„Plantează în România” se decalează cu o săptămână în judeţul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1074 vizualizări

Campania „Plantează în România” nu se mai desfăşoară în 26 martie în judeţul Covasna. Acţiunea se decalează cu o săptămână, potrivit declaraţiei reprezentanţilor Asociaţiei Creştem România Împreună, Hetti Benedek şi Mihai Mihu. Motivele amânării ţin atât de condiţiile meteorologice, cât şi de Sărbătorile Pascale.

„Iniţial, acţiunea trebuia să aibă loc la nivel naţional doar în ziua de 26 martie, însă datorită unor evenimente care nu ţin neapărat de noi, respectiv vremea, am decis să mai decalăm în diverse locaţii”, a declarat Hetti Benedek, joi, într-o conferinţă de presă.

„Pentru judeţul Covasna am considerat oportun să decalăm această acţiune cu o săptămână, dat fiind faptul că în această săptămână este Săptămâna Mare pentru creştinii catolici. Credem că este un lucru benefic pentru a oferi şansa tuturor persoanelor interesate să participe la acţiune”, a spus şi Mihai Mihu, care a mai adăugat: „Săptămâna viitoare, pe 2 aprilie, urmează să avem acţiuni în Ilieni, Valea Crişului, Zagon şi Covasna. Numărul total al puieţilor care urmează a fi plantaţi este undeva la 20.000 de bucăţi”.

Cea mai mare acţiune de plantare

Reprezentanţii Asociaţiei Creştem România Împreună şi-au propus ca „Plantează în România” să fie „cea mai mare acţiune de plantat. Considerăm că anul acesta ne-am apropiat de acest deziderat în sensul în care avem implicaţi peste 5.000 de voluntari, avem peste 150.000 de puieţi care urmează să fie plantaţi, circa 50 de ONG-uri partenere, dar şi 30 de instituţii”, a spus Mihai Mihu.

„Punctul principal al proiectului nostru este unitatea. Tocmai de aceea vorbim despre un proiect naţional. Anul acesta reuşim să ne manifestăm în 11 judeţe din ţară şi avem mai multe tipuri de acţiuni. Cel mai important lucru este faptul că se plantează în fonduri forestiere. Al doilea tip de acţiuni se referă la plantările urbane, iar a treia acţiune de plantare vom planta şi înverzi curţile şcolilor. Anul acesta avem, în judeţul Covasna, cea mai mare acţiune de plantare în şcoli”, a spus Hetti Benedek.

150 din cele 300 de şcoli implicate în proiect sunt din Covasna

Reprezentanţii Prefecturii Covasna şi cei ai Asociaţiei Creştem România Împreună au precizat că 150 de şcoli din judeţul nostru s-au alăturat campaniei „Plantează în România”. În total, la nivel naţional sunt implicate 300 de şcoli. Fiecare şcoală implicată în proiect va avea alocat un număr de 50 de puieţi de vişin.

Ora verde, proiect al Asociaţiei Creştem România Împreună

În planurile Asociaţiei Creştem România Împreună se găseşte şi proiectul „Ora verde”, ora opţională de educaţie non-formală, pe teme de ecologie, adresată copiilor din ciclul primar.

„Dacă anul acesta avem 300 de şcoli partenere, anul viitor vizăm 3.000 de şcoli. Urmează să luăm legătura cu Ministerul Educaţiei şi să vedem cum reuşim să facem această acţiune la nivel naţional. Un alt obiectiv pe care îl are acest proiect este reprezentat de a aduce, începând cu anul şcolar 2016 – 2017, ca şi proiect pilot, în primă fază în şcolile din Braşov, o oră opţională, numită „Ora verde”, care are ca principal scop creşterea conştiinţei faţă de mediu. Această oră o vedem ca pe o oră non-formală, o oră care se petrece în aer liber. Proiectul este adresat ciclului primar”, a precizat Mihai Mihu, care a mai spus: „Noi încercăm să creem nişte generaţii care să aibă o conştiinţă faţă de ceea ce ne înconjoară. Prin aceste acţiuni, mai ales prin partea de plantare în cadrul şantierelor forestiere, tratăm de fapt nişte efecte, dar nu tratăm cauza. Cauza va fi tratată în momentul în care aceste generaţii vor creşte”.

Tot în planurile organizaţiei braşovene se găsesc şi iniţiativele de record mondial de a planta simultan în 3.000 de şcoli din România, dar şi un record mondial de plantare de arbori în fond forestier.

Îngrijirea după plantare

În cadrul conferinţei de presă, Mihai Mihu a precizat că îngrijirea puieţilor după plantare este o componentă pe care au luat-o în considerare: „De plantările în fond forestier, fără doar şi poate, Ocoalele Silvice sunt cele care vor asigura întreţinerea până ajung la starea de masiv, adică după trecerea primilor 7 ani. Pentru acţiunile de plantare urbană persoanele sau departamentul din cadrul spaţiilor verzi aferente fiecărei localităţi va fi cel în măsură să îngrijească puieţii care vor fi plantaţi. Nu în ultimul rând, pentru acţiunile din cadrul şcolii, implicarea copiilor în udarea puieţilor nu credem că este un efort foarte mare, mai ales că ţine de responsabilizarea copiilor şi implicit a profesorilor”, a spus reprezentantul ONG-ului.

„Aceasta este în fond ideea proiectului”, a precizat şi Hetti Benedek, care a completat: „să îi responsabilizăm, mai ales în cadrul şcolilor pe elevi, să aibă grijă şi să înţeleagă ce înseamnă să plantezi un puiet, să ai grijă de el şi să iei atitudine pe viitor, când va fi nevoie”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
aaa, 28 martie 2016
Cum se desfasoara deplasarea spre zonele de plantare? La ce oră se aduna oamenii si unde?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.