ACTUALITATE 11 februarie 2022

Plan Urbanistic Zonal nou pentru zona Őrkő

de Iulia Drăghici - Taraș | 1297 vizualizări

Autoritățile din Sfântu Gheorghe au adoptat, la finele lunii ianuarie, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) care vizează zona Őrkő. Documentele prevăd o serie de reguli și principii de construire, care vin în întâmpinarea unor proiecte cu finanțări majore. 

S-a fixat rețeaua de drumuri, fiindcă acolo cea mai mare problemă este că drumurile sunt întortocheate, nu au fost făcute după un plan. În unele zone nu se permite accesul ambulanței sau al mașinilor de pompieri. Deci s-a proiectat rețeaua de drumuri, dar bineînțeles, la nivel de PUZ, asta înseamnă numai un plan, care va fi luat la amănunt prin proiecte de la nivel DALI sau Proiect Tehnic. Dar e foarte important să se facă această rețea de drumuri, să nu mai fie o „junglă” în zona aceea. Totodată, s-au definitivat rețelele de utilități, care iarăși urmează să fie proiectate, unele de către noi, altele de către firmele de specialitate, Electrica și gaz. Și s-au fixat acele repere de instituții, Centru comunitar integrat, respectiv Grădinița, pe care vrem să le facem din banii care au fost câștigați pe strategia de dezvoltare a zonei defavorizate, respectiv locații ale unor case, dintre care 50 de case sociale, pentru care acum se definitivează proiectul, care vor fi finanțate din strategie. Urmează să procedăm la defalcarea altor terenuri pentru care urmează să se facă proiecte pentru construiri de case. Până la urmă, nu e vorba de doi, trei, cinci ani, ci o perioadă mai mare, dar dorim să reamenajăm toată zona și acesta este primul pas, aprobarea acestui PUZ”, a declarat joi, pentru Observatorul de Covasna, viceprimarul  Tóth-Birtan Csaba. 

Primăria Sfântu Gheorghe a semnat în octombrie 2021 contractul de finanțare pentru proiectul „Construirea de 50 de locuințe sociale în cartierul Őrkő”. Acesta prevede că autoritățile locale au termen până la finele anului 2023 să utilizeze aproape 18 milioane de lei ca să ofere condiții locative moderne pentru minimum 100 de persoane care trăiesc în cel mai dezavantajat cartier al orașului.

Tot atunci s-a semnat un alt contract și pentru finanțarea construirii unei grădinițe în același cartier, un proiect care se ridică la peste 3,5 milioane de lei. 

Construirea centrului comunitar integrat din Őrkő” va costa aproape 6,3 milioane de lei. Obiectivul general al proiectului este „reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială în zona urbană marginalizată Őrkő prin crearea unui centru comunitar integrat și dezvoltarea unei infrastructuri educaționale și de consiliere de calitate în vederea asigurării accesului comunității vizate la servicii socio-medicale și educaționale de calitate”, arată documentele oficiale.

Sursa foto: PUZ și Arhivă/Observatorul de Covasna, Vargyasi Levente (zona Őrkő, Sfântu Gheorghe). 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.