Plăcuţele trilingve din Sfântu Gheorghe, nelegale din cauza ordinii limbilor
Plăcuţele-indicatoare informative amplasate în centrul oraşului Sfântu Gheorghe de către Primărie nu respectă legalitatea, deoarece ele sunt inscripţionate întâi în limba maghiară şi abia apoi în limba română. Realizate într-un stil retro şi referindu-se la principalele obiective culturale şi la diverse instituţii din Sfântu Gheorghe, plăcuţele sunt inscripţionate în trei limbi – maghiară, română şi engleză, în această ordine, limba maghiară fiind pusă înaintea limbii române.
Prefectura judeţului Covasna a transmis la finele săptămânii trecute o adresă către toate primăriile din judeţ, atenţionându-le că „amplasarea unor plăcuţe indicatoare în care denumirile instituţiilor sunt formulate întâi în limba minorităţilor şi abia apoi în limba oficială a statului nu este legală”.
Prefectul judeţului, Gyorgy Ervin, a declarat că plăcuţele amplasate la Sfântu Gheorghe trebuie schimbate cu unele care să respecte prevederile legale, municipalitatea având la dispoziţie, în acest sens, 30 de zile de la primirea adresei din partea Prefecturii.
Pentru a nu mai da prilejul repetării unei astfel de situaţii, Prefectura a atenţionat în acest sens toate administraţiile locale din judeţ.
Plăcuţele referitoare la principalele puncte de atracţie ale oraşului, dar şi la instituţii de stat sau de cultură, au fost amplasate în centrul urbei la începutul acestei luni şi conţin atât inscripţii cu denumirile obiectivelor importante din oraş, cât şi imagini redate în linii fine de desen.
Monica Vajna